Đavolski izazovna Šeron Stoun, jedan od najvećih seks simbola prošlog veka, dokazuje da je od vrste koja preživljava. Nakon duge pauze, ulogom u novoj seriji, ponovo preuzima palicu vodeće zvezde u svetu šou biznisa.
Foto: Mark Abrahams, Harper's Bazaar
Foto: Mark Abrahams, Harper’s Bazaar

Jedna je stvar za glumicu da igra u manjim ulogama dok pokušava da pokrene svoju karijeru. Sasvim druga stvar kada to radi sa 52 godine bivši superstar. Ako želite da znate kako to izgleda, samo pitajte Šeron Stoun, koja sada ima 57 godina i koja se našla u prilici da se bori sa malim epizodnim ulogama u 11. sezoni serije Law&Order: Special Victims Unit (2010), 15 godina nakon nominacije za najbolju žensku ulogu u filmu Martina Skorsezea, Casino. Da nevolja bude veća, Šeron je zaboravljala tekst.

”To je bilo ponižavajuće”, priseća se glumica. ”Radeći do tada sa najboljim ljudima iz filmske industrije, bila sam u fazonu, wow, izgleda da sam stvarno došla na kraj reda. Sve mi je to bilo tako strašno. Pitala sam sebe, šta sam učinila da zaslužim ovo.

Sve to imalo je veze sa aneurizmom, bolešću koju je Šeron Stoun pretrpela 2001. godine i naknadnim izlivom krvi u mozak, koji je trajao devet dana. Kada je izašla iz bolnice mucala je, šepala i nije mogla da čita. Tokom narednih par godina, njen brak se raspao, nakon čega je izgubila i starateljstvo nad njihovim usvojenim sinom, tada osmogodišnjakom. Koliko god stvari bile crne, skupila je snagu i prihvatila epizodnu ulogu u seriji Law&Order jer je shvatila da mora to da učini.

Foto: Mark Abrahams, Harper's Bazaar
Foto: Mark Abrahams, Harper’s Bazaar

”Rekla sam sebi, znaš šta, ispala si iz brzog voza i sada ćeš morati da se puzeći penješ uz brdo od slomljenog stakla, da bi se opet popela u voz, koji juriša brzinom od milion milja na sat i to sve sama. Tako je, kako je, tako da ti je bolje da ponizno spustiš kriterijume, začepiš usta i počneš da radiš ono što je pred tobom. Bila sam svesna da ako nisam u stanju da uradim ovo što treba da uradim, sigurno neću moći da uradim bilo šta drugo.”

Ove jeseni, Šeron Stoun igra glavnu ulogu u seriji ”Agent X”, na kanalu TNT, u kojoj igra potpredsednicu Sjedinjenih američkih država. Pored glavne role, Šeron je i izvršni producent serije.

Dok seda u stolicu za šminkanje, odevena u frotirski bade-mantil, pripremajući se za slikanje za Harper’s Bazaar, jasno je da je Stoun povratila zavodničko drski, živahni polet, koji je bio njen zaštitni znak od kad je pobegla iz svog rodnog grada u Pensilvaniji, sa 19 godina, i došla u manekensku agenciju Ford, u Njujorku. Iako nije rekla ni reč u svom filmskom prvencu 1980. godine (bila je plavuša koja je poslala poljubac Vudiju Alenu, u filmu Sećanja na zvezdanu prašinu), Šeron Ston je uspela da se popne na mega zvezdano postolje ulogom u filmu Basic Instinct (Niske strasti) 1992, dokazujući da zna kako da iskoristi svoju pamet, kao i strukturu kostiju.

Danas, još uvek zrači prirodnom, neprolaznom lepotom koja obasjava celu prostoriju. Potpuno naga pozira za ovaj intervju, ali ne deluje uopšte uznemireno. Samo je pojela jedan brauni sa stola sa hranom.

Foto: Mark Abrahams, Harper's Bazaar
Foto: Mark Abrahams, Harper’s Bazaar

Tek nedavno, Stoun je počela otvoreno da priča o mukama koje su je zadesile. Kako se priseća, osećala se loše tri dana pre nego je otišla u Hitnu pomoć, gde joj je dijagnosticiran moždani udar. Krvarila je toliko da joj je mozak udarao u čelo.

Bolest i njene posledice transformisale su Stoun na načine koje još uvek otkriva.

”Bilo je potrebno dve godine da moje telo apsorbuje svo unutrašnje krvarenje koje sam imala. Izgleda kao da sam kompletno promenila svoj DNK. Moj mozak više ne sedi tamo gde je bio, moj oblik tela se promenio, čak imam i drugačije alergije na hranu.”

Meseci su bili potrebni da bi Šeron ponovo povratila osećaj u levoj nozi i godine da bi povratila moć vida u normalu. Dugo se borila da eliminiše mucanje. Sa druge strane, kako kaže, ”Postala sam mnogo emocionalno inteligentnija. Trudim se da dosta radim na sebi da otvorim i druge delova svog uma. Sada sam jača. Mogu da budem neotesano direktna, a to ljude plaši. Ali mislim da to nije moj problem! U fazonu, imam oštećenje mozga, moraćeš da se nosiš sa tim”, kaže u šali.

***

Izvod iz intervjua, koji će u celosti biti objavljen u septembarskom broju magazina Harper’s Bazaar.