Ma koliko želela da pišem o tome kako je lepo sa nekim sedeti celu noć napolju i pričati, izgleda da to nije tema od opšteg društvenog interesa.

Najnovija NEzvanična istraživanja upućuju na to da je od gorućeg značaja da se osvrnem na temu, mhm, ljubavništva.

Sanja Plavša

Kolumna je posledica niza razgovora. Popijenih kafa i limenki piva.

Tako u eri digitalnog ljubavništva, u trendu je brzo, instant i bezdušno. Može li ili ne može podneti, jebeni, Vuitton?

Zahvaljujući svim onim neočekivanim uvidima do kojih možemo da dođemo u toku istog.

Msm, da se dovoljno razgovara, ova tema bila bi izlišna.

Photo by Courtney Clayton on Unsplash

Dakle, niz razgovora. U kafićima, na pauzama, u parkićima, u vrućim, kasno prolećnim večerima. Sa prijateljima. Tatama i mamama. Pokušavam da se setim da li je bar neko single and fabulous. Nope. Svi do jednog u ozbiljnim partnerskih odnosima. Bez dlake na jeziku.

Šta da vam kažem, tema je takva kakva jeste. Da se ne kaže ništa ili da se piše u nastavcima. Da je samo iz moje perspektive, ja bih pokušala da opišem Kazanovu. Ali koja korist od toga?! Taj je mnogo davno HARAO. Da probam da grunem neku definiciju? Jedno je sigurno, to je odnos koji uključuje seks. Često se zaboravlja da ovaj odnos, usled svoje „kompleksne“ prirode, ne mora da isključuje ljubav. Ja bih svuda strpala ljubav. To je jače od mene.

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

U ovom slučaju je to samo slab pokušaj da bar malo kredibiliteta dam praistorijskoj potrebi za zabranjenim, animalnim parenjem. Zabranjenim? Da, pošto je ljubavništvo najčešće samo sinonim za zabranjenu vanbračnu vezu. Društvo prosto ne opravdava takvo glupiranje. Isto tako, nisam čula ni da je neko zbog toga završio na odsluženju zatvorske kazne.

Ovo nije moralna rasprava o (ne)opravdanosti ljubavničkog odnosa. Ovo je nespretan pokušaj da se raspoznaju bar osnovne karakteristike idealnog ljubavnika. Srpskog Kazanove. Preventive radi. Jbt, koliki uvod. Msm da ću da ga odmah zaključim i kraj. Ipak…

Pre toga, u priču uvodim attention whore. Bez rodne razlike. Ovo je vrlo rasprostranjena kategorija. Kada se malo bolje razmisli…logično je. To je epidemiološka pojava našeg veka.

Foto Clem Onojeghuo

Na to se nadovezuje uspešan ljubavnik. Koji ima nemerljivu sposobnost i predanost da prepozna šta je to što u najvećoj meri nedostaje ciljnoj grupi. To je neko ko početnu mentalnu igru nepogrešivo pretvara u fizičko sladostrašće. Nije to neko ko je jednom slučajno uleteo u kombinaciju. To je ostrašćeni pičkoljubac. Obožavalac žena bez premca.

Ali, takođe, neko ko ima kosmički strah od žena. Tako opravdava činjenicu da se brzinom svetlosti seli sa cveta na cvet. Bez emotivnog vezivanja. Molim lepo! Ovakav tip ima brojne sledbenice, koje strpljivo stoje u vrsti da dođu na red. Njemu je ljubav „trula“. Svi, zapravo, treba da budu jednostavno single i srećni. I seksualno zadovoljeni. Ukoliko je ovaj srpski Kazanova i sam u vezi, često u, naizgled, veoma srećnoj i uspešnoj vezi, to ga neće sprečiti da dijagnostikuje najistaknutije pripadnice ili pripadnike gore pomenute grupe.

Photo by sept commercial on Unsplash

A vidite da nisam pošteno ni zagrizla temu. Gde je tema seksualnog identiteta?! Hetero, homo, bi.

A gde su još i uzroci?!

Društveno je očekivanje da je trajnost partnerske veze moguće postići. Shodno tome, raspad veze se doživljava kao vrsta krize. Neadekvatnost. Sigurno mislite koga je još briga za uzroke. Pa prosto, postoje pedantni ljudi, koji malo te svoje pedantnosti unose i u partnerski odnos.

Photo by Vladimir Kudinov on Unsplash

U praksi, to podrazumeva da takvi ljudi kod svog partnera pokušavaju da razumeju želje, unutrašnje kontradikcije i one jedinstvene (pre)osetljivosti. Zapravo, ključ je da saznamo šta našeg partnera iritira kod nas samih. I vice versa. Kao i da se to lepo kroz razgovor izrazi. Ključno je slušanje. Da umemo da čujemo.

Neko bi ovde mogao da uzvikne: „Viva la revolución! Krive su majke! Za sve! Moguće je i to. Ali napolju je trideset sedam stepeni Celzijusa, i ko još može da se hvata u koštac sa tim praiskonskim dubiozama.

Photo by Stephen Cook on Unsplash

Ili trojanski konj svake intimne veze, a to je izražavanje vlastitih potreba. Kada se to desi, jedan od partnera je već „omanuo“. Jebi ga. Taj privatni jezik svakog para. Gramatika koja je godinama dovedena do savršenstva. Pregovori i kodeksi ponašanja. Uz nedovoljno argumenata.

I, začas, eto ti praznine koju je potrebno popuniti.

A ljubavnik bez portfelja tačno kopča kako da svoj pristup prilagodi zadatoj situaciji. Kao kameleon. Spreman i voljan da razume. Da obrati pažnju. Pogotovo kada žena treba da obelodani svoje snove i strasti. Koje, inače, stidljivo čuva za sebe. On je usavršio kako da odblokira te barijere. Da izvuče taj kvalitet iz nje, da je učini boginjom. Besmrtnom. Da ponudi beg iz prosečnosti. Na nepredvidiv način. Sa gotovo ženskim šarmom.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Ova feminizirana strana izluđuje žene. Ženstveni šarm koji osećaj poverenja i ugodnosti podiže na jedan sasvim viši nivo. I nepredvidivost, kao glavni začin, naravno. Jer mnogim ženama je neizmerno dosadno. Žive u skladu sa društvenim očekivanjima i potrebno je da se pojavi neko kome se živo jebe za mišljenja drugih. Na kraju tu je zadovoljstvo kao prioritet. Igra zavođenja. I sve to za malo HOPA CUPA.

Šta reći!? Možda bi moglo u nastavcima, a možda ne zaslužuje ni ovoliko. Tema k’o tema. Preventive radi, manite se dosade! Pažljivo slušati! Ne iritirati!

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.