Nedavno sprovedeno istraživanje potvrdilo je da je spavanje bez odeće ne samo udobnije, već i reguliše temperaturu kože i sprečava da se budimo u toku noći.

Stručnjaci objašnjavaju da odbacivanje flanelskih pidžama i širokih majica pred san takođe drži bakterije koje se razvijaju u toplim i vlažnim mestima na odstojanju, što pospešuje imuni sistem.

Samo 12 odsto Amerikanaca spava bez odeće, prema anketi “National Sleep Foundation”, iako se to snažno preporučuje od strane istraživača i lekara. Ne samo da spavanje „k’o od majke rođen“ pruža udobniji san, već i određuje kada je telo spremno da zaspi i kada je vreme da se probudi.

Jedna studija je pokazala da čak i najmanje hlađenje kože pomaže pojedincima da zapadnu u duboki san. Hlađenje tela je posebno korisno za starije osobe, a pomenuto istraživanje potvrđuje ranije studije koje dokazuju da toplija koža, u slučaju i kod ljudi i životinja, remeti san.

Image by cookie_studio on Freepik
Image by cookie_studio on Freepik.com

„Ako imamo slojeve odeće tokom sna, dovoljno je svega 0,4 stepena da se temperatura kože poveća i time spreči da zapadnete u dublje faze sna“, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Brejn (Brain).

Takođe je utvrđeno da niža temperatura tela tokom noći ubrzava metabolizam. Dok spavate na nižim temperaturama, aktivira se i braon masno tkivo, odnosno zdrave masti koje se nalaze u vratu. Ta dobra mast pomaže kod sagorevanja kalorija, dok istovremeno stvara telesnu toplotu.

I najmanje hlađenje kože pomaže pojedincima da zapadnu u mnogo dublji san

Takođe se povećava hormon rasta i smanjuje nivo kortizola, zbog čega se smanjuje veličina stomaka, izveštava Men’s Health. 

Couple sleeping photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto by senivpetro – www.freepik.com

Ako tokom večeri imate dobar san, telo je u stanju da u potpunosti oporavi niži nivo kortizola, koji će početi da se obnavlja sledećeg dana, tako da će imati energiju kada se probudite.

Mnogi stručnjaci preporučuju da spavate nagi da bi koža disala, što je posebno važno za žene – infekcije i vrste bakterija nastaju u toplim i vlažnim područjima, i mogle bi se stvoriti tokom spavanja u pidžami.

„Ženski intimni delovi su pokriveni ceo dan, ograničeno je disanje kože, a samim tim se uzrokuju vaginalne iritacije“, ističe dr Alisa Dvek, klinički docent Medicinske škole „Ikan“ u Njujorku za magazin Lajvsajens (Livescience).

Sleeping pillow photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto by wayhomestudio – www.freepik.com

Spavanje bez odeće se ne preporučuje samo ženama, već i muškarcima, kako bi se povećala proizvodnja sperme.

Dokazano je da kvalitet sperme trpi ako je previsoka temperatura, u slučaju prikazanom u studiji koja je testirala plodnost muškaraca koji su često posećivali saune.

Osim što se spavanje bez odeće pokazalo korisnim za zdravlje, jednako je dobro za emotivne veze – stručnjaci kažu da kontakt kože na kožu oslobađa oksitocin u mozgu, takođe poznat kao „hormon ljubavi“, koji emotivno zbližava parove i povećava poverenje u vezi. Ovakav vid kontakta, takođe je utvrđeno, poboljšava imuni sistem, stabilan nivo kortizola i snižava krvni pritisak.