Starenje ima mnogo prednosti – jača društvene veštine, daje veću emocionalnu stabilnost i sposobnost da se oslonimo na sebe i sreću. Procesom starenja neke od vitalnih funkcija našeg organizma postaju usporenije, ali um postaje oštriji.

Istraživači otkrivaju neke od prednosti starenja, jedna od njih je i usklađen seksualni život.

„Mnoge žene starije od 50 godina, imaju problem sa dijabetesom, viškom kilograma i suvom vaginom. Savet stručnjaka je da se treba usredsrediti na komunikaciju i intimnost sa svojim partnerom“, istakla je dr Kejti Propst, ginekolog sa klinike u Klivlendu.

Image by standret on Freepik
foto by standret on freepik.com

Dotorka Propst predlaže da sebi i svom partneru opišete kako se „osećate“ u vezi u određenim situacijama.

Pročitajte i ovo: On je jako emotivan, samo to nikad ne pokazuje

„Budite iskreni prema sebi i zapitajte se da li se u vašem životu ili u vašoj vezi dešavaju stvari koje vas sprečavaju da imate intimne trenutke sa partnerom. Prepreke u vezi imaju tendenciju da više utiču na žene nego na muškarce kada je u pitanju seks“, dodaje doktorka.

Pročitajte i ovo: LIBIDO pokreće veze: Kako se manifestuje kod žena, a kako kod muškaraca

Džes O’Rajli, seksolog i voditelj podkasta Sex with dr Jess ističe da želja za seksom opada posle pedesete godine. Zbog toga u sebi treba podsticati razmišljanje koliko i šta nam seks znači u tom periodu života.

Image by senivpetro on Freepik
foto by senivpetro on freepik.com

Doktorka preporučuje pronalaženje senzualnosti u hrani, muzici i umetnosti, jer sve to može poboljšati seksualni život. Gledanje na užitak bez predrasuda, možete održati seksualni život aktivnim.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

Doktorka Propst savetuje ljudima da ne dozvole da ih ograničavajuće kulturološke predrasude šta čini „pravi“ seks, spreče u pronalaženju sopstvenog puta ka zadovoljstvu.

Pročitajte i ovo: Zašto volimo LOŠE MOMKE? U čemu je šarm loših momaka?

U svakoj vezi, bilo da se radi o jednoj noći ili godinama, postoje stvari o kojima treba pričati. Jedna od njih je i otvoren razgovor o seksu.