Još jedna godina je prošla, uzburkana k’o more!

Beše to pravo pozorište u kući, al’ još nijedan mornar nije se naučio plovidbi na mirnom moru, zar ne?! Jer nije znanje moć, već veština njegove implementacije. Vešti nam trebaju! Svi ostali neka se maknu da ne zaklanjaju prolaz u narednoj godini!

Photo by Billy Huynh on Unsplash

U Novoj godini, okanite se dobrih namera, ako ćete da se mučite njima!

Znate onu listu novogodišnjih rezolucija koju ste napravili?! Zdravo ću se hraniti, prestaću da pušim, počeću da vežbam, više ću putovati, pročitaću bar jednu knjigu mesečno, ranije ću da ležem i ustajem, neću rasipati novce, počeću da štedim, neću gomilati odeću. Ma, važi! Pocepajte je odmah u sitne komade! Nema duhovnog mira i blagostanja, ako se predamo nezadovoljstvu u vidu robovanja nametnutim standardima.

Radite ono što volite, jer to je najveće izvorište lične sreće i zadovoljstva. U suprotnom, zavolite ono što radite, jer možemo da volimo sve i svakoga, samo ako se potrudimo da ga dovoljno dobro upoznamo. Jer svako poseduje kvalitete zbog kojih možemo da ga poštujemo i volimo.

Stoga, u Novoj godini, fokusirajmo se na vrline, a ne mane! Kako svoje, tako i tuđe.

Otvorite se za nova iskustva jer naši životi su sačinjeni upravo od iskustava, kako dobrih, tako i loših, smešanih u neponovljivu i jedinstvenu celinu. Dijamant! Kad na život gledamo kroz prizmu iskustva, a ne sudbine, ili bilo koji drugi eksterni način gledanja na stvari, sve postaje daleko razumljivije, a time i prihvatljivije za naš um, što je najlakši put do postizanja mira u duši. Onda sva naša razočarenja i uspesi dobijaju podjednaku vrednost i značaj jer sve su to samo iskustva koja su nam bila potrebna da kroz njih prođemo da bismo postali ono što jesmo. A da bismo dijamant i dalje brusili, nastavimo da hrlimo u susret novim iskustvima neobazrivo, s hrabrošću viteza i radoznalošću deteta!

I najedite se brokolija dok ne otkuca ponoć! Ko zna da li će biti zdravo jesti ga sledeće godine?!

Srećno i berićetno novo leto vam želim!

Žana Korolija

Sito&Rešeto