Sat Nam Rasayan – The Art of healing – Umetnost isceljenja u tradiciji kundalini joge

Danas imam jako težak zadatak. Da vam objasnim neobjašnjivo. Da pokušam da vam približim Sat Nam Rasayan, umetnost isceljenja u tradiciji kundalini joge.
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd Foto: Dejan Cvetković
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Foto: Dejan Cvetković

Guru Dev Singha, jedinog Mastera Sat Nam Rasayana, prvi put sam videla u Indiji pre četiri godine i tada sam prvi put čula za ovu moćnu tehniku.

Te godine sam sa mojom dragom kumom Mirjanom otišla u Francusku na osmodnevni Evropski festival kundalini joge, koji se organizuje svake godine u prelepom zamku u dolini reke Loare. Na festival svake godine dođe oko dve hiljade kundalini jogina iz cele Evrope i ima barem dvadesetak velikih učitelja koji drže časove. Svake godine tu je i Guru Dev.

_DSC8143Prvog dana festivala otišle smo na njegov čas kundalini joge sa Sat Nam Rasayanom i ostale. Svakog dana smo išle na njegov čas. Jednostavno, nismo mogle da odolimo toj magiji, iako smo imale jaku želju da upoznamo i „probamo“ i druge učitelje.

Da pokušam da vam objasnim – prvo se rade uglavnom dinamične meditacije sa jakim pranajamama (tehnikama disanja) i onda se radi u parovima, jedan čovek legne, drugi sedne pored njega i drži ruku na „pacijentovoj“ ruci. Onda iscelitelj ulazi u meditativno stanje uma i „leči“. Učitelj, njegovo prisustvo i projekcija pomažu da se uđe u stanje tišine uma (šunije). Svetlost u vama, svetlost u „pacijentu“. Onda se menjate, svetlost opet. Onda se ponovo rade meditacije ili krije i ponovo se lečimo.

Posle prvog časa sam prišla Guru Devu i pitala ga da li će jednog dana doći i u Srbiju. Rekao mi je odmah – da, doći ću. Veliki učitelj, veliki iscelitelj je rekao da će doći u Srbiju. I sigurno će doći. Tada sam se zaljubila u Sat Nam Rasayan i evo već dve godine sam bila na sedmodnevnim obukama kod njega u Italiji. A opet ne znam kako da vam objasnim šta je to. Da pokušam ponovo.

sat-nam-rasayan3

Jedini instrument koji se koristi u njoj je neutralni um iscelitelja. Za vreme seanse iscelitelj se nalazi u dubokom meditativnom stanju uma – stanju apsolutne unutrašnje tišine – šuniji.
Proces isceljenja počinje automatski saglasno rastvaranju i nestajanju unutrašnjih konflikata.

Sat Nam Rasayan ne pripada nijednoj religiji i nije magija. Sat Nam Rasayan nije provođenje isceliteljske energije, kao što je reiki, na primer. U ovoj tehnici iscelitelj “otvori prostranstvo” kako se kaže kod nas, i onda Univerzum leči. Guru Dev je jednom rekao – Sat Nam Rasayan je umetnost isceljenja u kome vi ne radite ništa. Stvarno je tako ali je jednostavno neobjašnjivo rečima.

Sat Nam Rasayan je prostranstvo Mira i Harmonije, u prevodu “Beskonačno rastvaranje u Božanskom imenu”. Deluje postepeno – u toku nekoliko dana ili čak i nekoliko nedelja posle seanse.

Često se dešava da blokade ili ograničenja, koja su nam smetala, jednostavno nestanu. I vi se osećate slobodnije. Posmatrajmo svet kao Jedno, Polje energije u kom je životna energija prana neutralna. Sve postoji Sada i Ovde, u stalnom je pokretu i uvek je Jedno celo.

Problemi se javljaju kada je narušen tok prane. Problem je kao neko klupko zgusnute energije u kome postoji napetost. Narušena je celovitost.

Iscelitelj je neutralni predstavnik okeana prane. On ulazi u kontakt sa problemom, ništa ne menja, ništa ne stvara, ništa ne ocenjuje i svojom namerom ga samo rastvara.

U Sat Nam Rasayanu se smatra da bolest proizilazi iz nesposobnosti otkaza od unutrašnjih konflikata jer baš oni formiraju predstavu čoveka o tome ko je on. Ta lažna identifikacija jeste izvor patnje.

“Kada je vaš um u stanju mira, strah ne postoji, a kada strah ne postoji, vi ne ratujete sami sa sobom i onda vibracija vaših misli postaje čista, visoka i brza. Vaša misao dobija snagu i moć.”

– Guru Dev

Uz pomoć Sat Nam Rasayana možemo da balansiramo fizičke i duhovne strane života.

– možemo se osloboditi od stresa i fizičkog umora
– izaći iz stanja depresije
– opustiti i ojačati nervni sistem
– osloboditi se strahova i uznemirenosti
– olakšati fizicku bol, lečiti hronične bolesti
– dovesti sebe u stanje emocionalnog balansa
– poboljšati svoje odnose sa drugima

U decembru prošle godine, kada sam bila kod Guru Deva, dogovorila sam da u Srbiju dođe Fateh Singh Khalsa, jedan od najpoznatijih učitelja Sat Nam Rasayana u Evropi, koji drži obuke i seanse lečenja širom sveta više od 20 godina. Kundalini joga učitelj i numerolog. Vodi evropsku školu Sat Nam Rasayana Guru Deva. To će biti drugi seminar Sat Nam Rasayana u Srbiji i u regionu. A onda će nam za neku godinu doći i veliki Guru Dev.

Detalje o seminaru možete pogledati OVDE.

Vidimo se !

Vaša Danica