Četvrti put po redu, u Srbiji će se održati pozorišni Šekspir festival koji će, u prelepom ambijentu zamka na Dunavu, prikazati predstave savremene svetske i domaće produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Ovom prilikom, publika će imati retku priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI”, u Glob teatru, u maju, 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

„U svom pismu koje je uputio Šekspir festivalu pošle godine, Piter Bruk, jedan od najvećih reditelja 20. veka, između ostalog, rekao je: ”Šekspir je fenomen, kao Sunce i Mesec, njegove drame govore direktno ljudima svih rasa i nivoa, u svakom trenutku svetske istorije.“

Uveren da nam je Šekspir uvek potreban, nije mu bilo teško da uputi nekoliko reči podrške jednom malom, nepoznatom festivalu, koji se bori da opstane uz Šekspira. Koliko nam je zaista danas potreban Šekspir? Koliko, uopšte, pozorište, umetnost?

Publici koja već četvrtu godinu dolazi u predivan ambijent vile Stanković, u Čortanovcima, sigurno jeste.

Za samo tri godine postojanja, Šekspir festival je bio domaćin pozorišnim trupama iz Indije, Velike Britanije, Portugala, Finske, Grčke, Irana, Makedonije, SAD, Slovenije, Belorusije.

Svojim predstavama svi oni kao da su doneli jedan mali grumen zlata i ostavili ga ovde kod nas. Ove godine naši  gosti  biće pozorišta iz Kine i Velike Britanije, s predstavama Magbet i Henri V.

Nikita Milivojević, reditelj

”Biće to još jedna prilika za jedinstven, pozorišni doživljaj, potpuno novo i neočekivano iskustvo. Upravo zbog toga je važno boriti se za Šekspir festival uprkos svemu”, izjavio je Nikita Milivojević, osnivač i direktor Šekspir festivala.

Ove godine, festival će 30. juna otvoriti predstava „Perikle“, u režiji Nikite Milivojevića. Pored toga, posetioci će imati priliku da vide i predstavu „Henri V“,  trupe Parabola iz Londona, koja je na programu 1. jula, dok će ovogodišnji festival zatvoriti „Magbet“, Tang Šu Ving Teatar Studia iz Hong Konga, u nedelju, 2. jula.