Tek kada se vrati znanju, poštovanju i mudrosti svoga tela, svaka žena će odistinski moći da korača putem sopstvenog isceljenja.

– Sherrill Sellman

Jajnici, ti mali okruglasti organi, smešteni sa obe strane materice, na krajevima jajovoda, ne predstavljaju samo mesto početka stvaranja novog potencijalnog života, nego i stalnu transformaciju i obnovu svake žene.
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Jajnici su odgovorni za proizvodnju jajnih ćelija, čijim sazrevanjem, oslobađanjem iz jajnika, a zatim oplodnjom muškim polnim ćelijama, nastaje embrion, odnosno, novi ljudski život.

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

Odgovornost jajnika je i u proizvodnji dva najvažnija ženska hormona, estrogena i progesterona. Oni su, između ostalog, ključni u osiguravanju ženskog reproduktivnog kapaciteta.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Međutim, velika je zabluda da sa opadanjem produktivne moći jajnika i menopauzom, značaj samih jajnika za ženu opada.

Kao što reprodukcija nije jedini ženski zadatak, tako ni stvaranje jajnih ćelija nije jedina funkcija jajnika.

To su žlezde sa unutrašnjim lučenjem koje proizvode važne hormone za ženu, kako u mladosti, tako i kasnijim godinama života. Istina je da se nivo estrogena smanjuje, ali se ne prekida u potpunosti. Ovo samo govori u prilog tome koliko je ženska produktivnost i kapacitet za stvaranje, važan za nju samu, kao osobu i individuu, nevezano od toga da li je i dalje u mogućnosti kreiranja i nošenja novog ljudskog života.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Photo by Sawyer Bengtson on Unsplash

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica – drugi deo

Svako stvaranje koje dolazi iz iskrenog unutrašnjeg sveta njenog tvorca, ima sopstveni život, bilo da je to slika koja se naslika, knjiga koja se napiše, govor koji se održi, stan koji se uredi, poslovni projekat koji se realizuje, dete koje se nosi i donosi na svet, uticaj koji se sprovede na formiranje nečije ličnosti, svakodnevna odlučna, nežna ili gruba reč upućena drugima.  Sve je to kreacija. Maleni svetovi koji, po svom nastanku, počinju da žive svoj samostalni život.

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

Kako po proizvodnji i jajnih ćelija i hormona, jajnici predstavljaju produktivnu moć žene, sasvim je izvesno da će se pri blokiranju sopstvene kreativnosti, odnosno, moći stvaranja, javiti promene na ovim organima.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Oslobađajući trenutak u životu svakog ljudskog bića je pronalaženje svog ličnog kreativnog izraza. Onog izraza kome treba da dozvolimo da se začne, a zatim i rodi iz nas, nesputano i uz osećaj samouverenosti i samopouzdanja od samog stvaraoca, tj. osobe koja kreira.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Šta se onda dogodi ženi koja manifestuje bolne jajnike, česte upale istih, smanjenu proizvodnju jajnih ćelija, opadanje ženskih hormona (gde se ne misli na poznije doba žene), policistične jajnike i slično?

Photo by Caleb George on Unsplash

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Odgovor, iz prethodnog, postaje jasan. Sputava svoje kreativno biće. Ono koje stvara i odgovorno stoji iza svoga dela. A zašto to radi? Razlozi su brojni. Iako potpuno individualni, neki od njih se svode na slične izvore.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Da ta ista nesigurnost može nastati usled različitih okolnosti, i to nam je jasno. Ono što ćete kod ovakvih žena primetiti je zahtevnost prema sebi. U nekom trenutku života, prema sebi postaju stroge, kritične, i sa (makar i prolaznom) idejom da ono što rade i što jesu, nije dovoljno. U mladom dobu, ali i kasnije, mogu imati ”iskrivljenu” sliku svoga tela. Mogu se videti nesrazmerno, neadekvatno, neženstveno, ili uopšte u nekom smislu, nezadovoljno svojim telom.

Photo by Pete Bellis on Unsplash

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Neretko svoju emotivnost pokazuju kroz plačljivost, agresivnost, osvetoljubivost i pronalaženje krivaca u sredini koja im sputava kreativno izražavanje.

Ali, idemo dalje. Kako su došle do toga da tako sebe osećaju i da tako misle o sebi, kao i da na navedeni način percipiraju svet oko sebe?

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Neko je u tome morao da im pomogne. Pogađate? Sredina koja ih okružuje i pomaže da formiraju sliku o sebi, utiče od ranih dana na određivanje doživljaja samog sebe i na razmišljanje na temu: ko sam? ko želim biti? koja je moja uloga?

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Sredina svakako nije samo porodica, nego i celo društvo i njegove trenutne, a zastupljene vrednosti. Porodica sama po sebi može biti ambiciozna ili zahtevna, pa tako i prema samom detetu, odakle mlada osoba preuzima životni model. Međutim, to ne mora biti tako. Porodica može biti i sasvim suprotna od toga, liberalna, slušajuća, puna razumevanja, podstičuća, a da se zahtevnost prema sebi i nesigurnost u sopstvenu slobodu i kreativnost ipak izraze.

