Štitasta žlezda kao da već svojim imenom govori o tome šta čini i predstavlja za naš organizam.

Proizvodeći hormone koji regulišu metabolizam svih tkiva u našem telu, predstavlja svojevrsnu zaštitu za naše zdravo i vitalno funkcionisanje.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Stanje svih ćelija u našem organizmu zavisi od stvaranja dva hormona tireoide (štitne žlezde), čija je sadržina uglavnom bazirana na jodu.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Pored regulacije krvnog pritiska, rada srca, creva, razmene osnovnih materija u telu, uticaja na promene telesne temperature, na stanje kože i kose, na rad nervnog sistema i mišića, štitna žlezda je veoma važna za proces rasta i sazrevanja. U periodu razvoja ploda i u prvih nekoliko godina života, ona utiče na razvoj mozga. U tom smislu je slična hormonu rasta koju stvara hipofiza.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

Izvesna zaostajanja u intelektualnom i telesnom razvoju, mogu imati direktnu povezanost sa promenama u proizvodnji tireoidnih hormona.

Photo by Pete Bellis on Unsplash

Dva su osnovna pravca kojim štitnom žlezdom pravimo pometnju u svom organizmu, barem kada je u pitanju količina proizvodnje njenih hormona. Preterano stvaranje hormona ili značajno umanjeno stvaranje.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Pored osnovne funkcije tireoide da nas zaštiti, tako što nas učini vitalnim i time otpornim na spoljašnje i druge uticaje, njena uloga u našem rastu i razvoju se ne završava samo na fizičkom nivou. Jasno nam je da se iz faze fizičkog razvoja, intenzivnije prebacujemo na duhovnu dimenziju rasta. Ako žlezda zadužena za opštu energičnost našeg organizma, a time i spremnost za dalju akciju koja neminovno vodi u nova iskustva, pa tako i u razvoj, umanjuje ili povećava svoj rad, šta smo onda time sebi rekli o temi rasta tj. sticanja novih iskustava? Nešto sebi na tu temu nismo potpuno razjasnili.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Šta znači rasti unutar sebe? Znači širiti horizonte. Menjati i proširivati i perspektive i načine sagledavanja stvari, ljudi i događaja.

Photo by Sawyer Bengtson on Unsplash

Ako to znači urušavanje prethodne strukure življenja i načina razmišljanja na koje smo se navikli, onda je to tako. A obično je tako. Zapravo, drugačije i ne ide. Novo istiskuje staro i prevaziđeno iz naših života, ma kako taj proces znao biti bolan.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Potrebno je samo prihvatiti ovu činjenicu. Jer sve je uvek samo tok i promena. Pretvaranje iz jednog u drugo, pa iznova. Ono što pamtimo u tom neprekidnom toku su naši lični doživljaji, način na koji smo mi prošli kroz nešto. A to je važno. Odnosno najvažnije. Jer to je ono što na kraju zovemo ispunjenošću.

Pročitajte i ovo: Kako da se pravilno hranimo tokom proleća

Hipertireoza, ili prekomeran rad štitne žlezde, ukazuje osobi na povećanu potrebu za rastom, ekspanzijom sebe i svog unutrašnjeg sveta, za daljim razvojem. Potreba da se više razmene materije, simbolično ukazuje na potrebu da se prošire postojeće granice, tj. da se napravi promena, a zatim i novo prilagođavanje na novonastale okolnosti.

Photo by Caleb George on Unsplash

Problem je u tome što je ova prirodna potreba zastala u telu. Zapravo, gurnuli smo je u telo. Makar i privremeno, jer ne smemo ili nismo spremni da se njome trenutno bavimo. Osoba žudi za unutrašnjom ekspanzijom, za proširenjem svojih dotadašnjih shvatanja, ali nekako ne sme ili se suzdržava da ih živi.

Pročitajte i ovo: Krastavac – najbolji prijatelj vaše lepote

Zašto?

Razlozi su uvek nekako univerzalni, bez obzira na prostor i vreme u kojem se javljaju, a to je, da se nećete uklopiti u vama do tada poznato i postojeće! Kada sredina, bliska i šira, daje postojeći obrazac ponašanja, pomislite, ko ste vi da radite drugačije. A vi baš osećate drugačije. Drugačije biste nešto rekli, uradili, sproveli u delo, ispoljili, osetili. Drugačije od onoga što su vam pokazali i naučili vas roditelji, bliski, kultura u kojoj živite.

Pročitajte i ovo: Šta je, zapravo, kafa bez kofeina?

Nije ni čudno što se štitna žlezda usko povezuje sa kreativnošću, ili čak naziva ‘žlezdom stvaranja’.

Photo by Pietra Schwarzler on Unsplash

I njena lokacija jasno ukazuje na to. Grlo. Mesto kanalisanja i otvorenog manifestovanja lične kreativnosti, ličnog glasa, mesto iskazivanja sebe. Različita iskazivanja sebe, nisu uvek podržana u sredini u kojoj se svako od nas nalazi.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Tako učimo da potisnemo sami sebe, tj. potiskujemo otvoreno pokazivanje sebe, svojih potreba i osećanja spoljašnjem svetu. Da li onda te potrebe od nas odu? Ne. One ostaju u telu. Pored fizičkog simptoma promene na žlezdi rasta, razvoja i opšte životne vitalnosti, promene se dešavaju i u mišljenju i u načinu posmatranja i postavljanja prema svetu.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Osoba koja ne zadovolji potrebu za unutrašnjim pomeranjem granica, pomera ih spolja. Stalno je u akciji, nemirna je, uvek u potrazi za novim izazovima, koji je opet neće u potpunosti zadovoljiti. Postaje nestalna, neuzemljena, te time i sa manjkom fokusa, raspodeljenom pažnjom, trudeći se da se ni na jednoj emociji, aktivnosti ili odluci ne zadrži duže ili do samog razrešenja.

