Stabilan nivo šećera u krvi je ključan, a najlakši način da to postignete je da hodate posle jela.

Šetnja nakon jela ima dokazane koristi za naše fizičke i mentalne sposobnosti. U stvari, nova studija je pokazala da čak i samo 10-minutna šetnja nakon svakog obroka može potpuno promeniti naše zdravlje.

Koliko puta ste se posle jela osećali umorno i bezvoljno? Koliko puta biste, posle ručka, više voleli da napravite pauzu i odmorite se umesto da krenete na posao?

Navedeno istraživanje pokazalo je da hodanje nakon obroka ima više koristi od sedenja i opuštanja.

Fizička aktivnost, čak i pri niskom intenzitetu, zapravo može stabilizovati nivo insulina u krvi.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Sprečavanje skokova šećera u krvi može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. A s obzirom na to da je nekoliko studija pokazalo da se nagli skok šećera u krvi dostiže u roku od 90 minuta nakon završetka obroka, potrebno je malo vežbati tokom ovog vremena.

Sve prednosti hodanja (najmanje) 10 minuta dnevno

Visok šećer u krvi (količina glukoze prisutna u krvi) ima različite simptome za svakog od nas, ali najčešći su: umor, malaksalost, stres, žeđ i potreba u toaletu.

Stoga, smanjenje visokog nivoa šećera u krvi pomaže u smanjenju učestalosti i intenziteta ovih simptoma.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Paula Činčila, doktorka koja je stručnjak za lečenje dijabetesa, potvrđuje da je hodanje 10 minuta nakon jela odličan savet: „Ovo sprečava naglo povećanje glukoze i njeni nivoi su stabilniji. Mnogi ljudi se bore sa visokim skokovima glukoze nakon obroka, posebno ako sadrže velike količine ugljenih hidrata ili ako se obrok brzo apsorbuje, što je često slučaj, posebno za ručkom.

Ali zašto je potrebno tačno 10 minuta hoda?

Prvo, od previše vežbanja nakon jela može vam kasnije pozliti. U stvari, uvek je bolje da ne preterujete sa vežbama prva dva sata posle jela.

I ne samo to: kraće šetnje su definitivno izvodljivije. Lako ostvariv cilj koji zvuči jednostavnije od duže šetnje, a dobar je i za motivaciju.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Konačno, ako mislite da nam se savetuje da vežbamo najmanje 30 minuta dnevno, šetnja posle svakog obroka (tj. 10 minuta tri puta dnevno) može nam pomoći da to lako postignemo.

A kada je hodanje integrisano sa treningom mišića dva dana u nedelji i uravnoteženom ishranom, voila, bez previše napora imaćete zdrav i aktivan način života koji će vam pomoći da ostanete u formi i zdravi.