pre svega, Budite sigurne da ste kupile pravi broj obuće!

Zvuči logično ali ako ovo ne shvatite ozbiljno, nećete moći da hodate normalno u cipelama sa visokim potpeticama. Naročito posle dužeg vremena od sat vremena nošenja. Imajte na umu da će vam se stopalo deformisati posle nekog vremena nošenja neadekvatnih cipela.

Nije zgoreg ni broj veći pazariti, naročito, ako su lakovane cipele u pitanju. U tom slučaju najtoplije vam preporučujemo da kupite cipele broj veće.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Setite se saveta čuvene Merilin Monro – cipele broj veće, grudnjak broj manje!

Nađite visinu potpetice i formu cipele koja vam najviše odgovara!

Vaša telesna težina treba da bude u potpunosti izbalansirana od vrha potpetice do prstiju, da kičma ne bi osetila preveliki pritisak, koji bi mogao da dovede do oštećenja. Takozvana, stilettos obuća obično je najprikladnija za većinu žena.

Pročitajte i ovo: Gozba za noge – neodoljive svečane cipele

Odaberite obuću sa udobnim uloškom!

Ili dodajte anatomski uložak u cipele da bi vam bile udobnije i da bi se noga više odmarala tokom svakodnevnog nošenja.

Pročitajte i ovo: Stilske greške koje čine da izgledamo starije

Vežbajte članak!

Radite vežbe koje se inače preporučuju plesačicama, a to je da zagrevaju članke i redovno ih vežbaju da bi im bili dobro razgibani, što smanjuje rizik od povređivanja. Sedite i ispisujte slova stopalima i prstima u vazduhu. Druga vežba je da vrtite članak u jednu, pa u drugu stranu više puta u toku dana. Na taj način masirate članak i držite ga zagrejanim.

Pročitajte i ovo: Klasični modni komadi koje bi svaka žena trebalo da ima

Odmarajte noge!

Radije birajte cipele sa otvorenim petama da biste  izbegli čvrst pritisak na petu tokom dužeg vremena.

Pročitajte i ovo: Deset najboljih CC krema i u čemu se razlikuju od BB krema

Vežbajte da nosite visoke potpetice!

Ako niste navikle ili, jednostavno, niste u formi (o, da, i za to je potrebno da budete u formi!) nošenja potpetica visine 12 ili 15 cm, obujte ih kad ste kod kuće i šetajte u njima po sobi da vam se noga navikne, a i da naviknete da koračate visoko iznad zemlje.

Pročitajte  ovo: Kako da odaberete obuću koja vam neće zadavati muke

I to, visoko podignutog čela i brade, isturenih grudi i uvučenog stomaka. Zadnjica ostaje pozadi pri hodanju. Nije baš najjednostavnije?! Pa, rekoh vam da treba da se vežba redovno, kao i sve ostalo u životu. Ovaj način hodanja drži telo u balansu.

Pročitajte i ovo: Tajne mladalačkog izgleda poznatih glumica

Ne hodajte kao muva bez glave!

Gledajte pravo ispred sebe, ispravljenog tela i podignute glave. Ne zverajte levo, desno, već gledajte kuda idete. Ako ne želite da ljosnete pri prvoj prepreci na koju naiđete na pločniku. A hoćete jer naši pločnici nisu pravljeni za žene na visokim potpeticama, nažalost.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

Obratite pažnju na platforme!

Cipele sa potpeticama visine od 12 do 15 cm koje imaju platformu smanjuju pritisak na celo telo čak do 50 – 60%.

Pročitajte i ovo: Boje u trendu za proleće leto 2019

Ne birajte obuću prema brendu već prema udobnosti!

Pročitajte i ovo: Izbor od 100 najlepših pari cipela i sandala za proleće – leto 2019

Ne dozvolite da vas brend obuće koja vam se dopadne zaslepi. Jer brend ne podrazumeva udobnost i ne prija baš svaki brend, ma koliko poznat i skup bio, svakoj nozi. Birajte prema sebi. Volite sebe i svoje noge ako hoćete da vam dugo traju i da budu zdrave i lepe, a ne deformisane, otečene, sa proširenim venama. A i šta vam znači da kupite obuću koju ćete nositi samo jednom i nikada više, i to proklinjući dan kad ste ih kupile.