Da li ste ikada poslali seksi fotografiju – bez pitanja? Ignorisali ste nagoveštaj da treba odete nakon seksa za jednu noć? Da li prestajete sa seksom čim ste doživeli orgazam? Odbijate da uzvratite kada vas ljubavnik/ca oralno zadovolji?

Ako odgovorite potvrdno na bilo šta od gore navedenog, vaše ponašanje pored kreveta možda zahteva remont, kaže seks ekspert Trejsi Koks! Postoje univerzalna pravila koja svi treba da poštuju ako želite da pokažete poštovanje i da svojim ljubavnicima date do znanja da ste klasni čin.

Šta je ‘ispravno’, a šta nije?

Pročitajte i ovo: Zašto moj partner i dalje masturbira solo: Da li je to loš znak?

Evo vodiča Trejsi Koks za dobar seksualni bonton: stvari koje odvajaju trapave i ljigave od otmenih i dobro vaspitanih.

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto by Racool_studio, Freepik.com

Postavljanje pitanja „koliko ljubavnika?“.

Pristojno: Treba znati da je osoba koja je imala jednog ljubavnika, ali nije koristila zaštitu, veći rizik od nekoga ko je spavao sa 30 i svaki put nosio kondome.

Odgovarajući: „Ne zanima me prošlost i broj ne znači ništa. Sve što me zanima je šta će se dešavati u budućnosti, sada smo se upoznali”.

Pročitajte i ovo: TAJNE ŽENSKOG ORGAZMA: Kako da pojačate orgazam (u 11 koraka) 

Odbijanje da se povinujete pritisku da otkrijete nešto što radije ne biste. Nikad nikome ne postavljajte to pitanje.

Nepristojno: Uvrediti se i reći: ‘Da li insinuiraš da sam promiskuitetan?’.

Pročitajte i ovo: Sporedni efekti u seksu: Gadi mi se…

Pritiskati nekoga ko očigledno ne želi da odgovori. Reći da ćete biti kul sa svim što oni odgovore, a zatim odjuriti i/ili osuđivati.

Christmas photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio, Freepik.com

Seksting

Pristojno: Prvo pitaj pre nego što nekome pošalješ bilo šta sa seksualnom konotacijom. Slanje slike koja je erotična i umetnička, a ne izazovan pogled na vaše intimne delove izbliza.

Čuvanje fotografija koje vam ljubavnik šalje daleko i bezbedno od radoznalih očiju. Nikada ne pokazujete svoje lice ili bilo kakve otkrivajuće karakteristike na fotografijama koje šaljete. Trenutno brisanje inkriminišućih fotografija ako se to zatraži.

Pročitajte i ovo: ZAŠTO JE SEKS ZA MENE BOLAN: Duga lista razloga zašto penetracija može da proizvodi bol

Nepristojno: Slanje „slike penisa“ a da vam to niko nije tražio. Slanje seksi fotografija nekome kome ne bi trebalo. Potkazivanje bivših ljubavnika kada postoji šansa da su sa svojim novim partnerom.

Pročitajte i ovo: Napravite sami etarsko ulje za erotsku masažu prema receptima aromaterapeuta

Pokazivanje seksi poruka i fotografija drugih ljudi vašim prijateljima. Ucenjivanje i pretnje da ćete ih poslati njihovom šefu/majci/novom partneru ili ih staviti na društvene mreže ako ne rade ono što želite.

Love photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio , Freepik.com

Seks za jednu noć

Pristojno: Treba da znate da NE znači NE i nikada ne treba insistirati i gurati. Ne biti sebičan: to može biti jednokratno, ali ne radi se samo o vašem zadovoljstvu. Ako se ne sećate njegovog / njenog imena, ne govorite ništa.

Pročitajte i ovo: Tajne erotske masaže, korak po korak

Sačekajte 15 minuta kada se seks završi, a zatim kažite da imate sastanak rano ujutro ili da vaša mama dolazi rano ujutru. Dajte nagoveštaj kako mogu da vas kontaktiraju, ali nikada ne pretpostavljajući da hoće. Osećati se seksualno osnaženim sledećeg dana umesto stida.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNO SAMOPOUZDANJE: Uspešan seks sve rešava – da li je baš tako?!

Nepristojno: Ljutiti se ili iznervirati ako se seks na kraju ne dogodi. Ne truditi se da pitate (ili brinete) šta druga osoba voli ili ne, jer je više nikada nećete videti. Pod pretpostavkom da ćete prespavati bez prethodnog pitanja. Odbijajući da prihvatite nagoveštaj da odete, kada je očigledno da bi oni to želeli. Uzimanje nečijeg broja telefona kada nemate nameru da pozovete.

