Ako žuriš, potrajaće. Ako ne žuriš, može da se desi baš u ovom trenutku.

– Osho

I oni najnestrpljiviji će reći da ovo znaju, ali će u isto vreme dodati da ih ta osobina ne krasi, da ih nestrpljivost često kroz život ometa, i da bi baš voleli da su veštiji u toj, naposletku, fenomenalnoj igri strpljenja.
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Nikada nisam sumnjala da stvarno to i misle. Jer ipak, nervirati se oko mnogo čega u životu, kao, na primer – zašto nešto nije ovako ili onako, ili zašto nešto nije sada, ni malo nije lak posao. Ali i pored toga, ipak ostaju u toj užurbanoj energiji i teško odustaju od svojih početnih zamisli, i to pod uslovom da su onakve ”kako bi trebalo”.

Zašto nestrpljivima istina o spasonosnoj strpljivosti teško ide?

Krenimo od izvesnih uvreženih uverenja.

Jedno od najviše ometajućih u igri savladavanja putanje strpljenja jeste uverenje da je strpljenje samo i jedino jednako čekanju.

Tako će to doživeti nestrpljiva osoba. Dakle, ona smatra da samo treba da sačeka kada nešto ne ide, ali teško ili uopšte ne popušta u ideji da neka stvar koju je namerila, ne mora ili ne treba da se desi. Kada je u svojoj energiji ostvarenja onoga ka čemu je krenula, i pri tome nailazi na prepreke, koje je naravno ljute i uznemiravaju, nestrpljiva osoba će, ako joj kažete da se umiri ili da bude strpljiva, i vas doživeti kao i te ostale prepreke.

Verovatno ćete je u prvom trenutku ili ljutiti ili nervirati. U najmanju ruku će pomisliti da je ne razumete. Kada ubrzo i sama uvidi da nerviranjem i rasipanjem emotivne energije ne postiže to što želi, ma koliko da ga baš baš želi, ili će se umiriti i doći do stava da treba da čeka, što ne znači da je prihvatila da stvar koju čeka ne mora nužno i da se desi, ili će se osećati neuspešno, okrivljavati se, odustajati uz osećanje manje lične vrednosti, ili se povlačiti uz misao da je život nepravedan.

Takoreći, okrenuće energiju akcije protiv sebe. U sva tri slučaja, zaobišla je da uvidi da ne samo što ne mora nešto ako i kako ga ona želi, nego da to nema nikakve veze sa njom kao bićem vrednim svega. Upravo je suprotno. Ima veze sa tim što je preprekama upravo bila zaštićena, a samim tim i voljena.

Šta sad to zapravo znači? Iz perspektive nekoga ko nešto žarko želi, i to ako bi nekako moglo sada i odmah, teško je odmah prihvatiti činjenicu da je u ostvarenju toga sprečen jer je zaštićen.

Ako je red na kasi, a vama se žuri, ako vam se uključuje crveno na semaforu, a već kasnite, ako smatrate da vam treba mir i tišina i upravo tada se stvara buka i žamor oko vas, ako vam neko ne odgovara na mail ili poruku, a vama je beskrajno stalo da čujete ishod, i u svemu tome se nervirate, smatrate da ovakve situacije nisu fer, da sa drugima nešto nije u redu, i želite da je drugačije, jeste zato da biste shvatili da neke stvari nisu za vas.

Nisu za vas iz jednog još jednostavnijeg razloga – nešto drugo je za vas!

Uzmimo iste primere. Red je na kasi, vama se žuri i smatrate da je za vas da stignete na vreme tamo gde ste naumili. To što smatrate da je za vas, dolazi iz svesnog i racionalnog dela, koji čini samo jedan mali deo našeg bića, i pri tome ste ubeđeni da vas on vodi kroz život i da vama upravlja. Istina je sledeća. Naša podsvest je ovde mudrija. U prevodu, uvek nas vodi tamo gde je potrebno da se nađemo. A to gde je potrebno je ono gde ćemo najpre biti bezbedni, a zatim i gde ćemo naučiti nešto novo. Najpre o sebi, a onda i o svetu i ljudima oko sebe.

Dakle, to što ste se ”zadesili” u redu pred kasom, a ”baš to niste želeli”, je upravo zato što ste to želeli (možete se vi nervirati koliko hoćete). Želeli ste jer, ne treba da ste na datoj lokaciji za pet minuta, nego za osam, a svestan deo vas ne može ni da dokuči šta bi bilo da ste krenuli samo minut ili dva ranije.

Razmislite samo malo. Naročito sa onim primerom crvenog semafora baš kad kasnim. Nije naivno zar ne? Upravo ste bili zaštićeni, i to tako što vas je zaštitilo vaše sopstveno unutrašnje podsvesno intuitivno biće, koje vas nepogrešivo i uvek odvede tamo gde treba.

A mi se ljutimo na njega?! Ali, ne brinite. Ne zamera nam. Jer je Ljubav.

Taj naš deo, koji smo zapravo mi sami, uvek radi po istom principu. Kao i svaki dobar roditelj, i kada se dete ljuti jer ne vidi celu sliku, on radi u njegovu korist i za njegovo dobro. To ne znači da ne treba da počnemo da ga uvažavamo, negujemo i slušamo.

Vratimo se na isti primer nestrpljenja pred kasom, jer nije kako smo mi zamislili. Pored toga što smo zastojem nekako ili negde kupili svoju bezbednost ili možda sprečili dalje i veće troškove (svakojakog tipa), dobili smo i nešto novo. Može se desiti da baš u tom trenutku shvatite koliko je situacija savršeno nameštena da vežbate svoje strpljenje, i to tako što prihvatate date okolnosti, naslućujući koliko mora da su u nečemu baš korisne za vas.

