Simptomi menopauze, poput talasa vrućine – valunga, mogu da traju i do 14 godina, što je duže nego što se ranije smatralo, utvrdili su američki naučnici u istraživanju koje je pokazalo da su kod polovine žena simptomi trajali nešto više od 7 godina.

Američko istraživanje je pokazalo i da je menopauza kod žena počinjala prosečno od 51 godine, kada prestaje menstrulani ciklus i pada nivo estrogena i da je polovina žena imala najneugodnije simptome prosečno 7,4 godina, piše medicinski časopis Jama Internal Medicine. 

Američki stručnjaci smatraju da je potrebno uložiti veće napore da bi se pronašli novi načini pomoći ženama, obzirom na to da se uzimanje hormonske terpije ne preporučuje duže od 5 godina jer je prate zdravstveni rizici, prenosi Tanjug.

Photo by Alphacolor 13 on Unsplash

Istraživanje je obuhvatilo 1.449 žena s učestalim valunzima (talasima vrućine) i noćnim znojenjem i najveće je do sada sprovedeno istraživanje koje je obuhvatilo žene različitih etničkih grupa.

Pročitajte i ovo: Gazim 40-te, hvata me panika za detetom! Ali čemu panika?!

Inače, žene su praćene od 1996. do 2013. i sve su odgovarale početnom kriterijumu istraživanja od barem 6 dana s talasima vrućine ili noćnim znojenjem tokom poslednje dve sedmice.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da valunzi što ranije počnu, to duže traju, odnosno da je kod žena koje su imale talase vrućine pre gubitka menstruacije bila veća verovatnoća da će oni trajati još godinama posle menopauze.

Pročitajte i ovo: Menopauza i depresija – kako da se nosite sa depresijom u periodu pred – menopauze / Tri vrste depresije u pred menopauzi

Vođa istraživanja Nensi Ejvis iz Wake Forest baptističkog medicinskog centra u Severnoj Karolini kaže da je tokom istraživanja utvrđeno da su žene s dugotrajnijim simptomima bile manje obrazovane, pod većim stresom, depresivnije i napetije.