Fascinantnost srca, ne samo kao organa, nego i kao simbolike koju ima u našim životima, ogleda se već u samom njegovom položaju.

Smešteno skoro na samoj sredini tela, neznatno pomereno u levo, ka emotivnoj telesnoj strani, ukazuje da predstavlja središte nas samih.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Svi znamo šta za nas znači kada ”dajemo od srca”, ili kada nam nešto ”leži na srcu”, zatim, kada sve ”primamo k srcu”, ili pak kada neku svoju izjavu potkrepljujemo uz ”ruku na srce”.

Pročitajte i ovo: Lako mi je da oprostim drugima, ali kako da oprostim sebi?!

Simboliku srca usko povezujemo sa svim što je emotivno i iskreno, tj. sa svim onim što nas otvoreno izražava.

Pročitajte i ovo: Kako otpustiti staro da bismo udahnuli novo

Ne čudi onda ni kada nam ”srce iskače iz grudi” pri velikom uzbuđenju i radosti, jer kako drugačije opisati koliko u trenutku porastemo iznutra?

Ništa manjeg intenziteta nije ni ono osećanje kada ”srce siđe u pete”, jer je instinktivno da nam u strahu sva snaga ode u deo tela koji će nam omogućiti da brzo pobegnemo.

Pročitajte i ovo: Da li ste skloni da osuđujete druge?

Pored direktnog izraza individualne duše, energetski vrtlog u regiji srca manifestuje se u našim životima kao ljubav, naklonjenost i doživljaj jedinstva.

Svaka prejaka i učestala samozaštita dovodi do zatvaranja ili smanjenog protoka energije kroz srce i uopšte kroz grudnu regiju tela. Tada, pored izvesnih srčanih poteškoća, pojavljuju se promene i u tenzičnosti drugih mišića koji obuhvataju gornji deo tela.

Pročitajte i ovo: Zašto se osetljivost, otvorenost i emotivnost smatraju slabostima?

Na primer, levo rame postaje stegnutije, manje fleksibilno ili bolno. Zatvara se ili blago rotira ka napred, kako bi fizički pružilo dodatni zaklon i zaštitu od nadolazećih spoljašnjih uticaja na srce. Za to vreme, ali i znatno pre ovih fizičkih pokazatelja, osoba gradi distancu od svojih emocija. U pitanju je najpre distanca od tuge, i to one tuge nastale dovoljno značajnim povređivanjem, takvim da nam je u tom trenu događaj bio suviše i jak i preplavljujuć, te da nam nije moglo preostati ništa drugo nego da se od istog zaštitimo.

Pročitajte i ovo: Diskus hernija – pod teretom vlastitog života

Zatvaranjem srca od daljeg potencijalnog povređivanja osoba uspešno ostaje sačuvana. Problem je u tome što ostaje sačuvana od svega.

Pročitajte i ovo: Kako da izgradimo samopouzdanje

Dakle, onoliko koliko je u stanju da kroz sebe propusti našu najveću emotivnu bol, toliko je u stanju da proizvede sreće, ushićenja, doživljaja svrhovitosti, smisla, pripadnosti svemu, žara i želje za životom. Kada ga zatvorimo zbog doživljenog bola, zasigurno smo ga isto toliko zatvorili i za ovakva stanja i osećanja. Stoga, nije neobično što ćemo osobu koja je naučila da štiti svoje srce doživeti i kao hladnu ili nedostupnu, ili pak kao suviše racionalnu.

Pročitajte i ovo: Nežnost je tvoja najveća snaga

Njegov rad, na svakodnevnom nivou, voljno ne kontrolišemo. Ono ima svoj ritam, ravnomernost u otkucajima, harmoničnost i red kojima savršeno, kao samostalan organ, funkcioniše. Naše je da se prepustimo tom prirodnom taktu, da ga slušamo, sledimo i verujemo mu.

Pročitajte i ovo: Kako da se bolje upoznate sa svojom podsvešću

Zašto? Jer je usklađeno sa svim prirodnim ritmovima oko nas.

Sve ono što je oko nas, a čega smo i mi sami deo, jer je isti takav model sveta u nešto umanjenijoj formi, i u nama, inteligentnije je od jedne naše pojedinačne glave ili nekog trenutno formiranog mišljenja.

Pročitajte i ovo: Kako nam nedovršenosti kradu energiju

Srce menja ritam, preskače, žuri, usporava, onda kada nam glava ne pristaje na prirodna dešavanja i tokove.

U pitanju su, na prvom mestu, naše emocije. Dajkle, naša istina. Bez obzira na to da li je u pitanju radost, tuga, bol, čak i strah, prepustite im se, pa makar i na kratko. Vidite gde će vas odvesti, jer sigurno se ne pojavljuju bez razloga. Iz tih doživljenih osećanja, pod uslovom da ih sebi dozvolimo, upravo i rastemo.