Ne morate vi odmah znati šta je u tome korisno, saznaćete pre ili kasnije, ali zamislite da dođete do toga da u svakoj prepreci i situaciji tako razmišljate i tako se osećate.

Dakle, kroz perspektivu – šta ja ovde dobijam ili kako od ovoga rastem?

Na primer, baš zato što kasnite, srešćete starog prijatelja i čuti neku vest koja ća vas naterati da porazmislite o sebi, da možda poželite da nešto primenite kod sebe, čime se ceo tok vašeg daljeg života u potpunosti menja.

E, sada, da ne budemo suženog opsega shvatanja. Ne morate vi tog prijatelja sresti taj dan, ali, na primer – pošto ste taj dan kasnili, naredni dan ili narednih nekoliko dana, kretaćete ranije, i u jednom od tih dana srešćete tu osobu koja se kreće svojom uobičajenom putanjom, a čije će vam informacije uskoro postati bitne.

Varijacije su razne. Ista stvar je i kada ne dobijate posao koji ste želeli. Ista stvar je i kada vas odbija neko ko vam se dopada i baš ste tu osobu zamislili pored sebe. Ista stvar je i kada ne dobijate bilo šta što želite onda kada vi to želite.

Nešto drugo i neko drugi čeka na vas! Prihvatite to, jer tako prihvatate ljubav! Ako upinjete prema onome što vam se ne da, bilo da je u pitanju destinacija, radno mesto, osoba koja vam se dopada, nekakva druga zamisao ili želja, i pri tome se ljutite, nervozni ste i odašiljete nestrpljenje, sprečavate pravu stvar da dođe do vas.

Kada poverujete da je sve savršeno i baš onako kako treba, vi se prepuštate stvarnosti, koju ste ionako sami kreirali, nije važno što toga niste svesni. To znači da počinjete više verovati sami sebi. Prepuštanje vam daje priliku da više toga vidite, a samim tim i da za sebe odaberete ono što će vam više prijati i manje vas frustrirati.

Poverenjem u sebe i svet oko sebe, nestrpljiva osoba leči svoju potrebu za kontrolom, u čijoj osnovi je opet strah od prepuštanja, odnosno, strah od ljubavi, i upravljanjem svim i svačim, kao i svoj idealizam i uverenje da je nešto ”normalno”, ”ispravno”, i ”zar to ne treba da je tako” model razmišljanja.

Nabrojane asane, imaju umirujuće dejstvo, i kako kod nestrpljenja, odlične su i za sve vidove nemira i anksioznosti, ali i za otvaranje srca, što je aspekt građenja poverenja.

#1 Marjaryasana i Bitilasana (položaj mačke i položaj krave)

bitilasana i marjaryasana
Sanja Petković

Razdvojte kolena u širinu kukova, opustite prednju stranu stopala na zemlju, postavite šake ispod ramena, i konstantno držite pupak blago povučen ka kičmi i aktvne uro-genitalne mišiće. Izdišite i podižite sredinu leđa ka plafonu, zaobljujući kičmu, povlačeći blago pelvis ka napred i bradu ka grudnoj kosti. Pri udahu, izvijte leđa, izbacujući repnu kost na gore i unazad, a bradu i lice ka plafonu. Asana je dinamična i ponovite je pet do deset puta,veoma sporo.

#2 Adho Mukha Svanasana (položaj psa koji gleda dole)

adho mukha svanasanaKrenite iz klečećeg položaja, oslonjeni na šake. Kolena i stopala su u širini kukova. Podignite sedalni deo i odgurnite se šakama o pod, kako bi vam se grudi približavale kolenima. Pete ne moraju leći na pod. Pogled usmerite ka kolenima ili pupku, kako bi vam se ispravio vrat.

#3 Matsyasana (položaj ribe)

matsyasanaležeći na leđima, sastavite stopala i kolena, šakama obuhvatite bočnu stranu butina, laktovima pritisnite pod tako da vam se grudni koš odigne od poda, a teme glave se nasloni na podlogu. Jezikom pritisnite gornje nepce (kečari), kako biste smanjili lučenje pljuvačke. Položajem ruku, dozirate intenzitet položaja – one mogu ostati naslonjene na laktove, odvojene od poda tako što sastavljene dlanove postaviti u predeo srca, ili pak izdužite ruke iznad glave. Noge mogu biti i u položaju lotusa, čime se asana dodatno intenzivira, ili su vam pak i noge i ruke odignute od poda, tako da se oslonac zadržava samo na temenu glave i sedalnom delu.

#4 Supta Matsyendrasana

supta arddhamatsyendrasanaLezite na leđa. Prekrstite desnu preko leve noge, savijene u kolenima. Odručite ruke na pod. Spustite noge ka podu u levu stranu, a glavu okrenite u desnu, gledajući ka desnoj šaci. Težite ka tome da vam oba ramena i obe ruke ostanu na zemlji. Asanu ponovite i u drugu stranu, dišući u svakoj po pet ili više disanja.

#5 Balasana (položaj deteta)

balasana (1)Sedite na svoje pete, sastavljenih kolena. Dlanovima se možete odgurivati o pod, kako bi vam sedalni deo sve više težio ka petama. Opustite glavu ka podu, tako da osetite relaksaciju u srčanoj regiji, u lopatičnom delu i mišićima vrata, ramena i glave.