Savršen posao postoji!

O, da! To je ono zbog čega mi srce brže i jače kuca. Moja strast! Oko toga sam strastvena. Zagrižena do koske.

O tome pričam, noćima razmišljam, samo mi je to na pameti. Sve drugo mi je manje bitno od toga. U to ulažem najviše vremena i sredstava. Time baš volim da se bavim. A još ako od toga mogu da zarađujem novac za život, to bi bilo idealno!

Evo kako kroz tri pitanja da shvatite šta je vaš idealan posao.

Kako da dođem do toga šta je moj idealan posao?

Posle završene škole, fakulteta, nakon godina (i godina) rada ili u nekom drugom trenutku života, svi smo se u nekom trenutku svog života to pitali.

Ali prvo pojašnjenje: idealan posao, pre svega, treba da bude sličan nama i da nam pruži mogućnost podsticanja profesionalnog rasta, ali i ličnog rasta.

Ne zaboravimo da savršen posao takođe treba da nam omogući da ga monetizujemo, ako ne da se razbacujemo parama od zarade, onda tek toliko da nas usreći i pokrije troškove osnovnih životnih potreba. A ovaj koncept je takođe veoma subjektivan.

Međutim, to ipak nije utopija: možete da pronađete savršen posao na osnovu toga ko ste i šta želite. Možda bi najbolje bilo da od svog hobija napravite svoj idealan posao, bilo da je u pitanju kuvanje, šetnja u prirodi (pasa?), trošenje para (shopping assistant?) ili možda čeprkanje po bašti.

Ovo prilikom želimo da vam približimo ideju o tome kako da to učinite kroz tri jednostavna pitanja.

Da biste odgonetnuli šta je vaš idealan posao, odgovorite na dole postavljena tri pitanja.

#1 U čemu sam dobra?

Prvo pitanje koje bi sebi trebalo da postavite je ovo.

Morate da se zapitate za šta ste kadri, za koje aktivnosti se osećate sposobnim da dovršite zadatak radeći ga zaista dobro.

Usredsredite se na ono šta ljudi oko vas takođe primećuju: Za koje veštine ste pohvaljeni?

Na primer, vaš prijatelj može da istakne koliko ste dobri u fotografisanju, dok neko drugi može da ukaže na vašu sklonost strpljenju.

Prepoznajte svoje snage i započnite s njima.

Možda bi bilo dobro da uradite ličnu SWOT (Strenghts, Weaknesses, Opportunities & Threats) analizu. Dakle, na list papira stavite sve svoje prednosti i mane, mogućnosti i od kuda prete opasnosti, pa vidite i sami kako stojite. Samo, budite realni.

#2 Kako da to monetizujete?

Drugo osnovno pitanje tiče se mogućnosti da svoje veštine učinite manje ili više unovčljivim. Jer od nečega mora da se živi! Računi neće sami od sebe da se plate.

Uzimajući gornje primere u obzir, ako dobro fotografišem, mogla bih da se posvetim polju fotografije, ako sam umesto toga strpljiva, biću pogodna za rad sa ljudima.

Morate da smislite kako da naplatite svoje veštine.

#3 Koji alati su mi potrebni da bih tamo stigla?

Poslednje pitanje koje možete sebi da postavite jeste kako ćete da radite svoj posao iz snova.

Na primer, ako želim da postanem lekarka, znaću da će mi prvo trebati diploma iz medicine, ako želim da pristupim fotografiji, trebaće mi poseban kurs, ako želim da budem učiteljica jedrenja, moraću da se preselim da živim pored vode + kurs jedrenja.

Možete li to da učinite?

Ukratko: imajući na umu koji su neophodni alati za postizanje cilja = vašeg posla iz snova, to će ga i konkretizovati.