Od nedelje, 10. marta, na Prvom programu RTS-a gledaćemo novu seriju – Kralj Petar Prvi.

Serija je rađena prema motivima romana Čarape kralja Petra Milovana Vitezovića, koji je i jedan od scenarista, uz Vladimira Ćosića i reditelja Petra Ristovskog. Lik kralja Petra tumači Lazar Ristovski, koji je ujedno i producent serije.

Serija prati dešavanja u Srbiji od dolaska kralja Petra I na srpski presto 1903. godine, pa sve do 1916. i dolaska srpske vojske na Krf, nakon albanske golgote. Tokom deset epizoda, saznaćemo pod kojim okolnostima je vladao kralj Petar I i na kakve je kompromise morao da pristaje zarad očuvanja države i obraza; koja su previranja u zemlji i svetu uticala na početak Prvog svetskog rata i kakva je uloga Srbije bila u svemu tome.

Pored lika kralja Petra, publici će biti predstavljene i ostale značajne istorijske ličnosti ovog perioda, kao što su Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić, Radomir Putnik, vojvoda Mišić i mnogi drugi.

Kroz ljubav majke prema sinu može da se povuče paralela ljubavi i požrtvovanja kralja Petra Prvog prema svom narodu, ističe glumica Danica Ristovski.

„Osnovna razlika između filma i serije jeste što dešavanja u seriji počinju 1903. godine, kada se kralj Petar Prvi vratio u zemlju posle skoro 40-godišnjeg izgnanstva, dok film pokriva period posle balkanskih ratova i povlačenje srpske vojske preko albanskih planina“, objašnjava Danica Ristovski.

Ona igra Makrenu Spasojević, koja je istinit lik.

„Iz Slovca je. Muža je izgubila u Drugom balkanskom ratu, a njen sin jedinac se dobrovoljno prijavio u vojsku u Prvom svetskom ratu“, navodi glumica.

Prema njenim rečima, kroz tu priču, koju je Vitezović obradio u romanu, data je istorijska slika Srbije.

„Kroz tu ljubav majke prema sinu može da se povuče paralela ljubavi i požrtvovanja kralja Petra prema svom narodu“, ističe Danica Ristovski.

Mladi glumac Aleksandar Vučković, koji glumi Aleksandra Karađorđevića, kaže da je osećao veliku odgovornost dobijanjem te uloge.

„Meni je ovo prva uloga na filmu i odmah istorijska ličnost. Zahvalan sam Petru Ristovskom na odluci da igram princa, a posle i kralja Aleksandra“, kaže Vučković.

Zahtevno je igrati takvu jednu ličnost, koja je, kako ističe, predmet mnogih sukoba i debata u našem narodu.

„Aleksandrov odnos sa bratom mi je bio veoma zanimljiv. Đorđe je našoj javnosti poznat, ali samo površno. Pokušali smo da prikažemo na koji način je Aleksandar skinuo brata sa trona“, navodi Vučković.

Fantastično i verno snimljeno ostvarenje zahtevalo je veliko zalaganje čitave ekipe.

„Za godinu dana smo uspeli da završimo ovaj ogroman projekat, koji je bio veoma zahtevan i ti dani snimanja su bili izuzetno naporni“, istakla je Danica Ristovski.

U seriji igraju Lazar Ristovski, Marko Baćović, Ljubiša Savanović, Aleksandar Vučković, Marko Todorović, Tihomir Arsić, Milan Kolak, Danica Ristovski, Ivan Vujić, Tanasije Uzunović, Branko Jerinić, Svetozar Cvetković, Miodrag Krivokapić, Nebojša Milovanović, Radovan Vujović i mnogi drugi.

Scenario su radili Vladimir Ćosić, Milovan Vitezović i Petar Ristovski.

Seriju je režirao Petar Ristovski.