Ovo je vrlo značajna tema i nešto za šta se ne mogu nadati da ću naći pravdu u datom članku.

Takođe je složena: ne radi se samo o prevazilaženju bilo kakvih fizičkih neželjenih efekata, već o vraćanju na razmišljanje o svom telu kao o nečemu što pruža zadovoljstvo i život. Dodajte tome strah od odbijanja ako vaše telo nije isto, posebno ako ste se borili sa rakom dojke.

Ako ste imali rak, toplo bih preporučila Seks žena koje su imale rak / Woman Cancer Sex, autorke Anne Katz (ona radi i seksualni odnos kod muškaraca koji su imali rak / Men Cancer Sex). Radost interneta je što ćete uglavnom naći knjigu, veb stranicu i / ili grupu za podršku za bilo koju bolest ili operaciju.

Pročitajte i ovo: Sporedni efekti u seksu: Gadi mi se…

Evo nekoliko opštih saveta koji će vam pomoći da ponovo postanete seksualno biće posle bilo kakve bolesti ili operacije.

#1 Saznajte sve što možete o seksualnim neželjenim efektima vašeg lečenja

Ovo je lakše reći nego učiniti, jer su retki specijalisti ili hirurzi koji će dobrovoljno pokrenuti temu seksa. Većina pretpostavlja da imate veću brigu u tom trenutku i da je seks poslednja stvar na vašem dnevnom redu (sasvim tačno, u to vreme, ali život ide dalje, a trebalo bi da se u jednom trenutku vrati u normalu), drugi ne žele da narušavaju vašu privatnost.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o spermi

Ako vam se čini da im je neprijatno da razgovaraju sa vama o seksu, zamolite ih da vam preporuče kolegu kome to nije. Pitajte dok ne dobijete odgovore.

Morate da znate i zato pitajte vašeg lekara: kada je u redu da ponovo počnete sa seksom, šta možete učiniti da biste se vratili u formu za seks, kakvi će verovatno biti neželjeni efekti bilo kog leka ili operacije na seks i libido.

Pročitajte i ovo: Da li muškarac koji često masturbira brže svršava u seksualnom činu sa ženom? 

Zatražite lekove protiv bolova ako vam zatrebaju i dozirajte ih tako da deluju dok imate seks.

People photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#2 Seksualni neželjeni efekti

Oni gotovo uvek uključuju bol pri prodiranju / penetraciji, probleme sa vlažnošću vagine, poteškoće sa orgazmom i probleme sa erekcijom kod muškaraca.

Pročitajte i ovo: Da raskrstimo jednom za svagda – šta žele žene, a šta muškarci

Isto važi i za žene i za muškarce, verovatno ćete biti umorniji i imaćete manje energije nego ranije, što dovodi do gubitka želje. To znači da morate razmišljati o seksu i planirati te stvari. Planiranja seksa, predviđanja šta će se dogoditi, pretvorite u deo zabave.

House photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#3 Iskreno razgovarajte sa partnerom o tome kako se osećate

Nadam se da su bili sa vama kod lekara kada ste pitali o neželjenim efektima bolesti i operacije na vaš seksualni život. Ako nisu, uputite ih.

Otvoreno razgovarajte o tome kako se osećate u vezi sa seksom sada – i obavestite ih kada budete spremni za ponovno povezivanje.

Mnogi partneri neće pokrenuti ovu temu i seksualni odnos iz straha da vas ne pritiskaju prerano ili čak povrede.

Pročitajte i ovo: Najpoželjnija žena – Seksi domaćica

Takođe su zabrinuti da je vaše telo već toliko toga prošlo, da možda ne biste želeli da radite bilo šta fizičko. Razgovarajte o svim strahovima koje oboje imate i dopustite im da vas umire. Dajte im puno povratnih informacija o tome kako se osećate kada ponovo započnete seks.

Woman photo created by standret - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#4 Praktični saveti koji daju dobre rezultate u praksi

Nemojte da mislite: Ovo je za nas očigledno kraj seksa jer ne mogu da uradim X (šta god mislite da ne možete).

Razmislite: Koji je najbolji način da se ovo reši? Kako možemo zaobići ovaj problem?

Ako je umor problem, imajte seks bez napora tako da vaš partner preuzima stvari u svoje ruke, a vi lezite i uživajte. Odredite vreme i doba dana kada se osećate energetski najbolje.

