Serotonin igra važnu ulogu u skoro svim funkcijama u ljudskom telu. Od emocija do varenja i motoričkih veština, ova moćna hemikalija utiče na mnoge aspekte života. Šta se preporučuje kada nivo serotonina nije u referentnim okvirima?

Receptori serotonina se nalaze u celom mozgu, gde funkcionišu i šalju poruke iz jedne oblasti u drugu, ali većina serotonina u ljudskom telu se zapravo nalazi u crevima, gde utiče na brojne biološke procese, uključujući varenje, apetit, metabolizam, raspoloženje i pamćenje.

Kao neurotransmiter, serotonin kontroliše nervnu aktivnost i igra ulogu u širokom spektru neuropsiholoških procesa.

Samo dva procenta serotonina u telu nalazi se u mozgu, a 95 procenata se proizvodi u crevima. U mozgu, kao neurotransmiter, šalje hemijske poruke ili signale kako bi regulisao motoričku funkciju, percepciju bola, apetit…

Raspoloženje i pamćenje

Studije pokazuju da je nizak nivo serotonina u mozgu povezan sa lošom memorijom i depresivnim raspoloženjem. Takođe znamo da je, osim serotonina, i triptofan zadužen za raspoloženje i kognitivno zdravlje.

Serotonin je odgovoran za stanje našeg raspoloženja

Istraživači su uspeli da istraže i pokažu ulogu serotonina u javljanju depresije istražujući efekte snižavanja nivoa triptofana u ishrani, što dovodi do snižavanja nivoa serotonina u mozgu.

Regulacija varenja

Devedeset pet procenata serotonina u telu se proizvodi u crevima, piše portal draxe.com.

Serotonin ima važnu ulogu u procesu varenja

Istraživanja pokazuju da ova hemikalija igra ulogu u pokretima creva i kod upalnih procesa u crevima.

Ublažavanje bola

Studija objavljena u časopisu Pain Research and Treatment otkrila je da postoji obrnuta korelacija između nivoa postoperativnog bola kod pacijenata sa hroničnim bolom u donjem delu leđa, i nivoa serotonina.

Image by rawpixel.com on Freepik
Image by rawpixel.com on Freepik

Druga studija je otkrila da su, kada su zdravi dobrovoljci bili podvrgnuti akutnom smanjenju triptofana, iskusili značajno smanjen prag bola i toleranciju.

Zgrušavanje krvi

Potrebno nam je dovoljno serotonina da podstakne zgrušavanje krvi. Ova hemikalija se oslobađa u krvnim pločicama kako bi pomogla pri zarastanju rana. Osim toga, radi na sužavanju sitnih arterija tako da formiraju krvne ugruške.

Iako ova korist od serotonina pomaže u procesu zarastanja, postoje i dokazi da previše serotonina može dovesti do krvnih ugrušaka koji doprinose bolestima srca, tako da je važno ostati u granicama normale da biste sprečili neželjene efekte.

Zarastanje rana

Studija objavljena u International Journal of Molecular Sciences otkrila je da serotonin deluje kao potencijalna terapija za poboljšanje zarastanja rana na koži kod pacijenata sa opekotinama.

Istraživači su otkrili da je serotonin značajno ubrzao pokretljivost ćelija i poboljšao proces zarastanja rana.

Image by lookstudio on Freepik
Image by lookstudio on Freepik

Simptomi i uzroci nedostatka

Istraživanja pokazuju da je poremećena funkcija serotonina povezana sa psihijatrijskim poremećajima, među kojima su: depresija, anksioznost, kompulzivno ponašanje, agresija, bulimija, hiperaktivnost kod dece…

Simptomi niskog serotonina uključuju i sledeća stanja: napade panike, promene u spavanju i apetitu, hronični bol, loše pamćenje, glavobolje, probleme sa varenjem, razdražljivost.

Istraživači ne znaju sa sigurnošću šta uzrokuje nedostatak serotonina, ali to može biti zbog genetike, loše ishrane i načina života.

Ako se borite sa hroničnim stresom ili ste izloženi toksičnim supstancama, poput teških metala ili pesticida, možda ćete biti izloženi većem riziku od niskog nivoa serotonina. Drugi uzroci mogu uključivati nedostatak sunčeve svetlosti i uzimanje određenih lekova tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako lečiti nedostatak

Postoje prirodne namirnice i pojačivači serotonina koji mogu povećati njegov nivo bez potrebe za farmaceutskim lekovima.

Image by drobotdean on Freepik
Image by drobotdean on Freepik

Antiinflamatorna hrana

Neke od najboljih namirnica koje su dobre za balans u nivou serotonina su losos, jaja, lisnato povrće, orašasti plodovi i sveže povrće.

Da bi se povećale dobre bakterije u crevima, probiotička hrana je takođe korisna. Pijenje kefira, probiotičkog jogurta i jabukovog sirćeta pomažu u poboljšanju zdravlja creva.

Zdrave masti, koje se nalaze u namirnicama kao što su avokado, kokosovo ulje, ekstra devičansko maslinovo ulje, takođe pomažu u smanjenju upala i podstiču prirodnu proizvodnju serotonina.

Vežbanje i Sunce

Istraživanja pokazuju da vežba ima blagotvorno dejstvo na funkciju mozga, jer povoljno utiče na neurotransmitere dopamin, serotonin i noradrenalin.

Image by Freepik

Fizička aktivnost reguliše nivo serotonina

Neurotransmiter serotonina se ne proizvodi pravilno ako nema dovoljno sunčeve svetlosti. Istraživanja sugerišu da zapravo postoji direktna veza između sunčeve svetlosti i proizvodnje serotonina.

Veruje se da izlaganje sunčevoj svetlosti pokreće mozak da oslobodi ovu hemikaliju.

Triptofan

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazuje da smanjeni unos triptofana može dovesti do značajnog smanjenja određenih moždanih aktivnosti koje podstiču sreću.

Prema studiji, pacijenti često uspevaju da smanje negativne simptome vezane za poremećaje raspoloženja, zavisnosti ili hormonske probleme kada uzimaju šest grama L-triptofana dnevno. Pokazalo se da uzimanje ove količine triptofana svaki dan tokom nekoliko meseci smanjuje promene raspoloženja, razdražljivost, napetost i nemir.

Pet-HTP, ili 5-hidroksitriptofan, je aminokiselina koju telo prirodno proizvodi. Koristi se za proizvodnju serotonina, zbog čega se suplementi 5-HTP često koriste za poboljšanje raspoloženja i smanjenje simptoma depresije.