Seksualna higijena i životna sredina

Pristojno: negovan sa glatkim, čistim noktima, nedavno istuširan, stidne dlake pod kontrolom. Sveže oprane posteljine, uredna spavaća soba i laskavo osvetljenje. Dobijte dodatne poene za šampanjac u frižideru i nekoliko pristojnih boca vina.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o spermi

Nepristojno: Odeća bačena na pod, prljavo posuđe u sudoperi, prazne posude za poneti i prepune pepeljare na stoliću za kafu. Ništa osim mleka u frižideru, gomile odeće za peglanje u uglu spavaće sobe i kreveta koji izgleda kao da je lokalni ragbi tim upravo imao žurku u njemu.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako ne podnosite ukus njegove sperme

Oduzmite još više poena ako imate izgrebane ruke, neravne nokte, smrdljiv dah i genitalije i osvetljenje koje je toliko jako da im je potrebno da zaštitite oči.

People photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto by master1305, Freepik.com

Pijani pozivi (za seks) usred noći (ili još gore, odlazak na vrata)

Pristojno: Ne radi to ako si TOLIKO pijan/a. Prvo pošalji poruku da testiraš vodu. Ljubazno prihvati, ako nisu za to. Ponudi se da posle odeš taksijem kući, umesto da ih držiš budnima cele noći slušajući te kako hrču.

Pročitajte i ovo: Da li muškarac koji često masturbira brže svršava u seksualnom činu sa ženom? 

Nepristojno: Nenajavljeno pojavljivanje u 2 sata ujutru i glasno kucanje na njihova vrata ili neprekidno pritiskanje interfona ili zvona, probudivši sve komšije. Odbijanje da odeš. Zaspati tokom seksa.

Povraćanje. Onesvestiti se i zauzeti ceo krevet. I dalje si tu, lečeći mamurluk, kada sutradan tvoja partner/ka dođe s posla.

Business photo created by alexvolot - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kondom

Pristojno: Pod pretpostavkom da su kondomi norma za sve slučajne ili nove susrete. Uvek sa sobom nosite kvalitetan kondom koji je upotrebljiv.

Stavljanje jednog bez potrebe da se to od vas traži. Ne zaboravite da ga držite pri ruci pre stavljanja. Diskretno ga odložite u kantu za otpatke nakon upotrebe.

Pročitajte i ovo: Da raskrstimo jednom za svagda – šta žele žene, a šta muškarci

Nepristojno: Odbijanje da ga nosite ili koristite. Nemate kod sebe nijedan. Pretvarati se da ste nedavno radili zdravstvenu proveru iako niste.

Izvlačenje pakovanja od 20 komada kondoma u kojem je ostao jedan, usamljeni kondom. Ostaviti upotrebljeni da leži na podu blizu kreveta.

Girl photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Oralni seks

Pristojno: Reći: „Tako ti je velik, moram da se odmorim malo“, ako predugo traje. Reći: „Dozvoli mi da te gledam kako se samozadovoljavaš. To me pali’, kad vam je dosta.

Diskretno uklanjate usta, ali nastavljate da koristite ruku u ključnom trenutku, ako ne želite da progutate ejakulat.

Pročitajte i ovo: Frojd o seksualnim fantazijama – svaki seksualni odnos je proces u koji su uključene četiri osobe

Nepristojno: Muškarci koji se ne peru – ili se ne peru kako treba. Muškarci koji stavljaju ruke na potiljak i guraju partnerkinu glavu dole.

Muškarci koji pretpostavljaju da je u redu ejakulirati u partnerkina usta, a da je prethodno ne pitaju za dozvolu. Ne uzvratiti oralno zadovoljavanje.

Njen orgazam

Pristojno: Ona je prva na redu za svršavanje. Ne ljuti se ako ne doživi orgazam, ali ste zajedno uložili vreme u usavršavanje sjajnih veština predigre.

Pozvati njen vibrator u krevet sa vama oboje. Tražiti povratne informacije i uputstva.

Pročitajte i ovo: Zašto imamo seksualne fantazije – koja je njihova shvrha i kako mogu da dovedu do krvavog pira?

Nepristojno: Nema dovoljno predigre. Žuriti pravo na snošaj i penetrirati u roku od nekoliko minuta od poljupca. Čak ni ne pokušavajući da pružiš bilo kakvu stimulaciju klitorisa. Zabadanje penisa kao čekića.

Duriti se kada dobijete smernice ili povratnu informaciju. Pitati: „Jeste li već svršila?“ svaka tri minuta.

