Ovo letnje vreme samo po sebi donosi lakoću. Podseća na sve one stvari kojih se možemo rešiti, koje želimo razrešiti, skloniti, ili skinuti sa sebe kako bi se osetili poletnije i slobodnije, opuštenije u svom telu i svojoj svakodnevnici.

Baš onako kakvo i samo leto jeste. Slobodno i rasterećeno. Odbaciti sa sebe višak garderobe ili kilograma, javlja se već kao prirodno i samo od sebe.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

A kako je onda sa našim navikama, izvesnim razmišljanjima, zadržavanim emocijama?

I one, kao i suvišna garderoba na telu, imaju potrebu da odu od nas. Opterećuju nas, pregrevaju organizam i, samim tim, traže razrešenje i otpuštanje.

Pročitajte i ovo: Šta se krije iza nesanice?

Dilema o otpuštanju starog kako bi udahnuli novo, javlja se u nama u vidu pitanja – kako otpustiti, čak i onda kada se otpuštanje samo po sebi već odvija. Ovakvim pitanjem mučeni smo samo onda kada još uvek nismo do kraja spremni da otpustimo nepotrebno, nego ga odlažemo dok se ne naviknemo na činjenicu da neka emocija, navika ili mišljenje više neće biti deo nas.

Pročitajte i ovo: Problemi sa jajnicima – blokiranje ženske kreativne sile

Zašto je ovo pitanje vid odlaganja, a ne pravo pitanje? Zato što svi vrlo dobro znamo da kada nešto istinski i bez dileme želimo otpustiti od sebe, da je potrebno samo da to otpustimo. Dakle, da ga uradimo. Tu ne postoji kako. Samo ga uradite. Tako, kako sam glagol kaže. Pustiti ili otpustiti od sebe.

Pročitajte i ovo: Depresija kao neispoljena energija

Zašto onda, ipak, ne uspevamo to tako lako da uradimo? Jednostavno je. Nismo spremni.

Stvar nije sazrela u nama. Ne smeta nam njena pojava dovoljno. Ne preslišavamo je, ne razumemo, i ne dovodimo dovoljno u pitanje, čak i onda kada bismo rekli da smo time mučeni i da o nekoj temi prilično dosta razmišljamo.

Pročitajte i ovo: Od čega se zaista branite kada bolujete od alergija

Da razjasnimo. Razne stvari nas u životu mogu poprilično opterećivati. Ljudi, pojave, neke naše navike, nerazrešene situacije, misli, ponašanja, nedovršene emocije, ponavljana iskustva. Spremni smo da se tereta rešimo tek kada mu u potpunosti shvatimo dalju neupotrebljivost u svom životu, i to pod uslovom da smo mu prethodno shvatili korisnost i neophodnost postojanja.

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

E, sad, često ćemo na glas i vrlo trezveno govoriti i sebi i drugima da nam je jasno da nam neka navika, osobina, ponašanje, odnos, ničemu ne služe i da nam više ne trebaju. Međutim, istina je da to ne mislimo stvarno, iako ga izgovaramo ili mislimo da mislimo (tako reći, ubeđujemo sebe). Naprotiv. I dalje nam je to nešto potrebno. Činjenica da je i dalje tu, govori u prilog tome.

Pročitajte i ovo: Prolećni umor – beg od realnosti i promena

Kako onda biti spreman i otpustiti staro kako bi dali prostor novom? Odgovor je, nađite mu svrhu postojanja.

Odgovorite iskreno na pitanje, čemu vam nešto služi. I molim vas, nemojte da kažete ničemu, jer postojanje nečega u vašem životu već potire ovu vašu izjavu. Stvari ne odlaze od nas samo zato što su nam za nešto potrebne. Ono za šta su nam potrebne, možda neće zvučati ni ljupko ni simpatično, i ponekad će nam biti teško da poverujemo da smo to mi, ali ne zaboravite – istina je lekovita ma koliko neprijatna u trenutku bila. Dalje odlaganje istine samo produžava agoniju nerazrešavanja.

Pročitajte i ovo: Kako nam nedovršenosti kradu energiju

Evo čemu služe i za šta su nam potrebne neke takve navike, odnosi, čuvane emocije i fiksne zamisli:

Odlažu momenat pravljenja promene, a koja uvek predstavlja ulazak u nešto novo, samim tim i nepoznato.

Nepoznato izaziva anksioznost i strah, jer mi smo bića čija je potreba za osećajem sigurnosti, jedna od osnovnih. Izbegavamo dakle preplavljenost osećanjem nesigurnosti, straha, i gubljenja kontrole,  zaboravljajući pri tome da je jedina putanja ka novom, prolazak direktno kroz ova stanja.

Pročitajte i ovo: Kako da se bolje upoznate sa svojom podsvešću

Štite nas od suočavanja sa određenim osećanjima.

Ako nam je neka emocija u nekom životnom trenutku bila suviše jaka, iskreirali smo način da je izbegnemo, potisnemo, odložimo. Zaštitili smo se od njene jačine, ali kako nam je ta zaštita jednom značajno pomogla, teško je puštamo. Smatramo je svojim prijateljem. To je svakako tačno. Zaštita nam je prijatelj sve dokle zbog nje u naš život ne može da uđe ništa novo što će nas dalje razvijati i unapređivati. Tada njeno prijateljstvo okrećemo protiv sebe i ona postaje naša prezaštita i prepreka ka daljem.

Pročitajte i ovo: Nežnost je tvoja najveća snaga

Čine da se osećamo u nečemu definisano i određeno.

