Sat Nam Rasayan – The Art of healing – Umetnost isceljenja u tradiciji kundalini joge

Danas imam jako težak zadatak. Da vam objasnim neobjašnjivo. Da pokušam da vam približim Sat Nam Rasayan, umetnost isceljenja u tradiciji kundalini joge.
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto: Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto: Dejan Cvetković

Guru Dev Singha, jedinog Mastera Sat Nam Rasayana, prvi put sam videla u Indiji pre četiri godine i tada sam prvi put čula za ovu moćnu tehniku.

Te godine sam sa mojom dragom kumom Mirjanom otišla u Francusku na osmodnevni Evropski festival kundalini joge, koji se organizuje svake godine u prelepom zamku u dolini reke Loare. Na festival svake godine dođe oko dve hiljade kundalini jogina iz cele Evrope i ima barem dvadesetak velikih učitelja koji drže časove. Svake godine tu je i Guru Dev.

_DSC8143Prvog dana festivala otišle smo na njegov čas kundalini joge sa Sat Nam Rasayanom i ostale. Svakog dana smo išle na njegov čas. Jednostavno, nismo mogle da odolimo toj magiji, iako smo imale jaku želju da upoznamo i „probamo“ i druge učitelje.

Da pokušam da vam objasnim – prvo se rade uglavnom dinamične meditacije sa jakim pranajamama (tehnikama disanja) i onda se radi u parovima, jedan čovek legne, drugi sedne pored njega i drži ruku na „pacijentovoj“ ruci. Onda iscelitelj ulazi u meditativno stanje uma i „leči“. Učitelj, njegovo prisustvo i projekcija pomažu da se uđe u stanje tišine uma (šunije). Svetlost u vama, svetlost u „pacijentu“. Onda se menjate, svetlost opet. Onda se ponovo rade meditacije ili krije i ponovo se lečimo.

Posle prvog časa sam prišla Guru Devu i pitala ga da li će jednog dana doći i u Srbiju. Rekao mi je odmah – da, doći ću. Veliki učitelj, veliki iscelitelj je rekao da će doći u Srbiju. I sigurno će doći. Tada sam se zaljubila u Sat Nam Rasayan i evo već dve godine sam bila na sedmodnevnim obukama kod njega u Italiji. A opet ne znam kako da vam objasnim šta je to. Da pokušam ponovo.

sat-nam-rasayan3

Jedini instrument koji se koristi u njoj je neutralni um iscelitelja. Za vreme seanse iscelitelj se nalazi u dubokom meditativnom stanju uma – stanju apsolutne unutrašnje tišine – šuniji.
Proces isceljenja počinje automatski saglasno rastvaranju i nestajanju unutrašnjih konflikata.

Sat Nam Rasayan ne pripada nijednoj religiji i nije magija. Sat Nam Rasayan nije provođenje isceliteljske energije, kao što je reiki, na primer. U ovoj tehnici iscelitelj “otvori prostranstvo” kako se kaže kod nas, i onda Univerzum leči. Guru Dev je jednom rekao – Sat Nam Rasayan je umetnost isceljenja u kome vi ne radite ništa. Stvarno je tako ali je jednostavno neobjašnjivo rečima.

Sat Nam Rasayan je prostranstvo Mira i Harmonije, u prevodu “Beskonačno rastvaranje u Božanskom imenu”. Deluje postepeno – u toku nekoliko dana ili čak i nekoliko nedelja posle seanse.

Često se dešava da blokade ili ograničenja, koja su nam smetala, jednostavno nestanu. I vi se osećate slobodnije. Posmatrajmo svet kao Jedno, Polje energije u kom je životna energija prana neutralna. Sve postoji Sada i Ovde, u stalnom je pokretu i uvek je Jedno celo.

Problemi se javljaju kada je narušen tok prane. Problem je kao neko klupko zgusnute energije u kome postoji napetost. Narušena je celovitost.

Iscelitelj je neutralni predstavnik okeana prane. On ulazi u kontakt sa problemom, ništa ne menja, ništa ne stvara, ništa ne ocenjuje i svojom namerom ga samo rastvara.

U Sat Nam Rasayanu se smatra da bolest proizilazi iz nesposobnosti otkaza od unutrašnjih konflikata jer baš oni formiraju predstavu čoveka o tome ko je on. Ta lažna identifikacija jeste izvor patnje.

“Kada je vaš um u stanju mira, strah ne postoji, a kada strah ne postoji, vi ne ratujete sami sa sobom i onda vibracija vaših misli postaje čista, visoka i brza. Vaša misao dobija snagu i moć.”

– Guru Dev

Uz pomoć Sat Nam Rasayana možemo da balansiramo fizičke i duhovne strane života.

– možemo se osloboditi od stresa i fizičkog umora
– izaći iz stanja depresije
– opustiti i ojačati nervni sistem
– osloboditi se strahova i uznemirenosti
– olakšati fizicku bol, lečiti hronične bolesti
– dovesti sebe u stanje emocionalnog balansa
– poboljšati svoje odnose sa drugima

U decembru prošle godine, kada sam bila kod Guru Deva, dogovorila sam da u Srbiju dođe Fateh Singh Khalsa, jedan od najpoznatijih učitelja Sat Nam Rasayana u Evropi, koji drži obuke i seanse lečenja širom sveta više od 20 godina. Kundalini joga učitelj i numerolog. Vodi evropsku školu Sat Nam Rasayana Guru Deva. To će biti drugi seminar Sat Nam Rasayana u Srbiji i u regionu. A onda će nam za neku godinu doći i veliki Guru Dev.

Detalje o seminaru možete pogledati OVDE.

Vidimo se !

Vaša Danica

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.