Naučnici veruju da čitanje novina, uredan seksualni život, optimističan pogled na svet, posvećenost religiji ali i povremena svađa sa partnerom, produžavaju život.

Američki naučici veruju da čitanje novina produžava život za otprilike sedam, a redovan seks čak za dvanaest godina.

Ove godine u SAD i Velikoj Britaniji pojaviće se knjiga “Kako svom životu pridodati koju godinu više”.

Autori, američki naučnici iz klinike Majo, univerziteta države Ajova i drugih čuvenih istraživackih centara, sakupili su najefikasnije savete koji se temelje na poslednjim naučnim otkrićima.

Po njihovom mišljenju, od deset do dvanaest godina više pridodaju seksualni partneri. Usamljeni i seksualno neaktivni, po pravilu, umiru ranije nego seksualno aktivni ljudi. Osam godina duže žive optimisti.

Pozitivna raspoloženja, kako se pokazalo, povećavaju imunitet, što opet pomaže otpornosti prema bolestima, čak i srčano-vaskularnim.

Oko sedam godina daje “aktivna” vera. Ona podrazumeva ne samo religiozna uverenja i molitve, već i posećivanje službi u hramovima.

Aktivan rad mozga takođe pridodaje novih sedam godina. Potrebno je rešavati ukrštenice, sudoku, popunjavati znanja. Obavezno je i čitanje novina (TV ne daje pozitivne efekte).

Najzanimljivije je da život mogu da produže i porodične svađe. Kod onih koji uvek sve rešavaju mirno, bez emocija, nivo smrtnosti je dvostruko veći nego kod supružnika koji katkada viču jedno na drugo.