Suočićeš se sa ZBOGOM.

Kao što, pojednostavljeno gledano, neke ljubavi počinju sa ZBOGOM, a neke se završavaju sa VOLIM TE. Čudno i neshvatljivo. Neuhvatljivo.

Sanja Plavša
Foto: Silvija Kocić

Rano je proleće. Sve buja. Možda je neprimereno govoriti o odumiranju. O nestajanju. O anesteziranosti i dehidriranosti emocija.

Pa i ne moramo! Prosto, usmerimo pažnju na VOLIM TE!

Umete li reći VOLIM TE?

Bilo da to umete ili ne, da li uopšte želite nekom dati do znanja da ga volite?

Iako deluje prosto i jednostavno, potrebna su muda za tako nešto. Pih, dve male reči, pa šta je tu teško?! Ali, te dve reči su simbol jedne od najvećih ljudskih misterija. Uostalom, svi koji tvrde da je lako, najverovatnije još uvek nisu ni pokušali.

Photo by Everton Vila on Unsplash

Kobajagi živimo u nekom „novom“ vremenu. Svesni da je i ono vreme pre ovog bilo i „novo“ i „posebno“. Ipak, teško je odustati od dobrog izgovora.

Sjaj i beda novih tehnologija. Površnost. Konfuzija verovanja. Ono što je bilo važno, možda više nije. A ono što je do juče bilo nevažno, odjednom je od presudnog značaja. Ipak, ja sam u jedno sasvim sigurna – VOLIM TE nikada nije bilo, niti će ikada biti, stvar nekog prolaznog trenda. Zapravo, ono je oduvek bilo i ostaće neprocenjiva privilegija. Svih onih koji imaju muda.

Da pomisle da je u pitanju LJUBAV. Ljubav kao duboka zainteresovanost za sve što druga osoba uradi ili kaže. Kao radost prerastanja početne privlačnosti u nešto značajnije. Kao ponos zbog postignuća druge osobe. Koja nam u život donosi osećaj sigurnosti i nade. Osećaj mira zbog međusobne ljubavi. Osećaj inspiracije. Kao čuđenje što su nas sile univerzuma tako mudro spojile.

Photo by Roberto Nickson (@g) on Unsplash

Ovom prilikom bih skrenula pažnju na jedno posebno ZBOGOM, odnosno, VOLIM TE.

Ono kada bismo da kažemo ZBOGOM, a da to, u stvari, ni ne želimo. Već samo zato što nismo u mogućnosti da kažemo ili čujemo VOLIM TE, mi bismo brže-bolje da se pozdravimo. I to zauvek.

Photo by Jeremy Perkins on Unsplash

To je ubedljivo najgora vrsta ZBOGOM. Koja je direktna posledica izgubljene sposobnosti da kažemo VOLIM TE. Kada mislimo da ćemo svojim povlačenjem imati veću šansu da usrećimo osobu do koje nam je stalo. Ah, koliko je to teško i komplikovano.

Ali, možda trenutak kada se teška srca spremamo da izustimo to ZBOGOM može konačno da nas prosvetli i podseti na sve one trenutke kada smo želeli da kažemo VOLIM TE. Ali nismo. Bog zna zašto nismo. Teško je setiti se razloga. Ali je istina da nismo.

ZBOGOM bez razloga.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.