Posledice hemioterapije, poput dijareje, anemije i nedostatka apetita, uskoro bi mogle da budu ublažene, ne novim lekom, već sladoledom, preciznije, aktivnim supstancama iz tog mlečnog proizvoda.

Novozelandski naučnici rade na proizvodnji jedne vrste sladoleda koja će biti tako dobra za zdravlje da će se izdavati na lekarski recept.

Istraživači sa Univerziteta u Oklandu pokušavaju da, u saradnji sa gigantom za proizvodnju mlečnih proizvoda „Fontera”, dođu do „medicinske ledene poslastice” koja pomaže obolelima od karcinoma da se lakše izbore sa nuspojavama hemioterapije.

Sladoled, simbolično nazvan „Ričardž” (ReCharge, što na engleskom znači dopuniti, ponovo napuniti), koristi aktivne supstance mlečnih proizvoda da ublaži dijareju, anemiju i nedostatak apetita kod pacijenta koji su podvrgnuti hemoterapiji.

Pročitajte i ovo: Koji sladoled je najbolji: U čemu je razlika između domaćeg i industrijskog sladoleda

Omiljena poslastica mnogih mogla bi uskoro da postane obavezan deo ishrane pacijenata podvrgnutih hemoterapiji.

“Uvek postoji veliko interesovanje za otkrivanje načina na koje hrana utiče na terapiju protiv raka”, istakao je doktor Dejvid Perez iz Nacionalnog centra za ispitivanje raka.

Prema rečima šefa tehnološkog sektora „Fontere” doktora Džeremija Hila, rad na razvoju sladoleda „Ričardž” okupio je oko 350 vrsnih istraživača mlečnih proizvoda, kao i medicinske stručnjake sa Univerziteta.

Pročitajte i ovo: Jednom nedeljno jedite šta god hoćete, čak i kada ste na dijeti – evo zašto

„Dva bioaktivna sastojka sladoleda „Ričardž” imaju jedinstvenu sposobnost da pomognu organizmu da se izbori sa neželjenim dejstvima hemoterapije” objasnio je dr Hil.

Volonteri, koji su testirali ovaj proizvod, jeli su svakog dana 100 grama sladoleda sa ukusom jagode i vrlo brzo osetili pozitivne efekte.