Šta je sifilis?

Sifilis je seksualno prenosiva bolest koju izaziva bakterija Treponema pallidum.

Kako se prenosi?

Sifilis se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Sifilistične lezije se najčešće javljaju na spoljašnjim genitalijama, vagini, anusu ili rektumu. Promene se takođe mogu javiti na usnama ili u usnoj duplji.

Bolest se prenosi putem nezaštićenog seksualnog odnosa.

Pročitajte i ovo: Deset stvari koje vam nikad nisu rekli o orgazmu (kako ženskom, tako i muškom!)

Obolele trudnice mogu preneti bolest na svoje dete tokom trudnoće ili porođaja.

Sifilis se ne može preneti preko toaletnih dasaka, kvaka, bazena, toplih kupki, kada, pozajmljene odeće ili pribora za jelo.

Image by Freepik
Image by Freepik

Kakvi se znaci i simptomi javljaju kod odraslih?

Bolest se prenosi sa obolelih osoba koje imaju promene karakteristične za primarni i sekundarni sifilis, ali koje često ostaju neprepoznate. Prema tome, uzročnik se uglavnom prenosi sa osoba koje nisu svesne svojih infekcija. Kod obolelih od sifilisa simptomi ostaju neprepoznati godinama.

Pročitajte i ovo: Želite da gledate svoju ženu sa drugim muškarcem? Zašto biste to radili? I šta se krije iza toga?

Međutim, treba znati da uvek postoji rizik od kasnih komplikacija ukoliko se ne uključi adekvatna i pravovremena terapija.

Dugoročnim praćenjem inficiranih osoba koje nisu lečene od sifilisa, uočeno je da: 1/3 inficiranih tokom života ima latentnu infekciju, 1/3 ima biološko izlečenje (spontano izgubi serološku reaktivnost), a preostala 1/3 razvije pozne manifestacije i komplikacije.

Primarni stadijum:

Primarni sifilis

Primarni stadijum sifilisa karakteriše pojava pojedinačne primarne lezije (koja se zove šankr), ali mogu postojati i višestruke lezije.

Vreme inkubacije može iznositi 10 do 90 dana, u proseku 21 dan.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Šankr je obično čvrst, okrugao, mali i bezbolan. Javlja se na mestu gde je infekcija ušla u organizam, traje 3 do 6 nedelja i prolazi bez tretmana. Međutim, ukoliko nije uključeno adekvatno lečenje infekcija progredira u sekundarni stadijum.

Sekundarni stadijum:

Sekundarni sifilis

Sekundarni stadijum karakteriše osip po koži i lezije na mukoznim membranama.

Pročitajte i ovo: Seks i hrana – šta jesti, a šta nikako ne, ako hoćete da imate dobar seks

Ovaj stadijum počinje tipično, sa razvojem osipa na jednom ili više delova tela. Osip najčešće nije praćen svrabom i može da se javi tokom zarastanja šankra ili nekoliko nedelja nakon što šankr zaraste, u vidu grubih, crvenih ili crvenkasto-braon makula na dlanovima i tabanima, ali može biti bled i jedva primetan.

Pročitajte i ovo: Najgore stvari koje možete da uradite dok ga oralno zadovoljavate

Pored osipa, simptomi sekundarnog sifilisa mogu uključiti groznicu, otok limfnih žlezda, bol u grlu, gubitak kose u vidu pečata, glavobolju, gubitak telesne težine, bol u mišićima i slabost. Simptomi i znaci sekundarnog sifilisa će nestati sa ili bez lečenja, ali bez lečenja infekcija može napredovati dalje u latentni i kasni stadijum bolesti.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o pružanju oralnog seksa ženama

Latentan (skriveni) stadijum sifilisa počinje kada nestanu sekundarni simptomi. Bez lečenja inficirana osoba će i dalje biti obolela od sifilisa, odnosno iako ne postoje simptomi i znaci oboljenja – infekcija ostaje u telu.

U kasnom stadijumu sifilisa i nakon mnogo godina mogu biti oštećeni unutrašnji organi, uključujući mozak, nerve, oči, srce, krvne sudove, jetru, kosti i zglobove.