Šta sa penisom

Pristojno: Uzeti penis u ruke kada je još mali, pogledate ga u oči i kažete: „Tako si seksi!“. Rekavši: „Volim da te vidim kako se uzbuđuješ. Sada, daj ta usta ovamo. Nisam još završio sa tobom!’.

Ne shvatajući lično, ako ima poteškoća sa erekcijom.

Pročitajte i ovo: Seksualne fantazije – ono što te u stvarnosti uznemiruje, u mašti te seksualno uzbuđuje

Nepristojno: Zuri u svoj penis, a zatim kaže: „Hoću li to uopšte osetiti?“. Dajete ljutit komentar, ako on doživi vrhunac, a vi ne (sarkastičan, „Pa, bar se jedno od nas zabavljalo“).

Smejati se ili ismevati ako stvari ne idu po planu. Praviti pometnju ako ima klimavu erekciju.

Tokom seksa

Pristojno: Davanje puno komplimenata. Uzbuđeno uzdisati kada u nečemu uživate. Stavite njegovu ruku tamo gde želite i vodite ga tamo gde vam najviše prija.

Pratite signale govora tela. Nikada ne pretpostavljajući da postoji jedno pravilo za sve.

Pročitajte i ovo: Ženske dojke – kako da ih negujemo i očuvamo njihovo zdravlje

Nepristojno: Ležati na leđima i očekivati da druga osoba uradi sve. Ruganje izgledu tela. Izvijanje vrata da biste pročitali poruku na telefonu dok ste još uvek na njoj.

Zaustavljanje svake seksualne aktivnosti čim doživite orgazam.

Posle seksa

Pristojno: Diskretno sklizne i ponovo se pojavljuje sa maramicama.

Reći koliko vam se dopalo sa konkretnim razlozima zašto ste bili neverovatni. Razmenjivanje nežnosti i maženje. Ne uznemiravanje ako neko zaspi.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o seksualnom neverstvu

Nepristojno: Skočiti na noge čim se završi seks i istuširati se. Postajete ljuti ako vam ne kažu koliko ste bili sjajni.

Ležati na leđima i odbijati da budete nežni. Ućutati i ubrzo otići, bez ikakvog objašnjenja zašto.

Woman photo created by standret - www.freepik.com
Foto by standret, Freepik.com

Obzirnost prema sustanarima i komšijama

Pristojno: Biti tih i diskretan. Pitate vašu ljubavnicu da li bi više volela da naletite na druge ljude koji žive u kući ili ne.

Objašnjavanje ko ste ako zaprepastite nekoga koga ranije niste sreli. Biti ljubazan i prijateljski raspoložen. Čekati da vam se bilo šta ponudi: piće, kafa, tuš.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o seksu tokom menstruacije

Nepristojno: Pravite mnogo buke nakon što vam je rečeno da su zidovi tanki kao od papira. Ćaskanje sa ukućanima. Ignorisanje drugih ljudi koji tamo žive. Šetati polugo po stanu. Služiti se sa svime što želite u frižideru.

Pročitajte i ovo: Klinička stanja koja uzrokuju neplodnost i seksualnu disfunkciju

Pijete mleko ili sok od pomorandže direktno iz pakovanja. Dugo se tuširati u jednom jedinom kupatilu, baš kada svi ostali u kući žure da se spremaju za posao. Ostavljanje vlažnih peškira na podu.

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Seksualno prenosive infekcije i bolesti

Pristojno: Redovne provere i obraćanje pažnje na sve simptome. Odmah se testirajte, ako ima bilo kakvih promena ili mislite da ste možda bili izloženi. Pozovite sve ljubavnike sa kojima niste koristili zaštitu ili prvo proverite da li je u redu da pošaljete „osetljivu“ poruku.

Pročitajte i ovo: Šta sve može da krene naopako pri seksualnom odnosu u troje

Razumevanje da se ljudi uplaše i ljute ako saznaju da su bili izloženi SPI. Ohrabrujući ih da se takođe proveravaju.

Nepristojno: Ignorisanje očiglednih simptoma. Nikada se ne proveravate, iako retko koristite kondome. Biti uvredljiv ili gadan prema ljudima koji vas zovu da vam kažu da imaju infekciju i odbijaju da prihvate da je imate.

Pročitajte i ovo: I muškarci imaju G tačku! Uzmite stvari u svoje ruke!

Ćutati ako saznaš da jesi zaražen i ne govoriti nikome  od bivših ljubavnika. Nastavite da spavate sa ljudima, bez kondoma, čak i kada ste pozitivni.