Pročitajte i ovo: Frojd o seksualnim fantazijama – svaki seksualni odnos je proces u koji su uključene četiri osobe

Ako vas prodiranje boli, nemojte to raditi. Seks nije samo snošaj. Oralni seks je i dalje seks i može da bude prijatan. Isto kao i milovanje, dodirivanje i upotreba klitorisnih vibratora koji se koriste spolja.

Ako vam je vagina suva, koristite preparate za vlaženje, uz konsultacije sa vašim lekarom, u obliku tableta ili lubrikanata, on će sigurno znati da vam preporuči šta bi bilo najbolje za vas s obzirom na vaš problem.

Pročitajte i ovo: ZAŠTO JE SEKS ZA MENE BOLAN: Duga lista razloga zašto penetracija može da proizvodi bol

Ukoliko postoji mogućnost, razgovarajte sa svojim lekarom o estrogenskom prstenu ili testosteronskom flasteru kako biste povratili vaginalnu elastičnost.

Ako vam je vagina pretesna, dilatacijska terapija vam može pomoći. To uključuje umetanje vrlo tankih dildova unutar vagine, povećavajući veličinu tako da vam bude prijatnije.

Ako je uzbuđenju potrebno više vremena, potrošite više vremena na predigru. Zakažite seks tako da se prethodno možete pripremiti i uzbuditi.

Pročitajte i ovo: Napravite sami etarsko ulje za erotsku masažu prema receptima aromaterapeuta

Seks igračke rade većinu posla za vas oboje: koristite ih. Vibratori takođe mogu pomoći u razbijanju ožiljnog tkiva i povećanju protoka krvi.

Ponovo otkrijte šta sada funkcioniše, a šta ne. Ono što vam je ranije prijalo, možda sada ne bi bila dobra ideja. I obrnuto! Isprobajte neki novi način da dodirujete telo jedni drugih. Igrajte se! Seks je komunikacija i igra (sa srećnim krajem).

Pročitajte i ovo: Tajne erotske masaže, korak po korak

Ako ste nervozni, pokušajte da organizujete solo orgazam pre nego što ga budete imali sa svojim partnerom. Samozadovoljavanje može da vam pomogne da ponovo steknete seksualno samopouzdanje.

Razmišljajte više o senzualnom nego o seksualnom. Spavajte goli. Masirajte jedni druge. Okupajte se zajedno. Mazite se. Dodirujte se nežno. Bez penetracije.

Love photo created by master1305 - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#5 Srećan kraj

Ovo je inspirativna priča o seksu posle bolesti, koju mi je ispričala 51-godišnja žena koja je imala čitav niz različitih operacija (uključujući hiruršku menopauzu i uklanjanje tumora jajnika).

Pročitajte i ovo: Zašto imamo seksualne fantazije – koja je njihova shvrha i kako mogu da dovedu do krvavog pira?

„Osećala sam se razoreno – emocionalno i fizički – nakon što je sve bilo gotovo. I izgledala sam kao Frankenštajn sa desetinama spajalica po celom stomaku. Godinama sam u braku sa suprugom i uvek smo imali redovan seks, ali nismo ga imali šest meseci. Kad sam ponovo mogla da se seksam, oboje smo pomislili, pa, možda bismo mogli i da skinemo paučinu i počnemo iz početka. Preokrenuli smo to u pozitivnu stvar i ponovo počeli da izlazimo, kao da nikada ranije nismo imali seks.

Pročitajte i ovo: Seksualne fantazije – ono što te u stvarnosti uznemiruje, u mašti te seksualno uzbuđuje

Otišli ​​smo van grada za vikend sa idejom da ćemo to konačno učiniti, ali prve večeri nismo, jer smo oboje osetili prevelik pritisak. Uradili smo to sutradan, sa malo pompe, kada smo se probudili, kao nekada.

Bila sam prestravljena, bila sam ubeđena da mu se više neću dopasti, iako sam mu se oduvek sviđala i da sada neće želeti da ima seks sa mnom, da ga više ne privlačim i da ga ne uzbuđujem, sa mojim ožiljkom, opustošenim telom. Ali bilo je divno. Sve je u redu i još je bolje nego što je bilo pre.’’