Pročitajte i ovo: Sigurne poze za postizanje orgazma

Znaci i simptomi kasnog stadijuma sifilisa uključuju otežanu mišićnu pokretljivost, paralizu, gubitak senzibiliteta, postepeno slepilo i demenciju, što vodi ka smrtnom ishodu.

Kako sifilis utiče na majku i fetus?

Infekcija se može preneti na fetus tokom trudnoće. U zavisnosti od toga koliko dugo je trudnica inficirana, postoji visok rizik od mrtvorođenosti ili rađanja deteta koje će ubrzo umreti. Inficirano dete se može roditi bez simptoma i znakova bolesti.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

U slučaju da se terapija ne uključi odmah po rođenju, beba može razviti teške manifestacije za nekoliko nedelja.

Kako se sifilis dijagnostikuje?

Sifilis se može dijagnostikovati pregledom materijala iz šankra (infektivni izvor) mikroskopijom u tamnom polju.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti cistitis

Analiza krvi je drugi način da se utvrdi da li je neko oboleo od sifilisa. Ubrzo nakon što se infekcija javi, telo produkuje antitela na T. pallidum koja mogu biti detektovana tačnom, sigurnom i jeftinom analizom krvi.

Nizak nivo antitela će ostati u krvi mesecima ili godinama, čak iako je bolest uspešno lečena.

Svaku trudnicu je neophodno testirati na sifilis.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Kakva veza postoji između sifilisa i HIV infekcije?

Promene na genitalijama (šankr), kao manifestacija primarnog ili ranog sifilisa, predstavljaju ulazno mesto za HIV infekciju. Postoji povećan rizik 2 do 5 puta za prenos HIV infekcije kada je osoba obolela od sifilisa.

Seksualno prenosive bolesti koje stvaraju izvore tj. ulkuse ili oštećenja na koži ili mukoznim membranama, kao što je sifilis, narušavaju prirodne barijere koje predstavljaju zaštitu od infekcije.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Genitalni ulkusi izazvani sifilisom često krvare kada dođu u kontakt sa oralnom ili rektalnom mukozom tokom seksualnog odnosa, povećavajući infektivnost HIV-a i osetljivost organizma na isti.

Kako se leči sifilis?

Leči se penicilinom.

Lečene osobe se moraju uzdržavati od seksualnog odnosa, dok sifilistična promena ne zaraste u potpunosti. Takođe, oboleli od sifilisa moraju obavestiti svoje seksualne partnere, da bi se i oni testirali i lečili.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Da li postoji mogućnost da već lečena osoba ponovo oboli od sifilisa?

Jednom preležan sifilis ne ostavlja trajan imunitet. Posle uspešnog lečenja, osobe mogu biti osetljive na ponovnu infekciju. Samo se laboratorijskim putem može potvrditi da li je neko oboleo od sifilisa ili ne.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Izvor sifilisa može biti sakriven u vagini, rektumu ili ustima i možda neće biti očigledno da je partner oboleo od sifilisa. Lekar preporučuje da li je potrebno ponoviti testiranje.

Kako se sifilis može prevenirati?

Najsigurniji način da se prevenira infekcija jeste uzdržavanje od seksualnog kontakta ili stalni partner koji je testiran i dokazano nije inficiran. Preporučuje se izbegavanje upotrebe alkohola i droge, jer ove aktivnosti mogu dovesti do rizičnog ponašanja. Stalna upotreba kondoma može redukovati rizik od sifilisa.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Kondomi sa spermicidima ne predstavljaju efikasniju zaštitu od drugih kondoma.

U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” od 1938. godine se nalazi Referentna laboratorija za dijagnostiku sifilisa.

  • Dijagnostika sifilisa obuhvata: direktnu detekciju Treponema pallidum

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

/mikroskopijom u tamnom polju/, detekciju antilipoidnih antitela /VDRL ili RPR, detekciju antitela na Treponema pallidum iz seruma i likvora /TPH, FTA – ABS i Western blot testom/.

Potrebne informacije pri slanju uzorka na testiranje

Uzorak: 1mL seruma (minimalno), 2 mL likvora.

Uz uzorak treba poslati sledeće podatke: definiciju slučaja/primarni, sekundarni, rani ili kasni latentni, tercijarni, kongenitalni sifilis/.