Dobro došli u novembar, najdepresivniji mesec u godini, kada sve postaje crno – belo.

Kako smo ušli u sezonu porodičnih proslava, u narodu poznatijih kao slava, novembar mi se čini kao onaj postariji, zadrti rođak, koji je odjednom shvatio da stari i ništa drugo ne može da učini povodom toga, nego da mrači, kukumavči i očajava. Zato ga svi gurkaju u stranu, kao da boluje od neke neizlečive, zarazne bolesti. Ne do bog da se neko o njega očeše, samo da na njih ne pređe.

Podbulog lica, obraza potonulih od razočarenja, skoro da se po podu vuku, ne baš čiste kose i izlizanih rukava somotskog sakoa. Ili bar onog što je od njega ostalo. Mislim, somota. O ustajalom smradu duvana koji mu se uvukao u sve pore tela da ne pričamo. Onaj do koga se sedi po kazni ili ako ne daj bože, poslednji stigneš.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Do koga se najviše jede i pije jer koristiš svaku priliku da skokneš do kujne po pićence i puniš usta hranom, samo da bi morala da se upuštaš u priču sa njim. Energetska pijavica posle koje ti treba ceo vikend da odmoriš.

Zato, da bi se dobro pripremila za ulazak u novembar, odmah večeras napuni kadu toplom vodom, što toplijom, to bolje, neka se pena preliva po podu sve do komšija ispod. Priredi sebi vrhunski domaći spa doživljaj. Ugasi svetlo, poređaj mirisne sveće po kupatilu, dobro ga zagrej, tako da ti se sve pore otvore i toksini iz tvog napaćenog tela dobiju voljno.

Pročitajte i ovo: Zašto je važno da provodimo vreme sami sa sobom

Utišaj svoje misli, utoni u tišinu svog uma, duboko, dublje, najdublje, koliko god Merkur u Škorpiji uspe da ih odvuče, prepusti se, meditiraj, neka to bude tvoja muzika za opuštanje večeras. Čaša dobro začinjenog kuvanog vina (karanfilić, pomorandža, cimet) mogla bi da pomogne u opuštanju i otpuštanju.

Potom se uvi u kao duša mekani bade mantil, šćućuri u krevet pod topli pokrivač i počni da pišeš pismo Deda Mrazu. Spisak ceo kovertiraj, zalepi marku i ubaci u sanduče. Adresu ćeš naći na dole navedenom linku. Šta ti teško?!

Pročitaj i ovo: U poseti rodnom mestu Deda Mraza – Rovaniemi, Finska

Moja kuma Milena kaže da joj novembar liči na ove moderne foliraž – balajaž frizure, otužne boje kose sa po tek nekim svetlijim pramenom Sunca koji se probija kroz gusto, golo granje. Zlobnica ili veštica, odlučite sami.

E, da, novembar je odlično vreme da se ode kod frizera. Čak iako se desi da ti previše skrati šiške, do Nove godine biće taman kako treba. Čisto da ne rizikuješ da se za Novaka osećaš kao hirovito dete, koje su ostavili samo kod kuće, a ono se dohvatilo makaza, sa šiškama u po čela. A i ako balajaž ne uspe da imaš dovoljno vremena da se prefarbaš, bez rizika da izgoriš kosu, baš u potpunosti.

Pročitajte i ovo: Neodoljiva privlačnost nedovršenih odnosa

Časti sebe slasnim slatkišem! Ali, zdravim! Uzmi dve dunje, dobro ih operi, izdubi sredinu koju ćeš napuniti sitno seckanim orasima, preli ih medom i cimetom, i stavi u pećnicu da se peku pola sata na 200C. Ne samo da ćeš ih u slast smazati, nego će ti i kuća očaravajuće mirisati. Biće to prvo što ćeš osetiti i sledećeg jutra. A i tvoja creva radovaće se tome. Sem ako odgore dodaš šlag ili kuglu sladoleda od vanile! Mada, može i to ponekad. Za utehu i duge, mračne dane.

Pročitaj i ovo: Fatalna privlačnost – zašto ostajemo sa emotivno nedostupnim partnerima?!

Inače, dunje su prava vitaminska bomba! Poboljšaj svoj imunitet na vreme. Treću dunju izrendaj i stavi kao masku na lice. Sve što ti je za lepotu potrebno, već imaš u svojoj kujni.

