Predstavljamo vam šest načina vaginalnog podmlađivanja!

Interesovanje za vaginalnu hirurgiju, prema zvaničnim svetskim statistikama, raste za 60% godišnje. Uz puno pravo da odlučuju o svojoj seksualnosti, žene se odlučuju i na funkcionalno i estetsko doterivanje intimne regije. Brazilska depilacija samo je mali kozmetički tretman u odnosu na ono šta može da ponudi plastična hirurgija na više načina.

Ljiljana Grujić, urednica časopisa Estetika
Ljiljana Grujić, urednica časopisa Estetika

Šta sve može da se postigne?

Ginekološko-funkcionalni problemi, poput inkontinencije ili vaginalne atrofije, ili estetsko-funkcionalni efekti, poput smanjenja viška kože oko malih usana ili klitorisa, ili sužavanja vagine zarad boljih seksualnih odnosa.

Da su estetika i funkcionalnst tesno vezani, i da ovo nije uvek taština, govori činejnica da se odstranjivanjem viška kože oko klitorisa ili malih usana smanjuje zaržavanje sekreta i stvaranje infekcija, ali i postiže udobnost prilikom sportskih aktivnosti.

Sa starenjem – i posle porođaja – opuštaju se mišići vagine, dolazi do “vaginalne atrofije”, koja dovodi i do inkontinencije, ali i neprijatnosti pri seksualnim odnosima.

Podmlađivanje vagine bez skalpela

  1. Fileri – da, kao oni za lice – koriste se i za povećanje strateških tačaka koje doprinose seksualnom uživanju. Filerima – bilo da je reč o hijaluronskim ili o vlastitoj masti – povećava se zona klitorisa ili tzv. tačka G, zadužena za orgazam kod većine žena.

2. Laseri – strujama i laserima se zateže koža lica, podsticanjem stvaranja novog kolagena i regeneracije tkiva. Na isti način se može i podmlađivati zid vagine kako bi stekao bolji tonus. Laserskim delovanjem na atrofiju vagine se, kažu dermatolozi, postižu pozitivni efekti u svim slojevima vaginalnog zida, a ne samo epitela, što je uobičajeni rezultat estrogene terapije.

3. Niti – poslednji hit u neoperativnom podmlađivanju lica, biorazgradive niti su načinjene od konca koji se sam razgrađuje u organizmu, poput hirurškog konca. Ove niti na sebi imaju mala “sidra” ili “bodlje” kojima se kaće za tkivo, pa njima doktori postižu lifting lica, ali i vagine: sužavanjem njenih zidova.

4. PRP – plazma obogaćena trombocitima – osim za podmlađivanje lica koristi se i za vaginu i to kod atrofije sluzokože vagine, ali i povećanja velikih usana i celo podmlađivanje regije. Italijanski WAGS (Women Antiagign Gynecological System) je kompletan sistem podmlađiavanja u ordinaciji i kod kuće. Plazma se dobija od uzoraka vaše krvi uzete u epruvetu, koja se obradi u centrifugi čime se na vrhu izdvaja plazma. Ovaj regenerativni eliksir se injekciono, mezoterapijskom tehnikom, ubrizgava u ktivo vagine, za stimulaciju ćelijske regeneracije.  Nakon ovog tretmana u ordinaciji, dobija se serum koji nanosi kao produženi tretman kod kuće.

Foto: Promoitalia Waginal Narrower
Foto: Promoitalia Waginal Narrower

Hirurgija – vaginoplastika

5. Korekcija stidnih usana – operativno isecanje viška tkiva malih stidnih usana i formiranje oblika i veličine koji odgovaraju estetskim kriterijumima žene je jedna od najčešćih intimnih operacija. Operacija se može uraditi u lokalnoj anesteziji, pri čemu se anestetik daje neposredno u tkivo polnih usana. Operacija se radi neposredno nakon prestanka menstruacije i prvih 5–7 dana je potrebno izbegavati sedenje. Polne odnose ne bi trebalo upražnjavati šest nedelja posle operacije. Ukoliko se poštuje ovakav postoperativni režim zarastanje je brže. Konačan izgled stidnih usana je jasan tri meseca nakon operacije.

6. Preoblikovanje vagine – Izgled i funkcionalnosti vagine menjaju se usled starenja, naročito u menopauzi, genetike i porođaja. Reoblikovanje vagine – sužavanjem njenog zida i otvora često se radi ženama koje su imale traumatičan Operacija se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Sedenje treba izbegavati  dve nedelje, a ostali postoperativni režim je kao i kod prethodne operacije.

Sve ove operativne i neoperativne tehnike rade se u našim ordinacijama, bilo kod plastičnih hirurga ili u ginekološkim ordinacijama.