Iako pušenje i dalje izaziva najviše smrtnih slučajeva, gojaznost prouzrokuje isti, ako ne i veći broj oboljenja, pokazala nova američka studija.

Takođe, dok se u poslednjih petnaest godina broj pušača smanjuje, populacija gojaznih u svetu raste velikom brzinom.

Gojaznost je od pušenja preuzela mesto najveće pretnje ljudskom zdravlju, poručuju američki stručnjaci sa Univerziteta Kolumbija i njujorškog Siti koledža.

 

Širok struk, naime, danas izaziva isto toliko, a možda i više bolesti nego duvan.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

Takođe, prekomerna telesna težina u istoj meri, ako ne i više, kao i cigareta utiče na skraćivanje životnog veka, tvrde američki naučnici, a prenosi britanski „Indipendent”.

Ovakav razvoj situacije naučnici predviđaju već godinama, s obzirom da procenat gojaznih u svetu brzo raste, dok broj pušača opada.

Na osnovu zdravstvene ankete među 3,5 miliona odraslih Amerikanaca, najveće do sada, utvrđeno je da je između 1993. i 2008. godine brojnost pušača u SAD opala za 18,5 odsto, dok je populacija gojaznih povećana za čak 85 odsto.

Pročitajte i ovo: Greške u ishrani koje vas goje, a da i ne znate da ih pravite

Procenjuje se da je pušenje još uvek veći uzročnik smrti od gojaznosti, ali da gojaznost ipak izaziva veći broj oboljenja nego cigarete.

Eksperti s obe strane Atlantika upozoravaju da bi epidemija gojaznosti u svetu mogla da dovede i do prvog sniženja prognoze očekivanog ljudskog veka za poslednjih 200 godina.

Mere koje se predlažu za borbu protiv gojaznosti uključuju i takozvani „porez na masnoću”, kao i na penušava i kola pića, koja najviše doprinose gojaznosti među mladima.

U Britaniji je Gordon Braun 2004. godine stavio veto na predlog Dauning strita da se uvede „porez na masnoću”, obrazlažući to činjenicom da će ona najviše pogoditi siromašne slojeve stanovništva.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Pretprošle godine, malo je nedostajalo da se u Britanskom medicinskom udruženju usvoji predlog uvođenja poreza na čokoladu.