Upečatljivi pejzaži, azurna voda na zlatnim obalama, tradicionalna arhitektura Peliona, hrapavi prirodni spomenici i čista ostrvska atmosfera su svi bitni elementi imidža ovog, najzelenijeg grčkog ostrva, čije je više od polovine teritorije prekriveno borovom šumom.

Ostrvo je uživalo u međunarodnoj pažnji kada su holivudske filmadžije izabrale ostrvo da na njemu snime čuveni film „Mamma Mia“, čime je ostrvo postalo destinacija za odmor za turiste iz celog sveta.

Skopelos pripada grupi ostrva Severne Sporade i ima tri glavne luke: Skopelos, Agnontas i Glossa.

Pročitajte i ovo: Santorini – najlepše ostrvo Mediterana

Hora, na severnoj obali, je glavni grad ostrva. Njegovo staro ime bilo je Peparithos, po sinu boga Dionisa i Ariadne, koji je bio prvi stanovnik ostrva. Hora se udobno smestila na brdu i prostire se oko dvorca.

Pročitajte i ovo: Krit – najveće grčko ostrvo na kome je vreme stalo

Srednjovekovni dvorac sa svojim otvorenim pogledom na Egej, kamenim kućama sa savršenim dvorištima, uskim popločanim ulicama i brojnim vizantijskim crkvama, sažima suštinu tipičnog grčkog ostrvskog naselja.

Predlažemo vam da posetite bogatu istoriju ostrva, Muzej folklora, koji se nalazi u obnovljenoj vili iz prošlog veka, gde možete uživati u bogatoj izložbenoj zbirci vezanoj za folklor (otvoreno od ponedeljka do subote – 14:00 & 19:00-22:00; ulaz: 3 €).

Pročitajte i ovo: Trka s bikovima u španskom gradu Pamplona

Pored toga, predlažemo vam da neizostavno posetite i ostala ostrvska naselja, među kojima su najpoznatija Glossa, Palio Klima i Neo Klima / Elios.

Pročitajte i ovo: Tunis, Sus i Port el Kantaui – korisne informacije o letovanju u Tunisu

Glossa, drugo najveće naselje na ostrvu, nalazi se 25 km severno od Hore. “Visoko selo” po Papadiamantisu je karakteristično po svom tradicionalnom, plemenitom karakteru i ruševinama drevnih kula i kuća koje su otkrivene oko tog područja.

Pročitajte i ovo: Plovdiv – grad Sunca, kulture i dobre hrane

Palio Klima je slikovito selo blizu Glossa koje je pretrpelo velike štete tokom zemljotresa 1965. godine.

Pročitajte i ovo: Najpoznatije crkve Rima

Neo Klima ili Elios, udaljen 18 km od Hore, ispod šume Vathias, na nadmorskoj visini od 688 m, je sasvim novo naselje koje je izgrađeno 1981. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini prekrasne plaže Hovolos.

Pročitajte i ovo: Napulj – kako je nastala napolitanska pica

Imajte na umu da sva sela na ostrvu imaju odlične sadržaje za turizam, sa hotelima, sobama za iznajmljivanje, restoranima i barovima da zadovolje sve vaše potrebe tokom vašeg odmora.

Pročitajte i ovo: Baskija – crna ovca Španije

Dok ste na ostrvu, ne zaboravite da posetite sledeće znamenitosti:

Pročitajte i ovo: Ohridsko jezero – makedonski biser

Impresivne vizantijske manastire, kao što su Evangelistria i Timiou Prodromou, izgrađeni na idiličnim lokacijama. Stari manastir Evangelistria, istočno od Hore, obnovljen je 1712. godine, a poznat je po svojoj tvrđavi i predivnom pogledu na luku i Horu.

Prema legendi, pre 800 godina, zmaj je ubijao stanovnike i uništavao ostrvo. Aiios Riiinos, zaštitnik ostrva, proganja ga. U jednom trenutku tokom potere, na planini je otvorena pukotina. Zmaj je pao u ponor i umro. Ova litica je nazvana “Drakonstoskisma”, što znači Zmajski rascep.

Pročitajte i ovo: Krstarenje istočnim Mediteranom

U ovom trenutku, zemlja zaista tone, stvarajući duboku pukotinu. U stvari, to je strma klisura okružena morem, ispod crkve izgrađene gotovo na rubu litice. Strme stene, borovo drveće koje “visi” nad stenama i tirkizne vode stvaraju sliku lepote bez premca. Pratite znakove na putu od Stafilosa do Amarantosa da biste ga pronašli.

Pročitajte i ovo: Proputovanje kroz Transilvaniju – tajanstvenu zemlju vampira

Piratske grobnice u Sendoukiji (drevne grobnice isklesane u steni). Episkop, venecijanska zgrada koja je trebalo da postane sedište episkopa Skopelosa, ali je ostala nedovršena zbog invazije pirata Barbarossa 1538. godine.

Pročitajte i ovo: Tunis, Kartagina i Sidi Bu Said

Ai Iiannis u Kastri, savršena kapela, sagrađena na vrhu strme stene. Popnite se stepenicama uklesanim u stenu i uživajte u zapanjujućem pogledu na arhipelag! Kapela je postala poznata širom sveta kada je tamo snimana scena venčanja iz filma “Mamma Mia”; od tada je kapela postala popularan izbor za mlade parove koji planiraju da se venčaju.

Pročitajte i ovo: Lastovo – najbolje čuvana tajna Jadranskog mora

Leto u Grčkoj je sinonim za kupanje i sunčanje na zlatnim plažama, što Skopelosu ne nedostaje. Predivne sunčane plaže koje se neprekidno protežu duž obale pokrivene borovom šumom.

Pročitajte i ovo: Turska – let balonom iznad božanstvene Kapadokije

Milia (25 km jugozapadno od Hore), plaža prekrivena sjajnim belim šljunkom i okružena borovom šumom, smatra se jednom od najboljih na ostrvu.

Pročitajte i ovo: Lepote zapadne Srbije, oj, Moravo, moje selo ravno!

Šljunkovita plaža Panormos, 15 km zapadno od Hore i Stafilosa, još jedna šljunkovita plaža, koja ima bogate sadržaje za posetioce, samo 4 km udaljena od Hore. To su samo neke od najpoznatijih plaža na ostrvu.

Pročitajte i ovo: Letovanje u Albaniji, zemlji Mercedesa, bunkera i orlova

Put do Stafilosa kroz gustu borovu šumu je čista magija. Za koju god plažu da se odlučite, kristalno čisto more i bujna, zelena okolina će vam oduzeti dah!

Pročitajte i ovo: Sorento i Amalfi obala

Ne napuštajte Skopelos bez degustacije tradicionalne pite od sira Skopelos, delikatesa koji se topi u ustima, napravljenogod hrskavog peciva u spiralnom obliku i lokalnog kozjeg sira.

Pročitajte i ovo: Kapri – najlepše italijansko ostrvo

Ako imate vremena, provedite dan u obilasku obližnjeg ostrva Skiathos, popularne destinacije za mlade, ili Alonissosa, prelepog ostrva, najvišeg u arhipelagu! Do ovih ostrva je lako doći jer su česte veze za Skopelos trajektom ili brodom.

Pročitajte i ovo: Specifična obeležja Portugala

Do Skopelosa možete da stignete avionom, brodom ili hidrogliserom iz luke Volos ili Aiios Konstantinos. Trajektom iz luke Solun samo tokom leta.

Pročitajte i ovo: Lošinj, najmirisnije ostrvo Jadranskog mora

Javite nam kako ste se proveli! U međuvremenu, pogledajte još divnih slika sa Skopelosa.