Photo by Emily Goodhart on Unsplash

Strah je česta i vidljiva emocija. Strah je vezan za ideju da neće sve stići i postići, te zadovoljiti sve svoje zamisli i potrebe.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

To je u osnovi tačno, jer ona zapravo ne zadovoljava samo jednu potrebu – potrebu za unutrašnjim rastom, tojest, za prihvatanjem novih obrazaca mišljenja i ponašanja koji će joj doneti promenu.

Pročitajte i ovo: Rast počinje kad napustimo zonu komfora

Doživećemo je kao osobu koja želi previše svega odjednom, tako da to neretko izgleda kao pohlepa, a manifestuje se i kao stalna i nezadrživa glad (što se ne dešava samo simbolično, nego i fizički, doslovno). Kažu da je kod žena ovo oboljenje češće nego kod muškaraca. To svakako nije neobično ako se u obzir uzme zadatak koje si žene nameću kroz život (ili im je nametnut, mada bih molila žene da sebe vide kao one koje drže uzde).

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Ostvariti sebe kao stvaralačko biće, kroz posao i karijeru, ali i kao majku. Često se jedno zameni drugim. A često ih je oba veoma teško održavati, ili čak uopšte i sprovesti u isto vreme, onda kada se ta potreba za kreacijom javlja.

Photo by Kaci Baum on Unsplash

Hipotireoza, ili smanjen rad štitne žlezde, vodi u opštu sporost, suprotno prethodnom. Usporavanje metabolizma, razmene materija, usporava opšte kretanje. A kretanje je isto što i život. Pored umora, tromosti, malokrvnosti, dobijanja na težini, osoba upada u opštu bezvoljnost, letargičnost, nezainteresovanost, i povlači se od sredine (fizički i emotivno).

Pročitajte i ovo: Koja je boja tvoje aure i zašto je to bitno

Cilj povlačenja je pobeći od života, jer život nosi stalne promene. A to je zapravo i suština samog života. Promena. Stalno balansiranje između narušavanja postojećeg i stvaranja novog. Iz nemira u mir. Iz nedostatka u punoću. A onda obrnuto. I tako u nedogled. Da su nekome i ove činjenice stresne, govori i potreba za povlačanjem i usporavanjem sebe.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Sve dok se ne prihvati istina da živeti život zapravo znači stalno uspostavljanje, narušavanje i ponovno uspostavljanje homeostaze, sa životom se neće svi lako uhvatiti u koštac. Jer tu su očekivanja da život treba da se dešava bez neke velike neprijatnosti ili bola, te da neuspeh nije opcija. Kako je rast često propraćen bolom (jer se razgrađuje staro), eto načina da se izbegne i sam rast.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Ispratite asane koje regulišu rad štitne žlezde.

Ustrasana

ustrasanastojeći na svojim potkolenicama, skupite kolena u širinu kukova i razdvojte stopala na istu tu širinu; opustite sedalnu regiju i aktivirajte stomak. Dovoljno je samo potiskivati kukove na napred dok šake držite na struku ili pozadi na donjem delu leđa. Gornji deo leđa će se postepeno izvijati, do trenutka kada budete komotni u tome da dohvatite svoja stopala. Za ovu asanu je potrebno vreme i ne treba je požurivati. U početku je sasvim dovoljno samo potiskivanje kukova na napred bez potrebe da se dohvate stopala. Ako se osećate stabilno i komforno, zabacite glavu u nazad i radite Kečari mudru.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Matsyasana

matsyasana-2ležeći na leđima, sastavite stopala i kolena, šakama obuhvatite bočnu stranu butina, laktovima pritisnite pod tako da vam se grudni koš odigne od poda, a teme glave se nasloni na podlogu. Jezikom pritisnite gornje nepce (kečari), kako biste smanjili lučenje pljuvačke. Položajem ruku, dozirate intenzitet položaja – one mogu ostati naslonjene na laktove, odvojene od poda tako što sastavljene dlanove postaviti u predeo srca, ili pak izdužite ruke iznad glave.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Setu Bandhasana

setu-bandhasanaLežeći na leđima, privucite pete ka sedalnom delu, držeći stopala i kolena u širini kukova. Ako vam je udobno, dohvatite skočne zglobove, ako ne, ostavite ruke ispod tela, sastavljenih dlanova, prepletenih prstiju i zategnutih laktova. Podignite sedalni deo. Osetite kako vam repna kost gura pubičnu kost ka plafonu. Gledajte u stomak, rebra ili kukove.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Halasana

halasana-1U položaj pluga krenite iz položaja ležeći na leđima. Ispod gornjeg dela leđa, vrata i glave, možete postaviti ćebad. Odgurnite se šakama o pod, tako da vam noge pređu preko glave. Stopala ne moraju dodirnuti podlogu i kolena mogu ostati savijena ili ih možete osloniti na čelo. U položaju je važno da možete disati produbljeno i bez velikog napora, kao i da u predelu vrata i glave ne osećate veliki pritisak.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Saralamba Sarvangasana

saralamba-sarvangasanaPoduprite šakama leđa prilikom odizanja nogu od zemlje. U položaj možete ući i iz Halasane (položaja pluga) kada su vam noge zabačene i ispružene iza glave. Važno je da postepeno povećavate ugao nogu u odnosu na pod i u redu je da je on u početku manji (45 ili 60 stepeni). Pored trudnoće, ova asana je kontraindikovana kod osoba sa prekomernom telesnom težinom, kod visokog krvnog pritiska i u prva tri dana menstruacije.