Gnostici su zmiju smatrali obnoviteljicom znanja i držali je simbolom suprotstavljanja „zlom bogu Stvoritelju“ – Demijurgu, utemeljitelju materijalnog sveta.

U mitologiji i starim znanjima, zmija je nositeljica iskonskog života i znanja, snage prirode, gospodar životne energije i plodnosti. Za Frojda ona nema mističnu važnost, naprotiv, ona je za njega simbol seksualnosti i muškog falusa koji može da ima negativni simbolizam kod žene jer predstavlja strah od seksualnosti.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Alhemičari su je zvali Ouroboros – zmija koja jede vlastiti rep, a predstavlja prirodu, životnu silu, simbol aktivnog, demijurškog principa božanske moći, večni prsten, silu koja se neprestano, ciklično rađa. Bila je simbol obnavljanja i večnosti. U Egiptu su zmiju Ureus faraoni nosili na glavi, poput krune. U Indiji, zmija simbolizuje kundalini – spiritualnu zmiju koja „prosvetljuje“.

Pročitajte i ovo: Ljubav u doba filtera i posedovanja materijalnih dobara

Simbol za Kundalini je umotana zmija. Kružna umotana zmija predstavlja celovitost i ona je kao takva bila simbol alhemije. Zmija predstavlja ženstvene zavojnice oko stabla. Ona simbolizuje zapetljanost u moralnom dualizmu s kojim se susrećemo kroz život.

Jung primećuje čestu upotrebu zmija u mitologijama i religijama sveta. Ona se pojavljuje u starim mitologijama kao prvobitni Bog. Zmija je važan, složen i ambivalentan simbol i jedan od najvažnijih arhetipova u čovekovom kolektivnom nesvesnom.

Pročitajte i ovo: Kako da se borimo protiv straha

Protivrečni karakter ovog drevnog simbola proističe iz vezivanja zmije za dušu predaka, za praiskonski, podzemni svet. Zmija pripada zemlji i podzemlju i otad njena veza sa nečistim silama i praiskonskim svetom.

Pročitajte i ovo: Popaje, spasi me! Kompleks spasioca – da li i koliko pomažete svom partneru u vezi?

I u našim narodnim verovanjima i magijskim ritualima može se uočiti dvostruka priroda zmije.

U Bibliji se spominje 53 puta i  kod Mojsija ima isceljujuću ulogu u pustinji, “onog koga ugrize i izdrži njen pogled ozdravi.” Zmija je arhetip preobražaja i služi sublimaciji ličnosti.

Pročitajte i ovo: Udajemo se za njega i njegovu majku

U Indiji se isto tako pojavljuje kao Ouroboros – zmija koja jede svoj rep, kao simbolika korišćena za opisivanje kundalini energije u 2. veku, gde je tako opisana i nacrtana u Yoga Kundalini Upanišadi: Božanska moć Kundalini, sjaji poput stabljike mladog lotosa, smotana u krug, ona drži svoj rep, stavljajući ga u usta, odmara se u polusnu.

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

Drugo tumačenje je da kundalini predstavlja ljudski DNK. Ona otelovljuje unutrašnju kreativnu energiju ili kundalini u jogi, koja je uspavana u donjem delu ljudskog tela i koja se joga vežbama oživljava i podiže do vrha glave, prolazeći kroz energetske centre ili čakre.

U kundalini jogi postoje nadiji, nervni kanali, kojih ima 72 000, a od njih su najvažniji Ida Nadi, kroz koju putuje energija levom nozdrvom i predstavlja Mesečev (ženski) princip emocije i pasivnost. Obmotana je oko kičme u spirali. Često se naziva i Chandra Nadi, tj., u Đotišu njome vlada Mesec (Chandra).

Pročitajte i ovo: Tajanstveni zavodnik – psihopata, ženskih srca lomilica

Ako bolje posmatramo disanje, uvek vam je jedna nozdrva više zatvorena, druga manje, što govori i o emocionalnom stanju u kojem se nalazite i koji princip dominira vama (aktivni ili pasivni princip).

Pročitajte i ovo: Popularna psihopatija – kako da prepoznate psihopatu u svom okruženju

U Kini krilati zmajevi nose besmrtnike u nebo. Veštice se služe simbolikom zmije. U kruni faraona, uz božanstvo Ra, simbol boga sunca, nalazi se i kobra. Paganske boginje plodnosti, uglavnom povezane i sa podzemnim svetom.

Zmija za Junga na najbolji mogući način izražava ono nepoznato i predstavlja most podignut prema nevidljivim obalama. Zmija je složen i ambivalentan simbol i jedan od najsnažnijih arhetipova u čovekovom kolektivnom nesvesnom.

Pročitajte u ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Paradoksalan karakter ovog drevnog simbola proističe iz vezivanja zmije za dušu predaka, za ktonski, podzemni svet. Isus kaže da budemo mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi. To znači da je potrebno razvijati umne sposobnosti, ali paralelno i emocije. Kada razvijemo umne sposobnosti, u mogućnosti smo da razgovaramo i razmenjujemo, te u ovom svetu ostanemo mudri pred situacijama koje su za nas opasne.

Pročitajte i ovo: Znaci koji ukazuju na to da ste u vezi sa psihopatom

Kroz snove, simbol zmije može da označava seksualni simbol i odnos prema seksualnosti, ali može isto tako da bude mnogo dublji simbol, odnosno, predstavlja inicijaciju.

Ako ste je sanjali kao mali, to znači i dublju inicijaciju koju ćete doživeti kroz život na duhovnom nivou. Ko je imao takvo iskustvo svestan je moći ovog događaja ako se zbio u snovima, odnosno, koliko on zaista donosi veliku promenu u pojedinčevoj svesti, u pogledu napretka.

Pročitajte i ovo: Znate li zašto je strah dobar?

Ipak, ovaj napredak kod većine je pogrešno interpretiran, pa se događa suprotni scenario, a to je povratak u materijalne želje. Zmija je, u stvari, naš libido, energija koju vidimo projektovanu u spoljnim objektima, osobe koje ne možemo da vidimo kao deo sebe i postajemo robovi spoljnjeg odobravanje ili neodobravanja.

Mistični preobražaj zmije jeste transformacija muške i ženske projekcije koje projektujemo u partnerskim odnosima, ali pošto smo izgubili mističnu vrednost braka, svetovna slika braka pretvara se u simbol negativne zmije koja postaje simbol seksualnosti.

Pročitajte i ovo: Kako da se odnosite prema onima koji vas ogovaraju

U svakom slučaju, zmija je jedan od najstarijih simbola koji se pojavljuje u prvim božanstvima i predanjima, moć pretvaranja otrova u lek, najveći je zadatak transformacije čoveka gde smo okruženi raznim otrovima koje treba pravilno protumačiti i shvatiti koja im je svrha, a nakon toga ih asimilovati u sebi.