Angažovana priča o mladim ljudima koji nesmotreno ulaze u svet kriminala, koprcajući se u njemu, sa slabim šansama da izvuku živu glavu.

Kao složena, realistična drama, serija Grupa jeste priča o stvarnom životu, kroz likove i zaplete donosi uzbuđenje, sa izvesnom dozom humora. U seriji se govori o problemima mladih, njihovim roditeljima i borbi u naporima da pomognu svojoj deci. Tu su i inspektori koji pokušavaju da zavedu red, uhapse loše momke, sve one koji su decu uvukli u svet kriminala.

Serija Grupa prati tri uzbudljive priče. Prva priča u fokusu ima policajca Gagu (Igor Benčina) koga će istraga zločina dovesti do Strahinje (Filip Đurić), čoveka za koga sumnja da je umešan u ubistva. Kriminalac Strahinja koji pokušava da legalizuje svoje poslove ucenama i potkupljivanjem stožer je druge priče, dok treća priča prati tinejdžera Vanju, koji će se sticajem teških okolnosti naći između policajca i kriminalca, i koji će morati da odluči kojoj strani će se prikloniti.

Pročitajte i ovo: Serija Dogs Of Berlin

Grupa nije klasična policijska serija o istrazi, nije slika srpskog društva i omladine, niti je čini samo ljubavni zaplet. Ova složena drama, realistična je priča o stvarnom životu, a porodične priče, svet gradskog podzemlja i sveprisustvo savremenih tehnogolija, isprepleteni su i čvrsto povezani. Serija Grupa teži da proširi i produbi sliku uslova, uticaja i okruženja glavnih likova, što doprinosi boljem razumevanju tema, likova, zapleta, ali donosi i humor, uzbuđenje, vezivanje i proživljavanje za gledaoce. Porodica i škola, ali i društvo i širi društveni i tehnološki okviri mogu da načine kriminalca, ali isto tako da stvore heroja. Ko pobeđuje na kraju ove borbe, gledaoci će saznati ovejeseni, premijerno na Prvom programu RTS-a, nedeljom od 20 sati.

Pročitajte i ovo: Seksualno obrazovanje – bezobrazno zabavna serija o seksualnom sazrevanju

Vrlo upečatljivu i po odličnoj izvedbi zapaženu ulogu dobila je mlada glumica Ivana Zečević, koja tumači lik devojke Petre, koja nesmotreno ulazi u svet kriminala i koja ima probleme u komunikaciji sa majkom.

„Petra je hrabra devojčica koja se bori da opstane u surovom svetu i okolnostima koje nisu baš najbolje, kao ni njena porodična priča. Mislim da će se mladi prepoznati i da smo uboli tu neku srž…“ , rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, Ivana Zečević.

Pročitajte i ovo: Patrick Melrose – briljantna saga o odrastanju kroz bolnu traumu

Serija Grupa izdvaja se po mnogo čemu od ostalih serija, kojih se u Srbiji snima više nego ikada od prošle godine. Pre svega, po estetici, sirovoj, mračnoj, životnoj, toliko da se bol i patnja cele grupe gotovo da opipati pod prstima. Kroz dobru priču sa beogradskog asfalta, što je obično presudno za dobru seriju, jer bez dobrog scenarija nema ni dobre serije, a ni filma, odlično izgrađene i vođene likove (bravo za reditelje), jezgrovitu formu i atmosferu koja led krvu žilama (sve pohvale direktoru fotografije), u maniru dobrih skandinavskih noar kriminalističkih romana i serija, Grupa nam prikazuje Beograd, u svom sirovom ruhu, ogoljen do koske. Imam osećaj kao da sam noktima zagrebala po asfaltu.

Pored toga, lepo je videti neke nove, neistrošene likove. Pravo je uživanje gledati svojim očima kako se rađaju neki novi, odlični glumci. Igor Benčina igra svoju ulogu života, u kojoj zaista briljira, koja će mu sigurno obeležiti karijeru i utabati put ka glumačkim zvezdama. Mlađana Ivana Zečević već je postala zvezda među mlađom populacijom, sasvim opravdano i zasluženo, briljirajući u ulozi Petre.

Pročitajte i ovo: Nove serije čije emitovanje počinje tokom praznika

Takođe, lepo je videti starije, poznatije i iskusnije glumce da igraju sporedne uloge. Sem što time praktikuju vežbu ”ubica ega”, pokazuju i svoju glumačku veličinu. Prava mera, jer ionako stalno jedne te iste glumce gledamo u skoro svim serijama. Što je mnogo, previše je. Zbog nekih više ne smem ni frižider da otvorim, plašeći se da ne iskoče, što, zapravo, i nije tako loše, kad malo bolje razmislim. Hvala im na tome! Vredelo je.

U seriji glumi više od 80 glumaca različitih generacija. Između ostalih, glavne uloge igraju Igor Benčina, Filip Đurić, Denis Murić, Ivana Zečević, Marko Milivojev-Mili, Milica Mima Trifunović, Tijana Marković, Pavle Mensur, Jasna Đuričić, Nela Mihajlović, Vojin Ćetković, Branka Katić.

Pročitajte i ovo: Gomora – serija o najozloglašenijoj napuljskoj mafiji

Direktor fotografije je Marko Cile Mladenović. Scenario su radili Katarina Mitrović, Staša Bajac, Gvozden Đurić, Mirjana Novaković, Strahinja Madžarević, Dunja Matić, Vlada Đurđević, Uroš Tomić.

Pročitajte i ovo: Serija Bodyguard

Posebno je zanimljivo to što serija ima sedam reditelja. Grupu sedam veličanstvenih reditelja čine Uroš Tomić (glavni reditelj), Ivan Stefanović, Slobodanka Radun, Jelena Gavrilović, Nemanja Ćeranić, Miloš Radunović, Gvozden Đurić.

Serija je rađena po ideji producenta Dragana Đurkovića.