Nemam velika očekivanja od muškaraca što se tiče osvešćivanja šta silovanje jeste i koliko se često dešava jer bi to u startu značilo da se sami zamisle koliko puta su pregovarali NE, nagovarali na seks sa zar-me-ne-voliš ili imali seks sa vidno pijanom ženom, u najmanju ruku, piše Neposlušna.

Sa druge strane, imam velika očekivanja od žena, jer nam podaci ukazuju da će 1od5 žena doživeti silovanje ili pokušaj silovanja u toku života, sa važnom napomenom da preko 90% silovanja ostaje neprijavljeno: 1od8 njih će to doživeti do svoje 8. godine, a 1od3 između 11. i 17.

Iz iskustva vam kažem da je od samog čina silovanja jedino bolnije kada te druge žene ignorišu i ne veruju ti. To sam imala prilike da doživim pre par meseci kada sam baš ovde calloutovala svoju nasilnicu, očekujući barem neku reakciju, baš zbog minimuma ženske solidarnosti.

Kada reakcija izostane ili te proglase lažovom, klackaš se između toga da si možda zaista luda i da gubiš razum pa se to možda i nije desilo, da to zaista i zaslužuješ i da nikom nije stalo do tebe i pakla kroz koji prolaziš.

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?

Ja sam imala sreće, imala sam sjajne drugarice pored sebe koje su bile tu 24/7 za svaku krizu, imala sam novca da sebi priuštim psihoterapiju i imala sam audio priznanje nasilnice koje mi je bilo potvrda da nisam poludela, totalno izgubila kontakt sa realnošću i umislila sve.

Pročitajte i ovo: Ženomrzac, najromantičniji muškarac na svetu

Ali šta je sa svim onim ženama koje nemaju mrežu podrške, novac za stručnu pomoć i fizički dokaz da ne lude? Jer, da se ne lažemo, moja pozicija je bila superprivilegovana, sa svim tim resursima, ali je uprkos tome bilo užasno bolno, teško i trebali su mi meseci da dođem sebi.

Silovanja, nažalost, neće prestati da postoje i malo je verovatno da ćemo dobiti mušku podršku u ovoj borbi. Ali, MI možemo da verujemo jedna drugoj, da budemo tu jedna za drugu, i da, ukoliko imamo snage i kapaciteta, o tome javno govorimo kako bismo upozorile druge žene.

Pročitajte i ovo: Psihološki profil silovatelja – kada se nemoć invertuje u nadmoć

Jedna za sve, i sve za jednu, nismo same i ne moramo da budemo same, na onaj isti način na koji su se naše pretkinje borile za prava koja danas uživamo – da glasamo, radimo, govorimo, odlučujemo, postojimo.