Ljudskom mozgu veoma prija kada nešto može da definiše, kategoriše, svrsta u neki folder ili fioku. Generalno, ne volimo nejasnoće. Opet, ovo se poklapa sa potrebom za sigurnošću, kao i za potrebom da se shvati konačnost.

Pročitajte i ovo: Kako da izgradimo samopouzdanje

Ako na primer kažemo za sebe: ja se teško koncentrišem, ili ja sam tvrdoglav, ili ja uvek ulazim u zavisne odnose, ja ne dovršavam stvari, ja sam nesiguran, ili pak bolujem od toga i toga, imam to i to, i tako dalje, mi smo time sebe nekako definisali. Slažem se da to olakšava stvari, ali to se dešava samo u tom trenutku. Da bi trenutno olakšanje prešlo u trajno, potrebno je da razumemo neku svoju pojavu. Da znamo šta je pozadina toga što sada radimo i što živimo neke osobine i navike. Nije dovoljno reći da se nešto nekako zove. Potrebno je razumeti ga, i to na svoj način. Svojim rečima i objašnjenjima, i svojim emocijama.

Pročitajte i ovo: Diskus hernija – pod teretom vlastitog života

Kada razumemo i prihvatimo ovakvu zaštitnu ulogu (od novog i nepoznatog) onoga što nas opterećuje, što osećamo kao suvišno, a što bismo rado zbacili sa sebe i izbacili iz svoga života, spremni smo da razmotrimo neke nove vidove zaštite, a koji neće predstavljati naše prethodne navike i načine razmišljanja.  Tek ovde smo spremni da otpuštamo svoje stare obrasce i navike. Uočili smo im korisnost u svom životu. Samim tim smo ih već prihvatili i zavoleli. Tada više nije teško ni da se od njih oprostimo, jer ih ne smatramo kao dalju neophodnost.

Pročitajte i ovo: Da li ste skloni da osuđujete druge?

Postoji toliko drugih načina da sebe zaštitimo i da se osetimo sigurno. Jedan od najboljih vidova zaštite je otvorenost za raznolikosti. Spremnost za sve, a ne samo za ponešto.

Stvaranje navike da se stvari prvenstveno razumeju i sagledaju, saslušaju, i da im se barem na kratko bude u koži pre nego ih osudimo. Dalje, sigurnost ne mora da se vidi samo u poznatom. Šta ako preokrenete stvari, pa sigurnim počnete da smatrate ono što je izazovno? Šta ako su izazov, promene i težnja ka novom i unapređenom vaša nova komfor zona? Vaša perspektiva sve određuje.

Pročitajte i ovo: Zašto se osetljivost, otvorenost i emotivnost smatraju slabostima?

Joga asane koje pomažu opuštanje i otpuštanje

#1 Parsvottanasana

parsvottanasana
Sanja Petković, privatna arhiva

Postavite šake iza leđa tako da vam se dlanovi poklope, i okrenite prste šaka ka glavi. Ako vam je ovo intenzivno, šakama uhvatite svoje laktova na leđima. Razdvojte stopala u širinu jedne cele noge, tako da vam pete budu u jednoj liniji. Okrenite desno stopalo uz liniju prostirke, a levo možete malo uvući pod uglom od 30 stepeni u odnosu na istu liniju prostirke. Rotirajte kukove u pravcu desne noge i preklopite se preko nje, radeći na tome da vam leđa ostanu što pravija. U položaju, spuštajte levi kuk na dole i ka napred, a desni odižite ka plafonu i ka unazad. Vrat je u produžetku kičmenog stuba. Ponovite asanu i u drugu stranu.

#2 Kurmasana (položaj kornjače, varijacije)

kurmasanaSastavite tabane i udaljite stopala od karlice tako da nogama i karlicom formirate kružnicu ispred sebe. Obuhvatite stopala ispod potkolenica i samo se lagano glavom i čelom opuštajte ka napred u pravcu stopala. Leđa treba da vam se poviju tako da gledano sa strane ličite na kornjaču koja se uvukla u svoj oklop. U varijaciji potpunog opuštanja, šake ne podvalčite nego držite sa strane, pored nogu, dlanovima otvorenim ka plafonu. Glavu i grudi opustite na jstuk ispred sebe.

#3 Upavistha Konasana (varijacije)

upavistha konasanaStopala su razmaknuta do širine u kojoj šakama možete dohvatiti velike prste na nogama. Isturite pete. Preklapajte se lagano ka napred. Kao varijaciju za otpuštanje, stavite ispred sebe jastuk, lezite glavom i grudima preko njega, tako da dlanove otvorite na gore, dok su vam ruke pored jastuka.

#4 Paschimottanasana (varijacije)

paschimottanasana (1)Sastavite pete i kolena. Ispružite noge ispred sebe. Preklapajte se ka napred držeći svoja stopala, tako da vam leđa ostanu što pravija. Težite da idete stomakom ka napred, umesto da težite da spustite glavu. Ako stopala ne dohvatate, obuhvatite ih peškirom kao trakom pa se onda lagano preklapajte. Kod primene jastuka i opuštanja, razdvojte blago stopala. Preklopite se ka napred oslanjajući se glavom, grudima, stomakom na jastuk koji vam je na prednjoj strani nogu.

#5 Tadagasana

tadagasanaLezite na leđa. Sastavite noge. Ruke ispružite iznad glave. Protežite se tako da težite da što više odmaknete rebra od kostiju kukova. Imajte tendenciju da donjim leđnim pršljenovima dotičete pod. Kao i vratnim. Ponovite protezanje oko pet puta, sinhronizujući se sa dahom.