Kada bi sindrom Petra Pana trebalo da prikažemo jednodimenzionalno, mogli bismo da ga objasnimo kao nezrelost da se prihvati odgovornost za svoj život, te strah da se izađe iz egocentrične nezrele faze. Pre se više pripisivao muškarcima, ali danas se pripisuje i ženama (Zvončica).

Prvi je ovaj sindrom registrivao Dan Kiley, te o njemu napisao knjigu.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Recimo, danas bi to mogli da prikažemo kroz situaciju gde je problem virus, a ne kolektivna bolest psihe čoveka.

Pročitajte i ovo: Put do raskida – Njemu nije do seksa jer ona glumi orgazam

Na taj način virus ima magičnu moć nad ljudima, a Frojd je davno otkrio ovu sebičnu fazu razvoja u kojoj autoritet donosi nelagodu detetu, ali pritom održava moć kroz nelagodu ili osećaj krivice nad detetom.

Pročitajte i ovo: Specifične fobije – Kako reagovati na najčešće anksiozne poremećaje

Ako odete danas napolje, lako ćete osetiti ovu nelagodu, ali koliko god bila nelagodna, u ovoj fazi dete ili čovečanstvo opsesivno uživa u njoj i prima je kao kaznu jer ona je bolja od neodrastanja.

To je nezrela faza u kojoj se ne preuzima odgovornost, odnosno, glavni krivci su kako kaže nauka – šimiš i zmija koju je Kinez pojeo, a za teoretičare zavere, krivi su ljudi iz senke ili autoritet koji vlada nama.

Pročitajte i ovo: Zašto reagujemo na senzacionalizam, govor mržnje i agresivne medijske naslove

Obe strane premeštaju moć negde van sebe, a kada to čovek čini, onda je u narcisoidnoj fazi gde sebe idealizuje kao dobro biće kojem strašni virus želi zlo.

Pre par godina tu ulogu su imali teroristi, pre par meseci migranti, sada koronavirus.

Pročitajte i ovo: Lekovita svojstva umetnosti – šta povezuje Ajfelovu kulu, grobnicu Tutankamona i srpske manastire?

Jasno, kada ne želimo da prihvatimo odgovornost, onda čovečanstvo upada u neurotičnu fazu poput ove danas.

Karantini su, u stvari, strah malog deteta koje se skriva u svojoj kuli kako bi ostalo zaštićeno od spoljnjeg neprijatelja. Magijski strah od nečeg spoljnjeg mu omogućava da se odrekne svoje moći i prepusti je autoritetu.

Pročitajte i ovo: Opasna identifikacija sa predstavom o tome kako bi trebalo da izgleda idealni partner, veza ili brak – Zašto me povređuješ?! To me boli!

Režiser M. Night Shyamalan u filmu Zaselak jako dobro prikazuje tu situaciju u kojoj postoji misteriozni spoljni neprijatelj kojeg vođa sela izmišlja kako niko ne bi napustio selo i video da postoji život izvan sela i na taj način ima vlast nad celim selom, te dobija moć koju danas zovemo Nacionalni štab i kojeg kao taticu pitamo kada da operemo ruke ili gde smemo da idemo.

Pročitajte i ovo: Probudi divu u sebi kroz boudoir doživljaj, moćan način osnaživanja i podizanja samopouzdanja žene

Ako se vratimo na Petra Pana, on je, u stvari, Narcis koji se “utopio” u Neverlandu. On je dete koje leti i koje misli da ima svemoć, ali to u jednom trenutku gubi.

Previše brižni roditelji koji stvaraju zaštitu, dete, u stvari, ne izlažu stvarnim problemima i takvom muškarcu žena govori što da radi jer on igra igrice, skuplja dečje stvari.

Pročitajte i ovo: Zašto su nam potrebni junaci u odnosima?

S jedne strane, žena može da bude uspešna poslovna žena, ali negde, postaje kao i Wendy iz priče, zaljubljena u nemoguću ljubav, gde ne vidi da postaje rob svoje zaljubljenosti u sebe koju nije rešila i tako bira neodraslog muškarca.

Globalno nas karakteriše žudnja za slobodom i užicima, te strah od okova i vezivanja.

Pročitajte i ovo: Patrik Melrouz ili seksualno zlostavljanje u detinjstvu

Svet je postao Petar Pan, nedoraslo, infantilno mesto, prepuno igrica, površne zabave, bez obaveza, a ono najtužnije, i bez imalo mogućnosti da razaznaje stvarnost i vidi farse koje su mu pred očima.

Muškarac Petar Pan je uplašeni dečko koji skače iz veze u vezu, boji se duge veze. Njegov tip devojke je Wendy.

Ljubavna veza između Petra Pana i Wendy je nemoguća, a Zvončica je ta koja uzaludno nastavlja da sledi Petra Pana.

Pročitajte i ovo: Kako da pomognete osobi koja je u depresiji

Svi troje igraju poznatu igru zaljubljivanja, a njome vlada nemogućnost uspostavljanja prave veze. Zaljubljivanje je samo forma, a održavanje stanja nemogućnosti kao zamena za stvarne odnose postaje neurotična stvarnost.

Pročitajte i ovo: Šta treba da se zapitate pre nego što kažete da je kraj

Wendy su žene koje se prema partneru ponašaju suviše zaštitnički i majčinski. Ona ne može da ostvari stabilnu vezu sa Petrom Panom ili nedoraslim muškarcem. Njoj nema ko da kaže da ona, u stvari, ne traži vezu.

Petar Pan u ženi traži majku koja će ga obožavati.

Zvončica ne može da bude sa Petrom Panom, jer je slična njemu, on je njena igračka s kojom će da se poigra i krene dalje u traženje nekog zanimljivijeg.

Pročitajte i ovo: Jesu li žene koje ne žele da imaju decu sebične?

U Đotišu postoje kombinacije koje govore o arhetipskim – mitološkim sindromima, pogotovo kada govorimo o sindromu Petra Pana.

Pročitajte i ovo: Labud među patkama je samo ružno pače

Možete da imate odličnu kartu za odnose, ali ako nosite ovaj sindrom, možda ćete se večito zaljubljivati, ukoliko ne otkrijete sopstvenu samoodbranu.