Četvrta sezona serije The Crown stigla je na Netfliks 15. novembra i donela je puno novih stvari u poređenju sa prethodnim sezonama. Evo šta bi sve trebalo da znate pre nego što pogledate seriju!

Tri žene su apsolutni protagonisti dugo očekivane četvrte sezone Krune, koja se na Netfliksu strimuje od 15. novembra.

Uz kraljicu Elizabetu II, koju glumi uvek neverovatna Olivia Colman, ovog puta su dve dame – jedna „gvozdena“, druga jednostavno „D“ – koje se nikada ne sreću na sceni, ali čija važnost u stvarnom životu britanske krune i Velike Britanije i danas odjekuje.

Govorimo o Margaret Tatcher, u čijoj ulozi ćemo gledati neprepoznatljivu i talentovanu Gillian Anderson (X-Files, Sex Education) i Dianu Spencer, čija je priželjkivana uloga poverena mladoj Emmi Corrin.

The Crown 4 obuhvata vremenski raspon od kasnih 1970-ih, kada je kraljevska porodica zauzeta tražeći Charlesu ženu i pronalazeći je u Diani, kada je Margaret Thatcher izabrana za premijerku, do 1990. godine padom obe žene: jedna je primorana da napusti 10 Downing Street, nakon puča sopstvene Vlade, a druga je razbesnela svog supruga.

Istorija kraljevske porodice je poznata, ali ono što iznenađuje drugi put u vezi sa The Crown je njena jedinstvena sposobnost da zadrži gledaoca prikovanog za ekran da vidi kako se te priče pričaju.

Između udžbeničkih usmenih dvoboja, savršenih istorijskih rekonstrukcija i interpretacija u čistom holivudskom stilu, The Crown se potvrđuje kao jedna od najbolje napisanih, režiranih i interpretiranih televizijskih serija.

O kom periodu govori The Crown 4

Radnja serije The Crown 4 smeštena je u kasne 1970-te kada je kraljica Elizabeta (Olivia Colman), uz pomoć svoje porodice, zauzeta obezbeđivanjem linije sukcesije tražeći odgovarajuću ženu za princa Charlesa (Josh O’Connor), koji je sa 30 godina još uvek neženja, i povrh svega, zaljubljen u (sada oženjenu) Camillu Parker Bowles (Emerald Fennell).

Dok nacija počinje da oseća uticaj radikalnih političkih akcija novoizabrane Margaret Thatcher (Gillian Anderson), prve žene koja je postala premijerka, priča počinje između Charlesa i mlade Diane Spencer (Emma Corrin).

Šta je rečeno o braku Čarlsa i Dajane

Romantična priča između princa Čarlsa i Dajane ispričana je u svim svojim vrhuncima radosti, ali pre svega bola, pokušavajući da prodre u dva polaritetno suprotna lika objedinjena, poput svih ostalih likova krunom, teretom krune, a ne njenim privilegijama.

Dajana je prikazana na vrlo pop (ponekad i previše) način, kao problematičnu ikonu kako su je godinama opisivali u štampi: ljubazna duša i željna gotovo dečije pažnje, koja ne nalazi pomoć i odgovore, ni od svog supruga, posvećenog svojoj ljubavi prema Camilli, niti od Palate, kojoj su  uvek bili strani bilo kakvi emocionalni izlivi.

Margaret Thatcher ima vrlo posebnu ulogu

O Margaret Thatcher, s druge strane, pokušavamo da prikažemo ne toliko poznatu političku stranu koja je ušla u istoriju kao „Thatcherism“, već onu ljudskiju i intimniju: od njene vrlo bliske veze sa suprugom Denisom do nesavršene – a samim tim i stvarne – one ​​sa svojom decom, blizancima Markom i Carol.

Margaret Thatcher prikazana je kako kuva za svoje stranačke kolege i portretisana je u bezuslovnoj ljubavi prema ocu koji ju je naučio da vredno radi i kome i dalje želi da dokaže da je dobra ćerka.

Liku Margaret Thatcher, koju glumi Gillian Anderson sa izvanrednom telesnom dočaranošću, Peter Morgan daje ulogu savremene žene.

Ne Dajani.

I sve to uprkos tome što je Thatcher nepokolebljiva konzervativka, često omražena žena koja je, uprkos svemu, uspela u svetu muškaraca.

Kao i u svim prethodnim sezonama serije Kruna, i u ovoj četvrtoj istorija kraljevske porodice se prepliće sa istorijom nacije.

Tokom dve decenije, sedamdesetih i osamdesetih, o kojima se govori u The Crown 4, ispituju se i istorijske činjenice poput čuvenog Foklandskog rata i unutrašnji sukobi u Komonveltu, kao i neobične epizode, ​​poput upada Majkla Fagana (9. jula 1982) u Bakingemsku Palatu.

Ko je u glumačkoj ekipi The Crown 4

Glumačku ekipu četvrte sezone serije The Crown, pored pomenute Olivije Colman u ulozi kraljice Elizabete, Gillian Anderson u ulozi Margaret Thatcher i Emme Corrin u ulozi mlade princeze Dajane, još uvek gledamo učešće Helene Bonham Carter u ulozi princeze Margaret i Tobiasa Menziesa u ulozi vojvode od Edinburgha.

Josh O’Connor je princ Čarls. Ako vas je u prvim sezonama njegova priča dirnula, u ovoj četvrtoj sezoni njegova snobovska i hirovita priroda, a da ne pominjemo njegovu opsednutost Camillom Parker Bowles koju glumi Emerald Fennell, nateraće vas da ga ponovo procenite.

Marion Bailey je i dalje kraljica majka, a Erin Doherty princeza Anne, dok su novopridošli Tom Byrde kao princ Andrew i Angus Imrie kao princ Edvard.

Kada stiže peta sezona?

Sledeća, peta sezona, trebalo bi da bude poslednja u Netfliksovoj seriji posvećenoj događajima iz britanske kraljevske porodice.

Peter Morgan je zamislio šest, ali je nedavno porekao to.

Posle Claire Foy i Olivije Colman – koju ćete, dakle, u četvrtoj sezoni poslednji put videti u ulozi Elizabeth II – ulogu će preuzeti Imelda Staunton (Harry Potter and the Order of the Phoenix, Downton Abbey) suverena u zrelom dobu.