Svaki dan pojedi po jednu crvenu papriku. Jedna ti je dovoljno vitamina C za celu nedelju, ali od viška glava ne boli. Idi u Jugoslovensko dramsko pozorište da pogledaš predstavu Lorencačo. Odlična je! Pročitaj novi roman Elene Ferante, Mračna kći, radi emotivne erupcije.

Pročitajte i ovo: Kako da osvestimo uznemirijuće emocije

Pored toga, preporučila bih vam da pogledate sjajnu seriju The Spy (Špijun), rađenu u NetFlix produkciji, u kojoj glavnu ulogu igra Saša Baron Koen. Nisam sigurna da li vam to ime nešto znači, ali ako vam kažem – Borat, sigurno ćete se setiti o kome se radi. E, ovo je ništa slično tome! Vredi Sašu upoznati i sagledati njegove fantastične glumačke kvalitete iz sasvim drugog ugla, izraelskog špijuna u Siriji. Radi se o istorijskoj krimi – drami, rađenoj prema istinitoj priči. Takođe, vrlo je zanimljivo zaviriti u svet špijunaže i proveriti kako to sve funkcioniše. Neću se čuditi ako odmah sutradan krenete da se osvrćete oko svoje ose i počnete drugim očima da gledate na ljude oko sebe.

Pročitaj i ovo: Istine i zablude o psihoterapiji – mora da si luda kad ideš na psihoterapiju, zar ne?!

Ako te preplavi tuga, nemoj da se jadaš prijateljima. To nikad na dobro ne izađe. Ili ćeš dobiti pregršt nesuvislih saveta, ili će osuda kad-tad izaći na videlo. O šu-šu iza leđa da ne pričam! Bolji idi kod psihoterapeuta i sve mu potanko ispričaj šta i kako. Nema ništa dok ne platiš. Najbolje uložene pare su uvek u sebe.

Pročitaj i ovo: Život i partnerski odnos na klackalici – Voli me, ne voli me – i koje tu srećan?!

Doduše, i u cipele. Ako nisi kupila novi par, ma kupi, pa makar kredit podigla. Jednom se živi! Bar u ovom životu.

Pored toga što je najdepresivniji, novembar je i najdosadniji mesec. Stoga, nađi sebi novi hobi. Em ćeš sresti nove prijatelje sa kojima te ne vezuje obaveza, obično radna, posao, škola i slično, nego istinsko interesovanje i ljubav. Škola plesa, slikanja, grnčarije, ikebane, šta god poželiš! A pomaže i u odlaganju demencije, svaka novonaučena aktivnost. Pored toga, otvara i nove vidike. A ples je, inače, primarni jezik ljubavi. Divota!

Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između srodne duše i životnog partnera?

Uskoro će prvi baš izrazito hladni dani. Napušteni psi zbijaju se uz izvore toplote. Udomi jednog. Ljubav je to. Jedina prava, bezuslovna. Radost najveća! Veruj mi!

Razbijaj svakodnevno gradsko sivilo šalom u tirkiz boji. Baš ovakvoj! Naštrikaj ga sama. Imala si časove domaćinstva u Osnovnoj, zar ne?! A ruke grej vrućim, pečenim kestenjem!

Odaberi ruž za usne u bojama sočnog bobičastog voća. Pomešaj oblačno sivu sa kupinama, malinama, borovnicama i ribizlama. Ko ih takve ne bi ljubio?! Nek se obrazi zarumene! Ko bi im zamerio?! Jer ništa ne osvežava lice kao dobra doza rumenila na obrazima. Bobičastog, naravno! A i štipkanje dobro dođe. Prirodno zatezanje. Joga lica.

Pročitajte i ovo: Važno je samo dobro se udati!

Zakaži odlazak kod zubara. Ipak, slave i svi ti slavski kolači da ne pokvare tvoj zavodljivi osmeh.

Proveri da li su ti čizme za sneg čitave. Možda će i prvi sneg uskoro, uvek padne bar par pahulja tokom novembra, a ništa gore od mokrih nogu kad te sneg i bljuzgavica uhvate nespremnu.

I srećan ti novembar, divna ženo! Blistaj. Budi svetlo u sred novembra.

Tvoje,

Sito&Rešeto