S proleća se sve budi. Naša ukupna energija kao da se povećava. Osećamo se poletno, entuzijastično, probuđeno.

Kako se sve u nama pokreće, bude se i oni sadržaji koje možda i ne volimo baš, ali smo njihovu pojavnost do sada uspešno potiskivali i kontrolisali. Nije zato neobično da baš s proleća kreće potreba da se razreše započete, nedovršene ili odlagane stvari.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Sve u svemu, ono što je do tada stajalo u nama, izranja na površinu, širi se i intenzivira u svojoj pojavnosti. To pojačavanje desiće se, kako našoj radosti, želji za pokretom i kreativnosti, tako i nekim drugim našim energijama i stanjima, sentimentalnosti, tuzi, potištenosti, ljutnji. Nije s toga čudno što ponekad imamo potrebu da ceo proces nekako usporimo, zaustavimo ili, možda, prespavamo dok se sve samo od sebe ne izdešava.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Jedna od interesantnih prolećnih pojava je nešto što smo nazvali prolećni zamor ili umor.

Pročitajte i ovo: Koja je boja tvoje aure i zašto je to bitno

To je onaj osećaj kada u sred dana doživljavate malaksalost i pospanost, a napolju je lep, sunčan, i po svim izgledima, energijom opremljen dan. Kako onda da se po takvom danu osećamo uspavano ili tromo?

Svet se budi, a nama se spava.

Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš?! Znam kako!

Pa, tačno. Izgleda da se baš to i dešava. Nemoguće je ne primetiti otpor prema buđenju, pokretu, počinjanju, prema novom, a opet tako poznatom, svemu onome što proleće simbolizuje.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Povećana potreba za spavanjem, izuzev ako je organizam prethodno i dugotrajno iscrpljivan, inače je prisutna kao način da se pobegne od onoga što određenoj osobi predstavlja njena realnost.

Screenshot_2016-04-15-22-22-40
Sanja Petković

Pa bilo da je to izvesno emotivno stanje ili situacija sa kojom se teško nosi, odgovornost koju je potrebno preuzeti, novitete ili odluke koje je potrebno doneti. San je dobar beg.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Suočiti se sa tim, već bi tražilo neke promene u životu te osobe. Sličan beg dešavaće se i s proleća, samo što se ovde otpor pruža počecima, pokretanju, buđenju energije (nove, stare), rađanju (ideja, misli, odnosa), onome što će predstavljati začetak ploda, dakle, novog, a izrađenog našom kreacijom.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Zašto su otpori tu? Pa, svakako nije lako. Ako je organizam duže vreme uspavan, potreban mu je period da shvati važnost pokreta i prihvati promenu. Svemu što nam biva novo i izbacuje nas iz ustaljenog, ušuškanog i naviknutog, bar neko vreme ćemo pružati otpor. Ipak, ako ga ne pružimo, značiće da sve promene odmah prihvatamo, a to znači da se odmah i sami menjamo, a to znamo da baš tako lako ne biva.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Zamor tj. umor kao takav, s proleća ili ne, svakako je oblik opiranja da radimo ono što je potrebno.

Sanja Petković
Sanja Petković

Može vam se činiti da je potrebno ono što se od vas traži, ali zapravo je potreba ono što vi tražite od sebe.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Ulazite u iscrpljujuću borbu sa sobom da ne radite i ne živite ono što osećate i zaista želite, nego da se prilagodite onome ”što se mora”, ”što tako treba” (jer svakako, zar ne rade svi tako?!). Tu se zaista i javlja umor, kako često kažemo, od svega. Ali, još jednom, ne umaraju nas samo ti poslovi i stvari koje radimo, a možda ne volimo. Snagu nam iscrpljuju otpori koje ulažemo protiv prirodne, energične (nekad nam deluje i kao razarajuća) sile kojom bi da živimo svoju pravu prirodu.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

Onu prirodu kojoj su novo, rađanje, promene i pokreti prirodni, jer je i sama takva. Priroda koja zbog ”mora se, jer tako treba, jer svi, jer većina”, ne bi zaustavila samu sebe i izgubila veru da su sve njene želje moguće i kada se ne uklapaju u to ”moranje”, a opet nam donose blagostanje u život.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Opiranje entuzijastičnoj, poletnoj životnoj energiji, uopšte nije neobična pojava. Svima zvuči primamljivo i svi je žele, kao da već svima nije dostupna.

Sanja Petković
Sanja Petković

Kada padate u sopstveni umor, ovaj prolećni ili neki vaš česti i uobičajeni, setite se kakvoj životnoj energiji ste upravo rekli ne.

Pročitajte i ovo: Bugarska ruža – eliksir visokih vibracija

Tačno je da nam se sa toplim vremenom šire periferni krvni sudovi, pa se celo telo opušta, ali tu prokrvljenost upravo treba iskoristiti za nekakav pokret, mentalni, fizički, emotivni, a opet najbolje, sve to zajedno. Ljudi koji u svojoj svakodnevnici ponajviše koriste intelektualni rad, naročito mogu osetiti ovakve prolećne zamore ili uspavanosti.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Mozak nastavlja da radi istim tempom kao i tokom zime, a telo prirodno povlači prokrvljenost ka periferiji tela, koja posle zime izlazi iz grča nastalog hladnoćom. Mozak tako pada u pospanost i nedostatak energije, koja odlazi na druga mesta u telu.

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Pored tečnosti, zelenih čajeva, svežeg povrća, lakše ishrane, u trenucima kada se osećate pospano, unesite još nešto u svoj prostor žive boje, cveće, aromatična ulja, muziku koja će vas naterati da se pokrenete, te česta fizička protezanja, šetnje ili različite, po vašem izboru, kretnje i pokrete.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Surya Namaskar tj. Pozdrav Suncu je set asana koji vam u trenutku pokreće i probuđuje celo telo. Ako ispratite video koji predstavlja kratku prezentaciju rasporeda asana koje se pretaču jedan u drugu, i time telu daju dinamiku, radite ga tek nakon što izvedete najmanje pet ciklusa pozdrava Suncu. Asane u video zapisu, možete raditi sporije od ovog tempa, tako što se u svakoj zadržavate oko pet produbljenih udaha i izdaha, ali po potrebi i više.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Takođe, nije potrebno izvesti ni svaku asanu, kao ni svaku do dubine i načina kao što je na snimku. Na svakoj tački se možete zadržati, i ukoliko se položaj prodobljuje, naročito kod situacija izvijanja, sačekate u prethodnoj asani koja vam je prijatna i toga dana dostupna, dok ne pređete na sledeću koja se nadovezuje nakon one koja vam je bila zahtevnija za izvođenje.