Photo by Pietra Schwarzler on Unsplash

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Evo zašto. Svaka sledeća nova generacija ima veći i manje socijalno sputan prostor za individualno i nesputano kreativno izražavanje, tj. izražavanje sebe samog. Razloga za to je i što su prethodne generacije radile na tome da se takvi uslovi vremenom dese. Mlada osoba onda dolazi u sukob sa tim šta je sada pred njom, a šta je dobila kao model od svog bližnjeg.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Majka se možda ostvarila kao majka, supruga, dobar radnik, ali možda ne i kao kreativac na nekom nepoznatom polju, neko ko više rizikuje i ima više slobode u kretanju i izučavanju života van tadašnjih granica. Mlađoj osobi je to sada dostupnije, ali opet, šta ako samo treba da prati stope onoga kome veruje i ko joj je omogućio da raste i razvija se? Šta ako odstupi od tog modela, iako joj ga niko ne traži direktno? Može u svojoj glavi misliti da je nekoga razočarala.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Sa druge strane, bliska sredina je može navoditi da upravo i ne odstupa od ”podrazumevajućih” uloga za jednu ženu, ili pak bilo kakvu ulogu žene koja je poznata toj porodici ili okruženju.

Photo by Emily Goodhart on Unsplash

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Svoj strah od stvaranja, žena razvija na strahu od toga da neće zadovoljiti nekakav postojeći kriterijum.

Zahtev joj može nametnuti neko bitan njoj, ili je gajiti u takvoj atmosferi, a može se osećati i u neskladu sa onim što ona može u odnosu na ono što je uradila bitna ženska figura u njenom životu pre nje, ili uopšte prethodne ženske generacije.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Ako u njoj raste potreba da uradi nešto drugačije ili samo na drugačiji način od onoga što je do sada imala prilike da vidi i uči, potrebno je da joj dopusti. Zašto? Pa, ni jedna kreativna sila ne dolazi i ne javlja se u nama bez razloga. Ona nam je potrebna. Ne samo osobi u kojoj se javlja, nego i svetu u kome i sama boravi i živi.

Photo by Kaci Baum on Unsplash

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Kada god žena ne odgovara na svoje unutrašnje potrebe, porive, i ne boravi dovoljno u svetu svojih emocija koje će joj upravo ukazati na ono što želi i što je kod sebe zapostavila, ona se okreće spoljašnjim zahtevima.

Pročitajte i ovo: Ne bole ožiljci koje nosim, bole njihova imena

To je čini i ljutom i nesigurnom, jer na iste ne može u potpunosti odgovoriti. A ne može jer nisu njeni i uvremenjeni na njen način, bez obzira što se ne uklapaju u naučene i poznate modele. Ako ste svoje, moćne i naoružane kreativnošću, sva vaša produktivnost odraziće se i na vaše organe produkcije.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad stvari krenu nizbrdo

Malasana

Sanja Petković, privatna arhiva
Sanja Petković, privatna arhiva

Razdvojte stopala nešto šire od kukova i neka vam prsti nogu idu u stranu. Čučnite raširenih kolena. Postavite dlanove u namaskar (dlan na dlan) u visinu srca. Vaši laktovi će gurati kolena sa unutrašnje strane. Gledajte da ispravljate leđa, držeći stomak aktivnim. Ako vam pete nisu na podu, postavite ispod njih ćebe ili joga blokove. Asana može preći i u dinamični Namaskar, tako što pri udisaju gurate kolena laktovima, i otvarate se srcem ka napred, a pri izdisaju, savijate leđa, povijate vrat bradom ka grudnoj kosti, skupljate kolena, a ruke ispravite ispred sebe u visinu glave, tako da se zapravo potpuno skupite. Ciklus ponovite deset puta.

Utkata Konasana (položaj boginje)

utkata konasana, polozaj boginjeJedan od načina da uradite ovu asanu je da razdvojite stopala kao na slici. Prsti nogu idu sa strane i pete su za početak na podu. Savijte kolena i čučnite koliko vam telo dozvoljava. Odignite pete od poda i ispravljajte kičmu dok održavate balans. Ruke možete podići, savijene u laktovima, tako da su dlanovi u visini ramena, i tako što ih zapravo odručite od tela. Kažiprst i palac mogu biti spojeni (chin mudra). Takođe, možete se preklopiti napred kao na slici, ukrstiti ruke u podlakticama i nadlanice osloniti na pod. Zadržite chin mudru.

Baddha Konasana (položaj ograničenog ugla)

baddha konasanaIz sedećag položaja, sastavite tabane ispred sebe i približite ih ka karlici. Šakama koje su iza leđa, odižite se više puta od poda karlicom, spuštajući kolena ka zemlji. Najposle, možete uhvatiti šakama stopala, nastaviti da spuštate kolena i ispravljati leđa. Ne morate se spuštati ka napred ako vam je ovo dovoljno, ali ako idete ka tome, težite da ispravljate leđa, težeći stomakom ka stopalima. Vodite računa da ne stežete ramena i vrat.

Shalabhasana (položaj skakavca)

shalabhasana (2)Ležeći na stomaku, sastavite noge i pete. Ruke podvucite ispod tela, tako da vam dlanovi legnu na pod, s tendencijom da vam se mali prsti dodiruju. Koliko je moguće podvucite i laktove ispod tela. Laktovi su ispravljeni. Usnama pritisnite podlogu i nemojte odizati glavu dok traje asana. Odignite noge, tako da vam stopala ostanu sastavljena, a kolena prava. Osetite kao da prstima na nogama želite dotaći zid iza sebe.

Siddhasana ili Padmasana (lotus položaj)

siddhasana i padmasanaUkoliko niste u mogućnosti da zauzmete položaj lotusa, stavite stopala ispred sebe. Važno je da nekoliko trenutaka ostanete mirni u ovom položaju, dozvoljavajući kolenima i karlici da se relaksiraju. Dišite produbljeno i vizelizirajte nežne i mirne vibracije u svome telu.