Budite sigurne da ste kupile pravi broj obuće!

Zvuči logično ali ako ovo ne shvatite ozbiljno, nećete moći da hodate normalno u cipelama sa visokim potpeticama. Naročito posle dužeg vremena od sat vremena nošenja. Imajte na umu da će vam se stopalo deformisati posle nekog vremena nošenja neadekvatnih cipela.

Nije zgoreg ni broj veći pazariti, naročito, ako su lakovane cipele u pitanju. U tom slučaju najtoplije vam preporučujemo da kupite cipele broj veće.

Setite se saveta čuvene Merilin Monro – cipele broj veće, grudnjak broj manje!

Christian Louboutin
Christian Louboutin

Nađite visinu potpetice i formu cipele koja vam najviše odgovara!

Vaša telesna težina treba da bude u potpunosti izbalansirana od vrha potpetice do prstiju, da kičma ne bi osetila preveliki pritisak, koji bi mogao da dovede do oštećenja. Takozvana, stilettos obuća obično je najprikladnija za većinu žena.

Odaberite obuću sa udobnim uloškom!

Ili dodajte anatomski uložak u cipele da bi vam bile udobnije i da bi se noga više odmarala tokom svakodnevnog nošenja.

Christian Louboutin
Christian Louboutin

Vežbajte članak!

Radite vežbe koje se inače preporučuju plesačicama, a to je da zagrevaju članke i redovno ih vežbaju da bi im bili dobro razgibani, što smanjuje rizik od povređivanja. Sedite i ispisujte slova stopalima i prstima u vazduhu. Druga vežba je da vrtite članak u jednu, pa u drugu stranu više puta u toku dana. Na taj način masirate članak i držite ga zagrejanim.

Odmarajte noge!

Radije birajte cipele sa otvorenim petama da biste  izbegli čvrst pritisak na petu tokom dužeg vremena.

Christian Louboutin
Christian Louboutin

Vežbajte da nosite visoke potpetice!

Ako niste navikle ili, jednostavno, niste u formi (o, da, i za to je potrebno da budete u formi!) nošenja potpetica visine 12 ili 15 cm, obujte ih kad ste kod kuće i šetajte u njima po sobi da vam se noga navikne, a i da naviknete da koračate visoko iznad zemlje.

I to, visoko podignutog čela i brade, isturenih grudi i uvučenog stomaka. Zadnjica ostaje pozadi pri hodanju. Nije baš najjednostavnije?! Pa, rekoh vam da treba da se vežba redovno, kao i sve ostalo u životu. Ovaj način hodanja drži telo u balansu.

Ne hodajte kao muva bez glave!

Gledajte pravo ispred sebe, ispravljenog tela i podignute glave. Ne zverajte levo, desno, već gledajte kuda idete. Ako ne želite da ljosnete pri prvoj prepreci na koju naiđete na pločniku. A hoćete jer naši pločnici nisu pravljeni za žene na visokim potpeticama, nažalost.

Christian Louboutin
Christian Louboutin

Obratite pažnju na platforme!

Cipele sa potpeticama visine od 12 do 15 cm koje imaju platformu smanjuju pritisak na celo telo čak do 50 – 60%.

Ne birajte obuću prema brendu već prema udobnosti!

Ne dozvolite da vas brend obuće koja vam se dopadne zaslepi. Jer brend ne podrazumeva udobnost i ne prija baš svaki brend, ma koliko poznat i skup bio, svakoj nozi. Birajte prema sebi. Volite sebe i svoje noge ako hoćete da vam dugo traju i da budu zdrave i lepe, a ne deformisane, otečene, sa proširenim venama. A i šta vam znači da kupite obuću koju ćete nositi samo jednom i nikada više, i to proklinjući dan kad ste ih kupile.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.