Organizmu seksualna reprodukcija omogućava stvaranje novih kombinacija gena kako bi ostao korak ispred parazita, tvrde američki stručnjaci.

Proučavajući seksualne navike crva, naučnici su zaključili da su vrste sa aseksualnom reprodukcijom bile izloženije bakterijskim infekcijama koje su ih uništavale.

Američki istraživači sa Univerziteta Indijane, koji su proučavali seksualni život crva, ustanovili su da seksualna reprodukcija čini organizme otpornijim na parazite, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

U studiji, objavljenoj u časopisu Sajens, naučnici navode da su crvi sa aseksualnom reprodukcijom bili izloženi teškim bakterijskim infekcijama od kojih bi umirali.

Naučnici smatraju da su pronašli dosad najubedljiviji dokaz ključne teorije u evolutivnoj biologiji, da je seks evoluirao, jer dozvoljava organizmu da stvori nove kombinacije gena kako bi ostao korak ispred parazita.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Seks je dugo mučio evolutivne biologe. Naime, aseksualna reprodukcija, biološki proces po kojem organizam stvori genetički identičnu kopiju samog sebe bez kombinacije genetičkog materijala sa drugom jedinkom, ima daleko više smisla.

Jednostavnija je, jer ne zahteva pronalaženje i zavođenje partnera, nadmetanje sa suparnicima i ne izlaže organizam opasnosti od dobijanja seksualno prenosive bolesti.

Samim tim što je neki organizam živeo dovoljno dugo da može da se razmnoži, postoji velika verovatnoća da poseduje prvorazredne gene.

Zašto bi onda rizikovao da „razvodnji” te dobre gene sa potencijalno slabijim genetskim materijalom?

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Pa, ipak, seks postoji. Većina životinja i biljaka razmnožava se na taj način.

Stručnjaci sada veruju da su paraziti razlog postojanja seksa. Uprkos nedostacima seksa, stvaraju se uslovi u kojima je poželjno „pomešati” genetski materijal, jer se time dobijaju potomci sa novim genetskim kombinacijama koje su potencijalno bolje od starih u suprotstavljanju parazitima.