Razna slatka bezalkoholna pića, naročito ona sa mehurićima, nalaze se na „crnoj listi“ svih zagovornika zdrave ishrane. Ipak, jedna studija je pokazala da pre donošenja važnih odluka u životu treba da „trgnete“ neki sok ili gazirano piće puno šećera, da bi vam se glava razbistrila.

Zaposleni koji žele da sa šefovima pregovaraju o povećanju plate prethodno treba da popiju sok ili gazirano piće sa šećerom, poručuju američki naučnici.

Studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Južne Dakote pokazala je da porast šećera u krvi doprinosi donošenju smirenih i mudrih odluka, dok nedostatak glukoze vodi do impulsivnih poteza.

U anketi, u kojoj je učestvovalo 65 studenata, naučnici su postavili seriju pitanja sa ciljem da učesnici izaberu da li će izvesnu svotu novca da dobiju sutra, ili da se odluče za veću sumu, ali nešto kasnije.

Na polovinu pitanja učesnici su odgovarali praznog stomaka, a na drugu polovinu nakon što su popili gazirano piće sa šećerom ili zaslađivačem.

Image by rawpixel.com on Freepik
Image by rawpixel.com on Freepik.com

„Deset minuta nakon što su popili piće sa šećerom, učesnici su se radije odlučivali za veću sumu koju će kasnije dobiti”, kaže Sjao-Tjan Vang, jedan od psihologa koji su sproveli studiju čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Psychological Science”.

„To je kao pri jelu: ako imamo povećanu količinu šećera u krvi, možemo duže da čekamo do sledećeg obroka”, objasnio je naučnik.

„Studiju smo sproveli kako bismo saznali da li količina šećera u krvi reguliše ne samo navike u ishrani, već i donošenje odluka. Drugim rečima, da li možemo duže da čekamo kako bismo dobili više novca ako je količina šećera veća. Otkrili smo da je odgovor da”, precizirao je Sjao-Tjan Vang, koji je rukovodio istraživanjem zajedno sa psihologom Robertom Dvorakom.

Učesnici istraživanja koji su popili piće sa zaslađivačem reagovali su impulsivno i birali manju svotu novca u kraćem vremenskom periodu.

„Pića sa oznakom ‘lajt’ telu šalju poruku da je u ‘energetskoj krizi’. Reagujući, telo pokušava da odmah dođe do nečega što je dostupno. Dakle, ‘lajt’ pića podstiču impulsivnost”, zaključio je američki naučnik.