Pročitajte i ovo: Prolećni umor – beg od realnosti i promena

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

A srce to najbolje zna. Najčešće ćete čuti od osoba koje sebi ne dozvoljavaju emocije da ne žele da ih nešto izbacuje iz koloseka, tj. iz ritma, tj. iz uspostavljene (sigurno ne lakim putem) kontrole. Da je istina da emocije izbacuju iz ustaljenog ritma, govore već i opisi ljudskih stanja s početka ovog teksta (srce u grlu, u petama, srce koje iskače iz grudi i sl.).

Pročitajte i ovo: Od čega se zaista branite kada bolujete od alergija

Zašto se sad dešava da srce u nekim situacijama tako ”pomahnita”, odnosno, promeni ritam, ponekad čak dotle i da nas uplaši?

Pa jednostavno je. Ne slušamo ga. Šta mu drugo preostaje nego da glasno upozorava svog vlasnika na svoje, ne samo postojanje, nego i na sve ono što ono za nas u tom trenutku predstavlja i nosi.

Pročitajte i ovo: Depresija kao neispoljena energija

S tim u vezi, dugotrajnije promene u radu srca, uvek su izrazi neslušanja sebe, svojih pravih stanja i osećanja.

Jer krenuti putem srca, tj. onoga što u nekom trenutku doživimo i osetimo, znači krenuti putem sebe. To ne znači da glava ne učestvuje. Naprotiv. Njome se učimo o stilovima koje ćemo koristiti u iskazivanju sebe i svojih emocija, tendencija i potreba.

Pročitajte i ovo: Problemi sa jajnicima – blokiranje ženske kreativne sile

Kod srčanih smetnji ili bolesti, osobe slušaju uglavnom samo svoju glavu, zbog čega glas srca ostaje uskraćen.

Pročitajte i ovo: Šta se krije iza nesanice?

Zato srce mora da se prenaglasi, jer sve što želi je da ga čujemo. Zapravo, to je sve što i sama ta osoba želi, samo što na racionalnom planu toga nije svesna.

To što nije svesna, ne menja stvari. I dalje će inteligentno težiti ka tome da celu sebe čuje, ostvari i time uobliči, uceli i isceli. Zato sebi i pravi smetnje. Telo je tu i istinitije i inteligentnije od naše trenutne mislene percepcije, koja opet može biti uslovljena momentalnim kulturološkim shvatanjima i trenutnim nivoima dostignuća sveukupne ljudske svesti.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

Ako nas steže, grči, prebrzo ili presporo radi, te neobično i neočekivano menja ritam, vreme je da se zapitamo šta smo propustili da osetimo. Ima li tu neka i koja je emocija od koje smo pobegli? Nemojte se začuditi i ako je u pitanju čista radost. Bežati od sreće, da to često i mnogo radimo.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Odgovoran prema sebi, prema svemu onome što mislimo, poručujemo, što dajemo sebi, i što naposletku, dajemo i drugima.

Asane u nastavku se jedne od brojnih koje uspešno aktiviraju i otvaraju srce i celu energetsku srčanu regiju tela.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

#1 Ardha Bhujangasna – položaj Sfinge

Sanja Petković, privatna arhiva
Sanja Petković, privatna arhiva

Ležeći na somaku, šake se postavljaju na pod u visinu glave, a laktovi drže na zemlji uz telo. Nakon odizanja na podlaktice, laktove je potrebno pomeriti na napred, tako da dođu ispod ramena. Konstantno i umereno se odgurivati podlakticama i usmeravati grudni koš na napred. Držite pete sastavljene i opuštajte sedalne mišiće.

#2 Urdhva Mukha Svanasana – položaj psa koji gleda gore

urdhva mukha svanasanaLežeći na stomaku, šake su postavljene ispod ramena, stopala su razdojena, a mišići sedalnog dela opušteni. Podignite gornji deo tela oslanjajući se na šake i dozirajte visinu u skladu sa svojim mogućnostima. Butine u početku mogu biti oslonjene na zemlju, a vremenom se i kolena odižu od poda. Ramena su otvorena i u tendenciji da ih konstantno širite i udaljavate od ušiju.

#3 Anjaneyasana – položaj mesečevog srpa

anjenayasanaU širokom iskoraku, prednju nogu savijemo u kolenu tako da se ono nalazi tačno iznad pete (peta se ne odiže od zemlje); zadnju nogu izvlačimo u nazad i puštamo je da se oslanja na svoju prednju stranu preko sredine čašice kolena na pod (za udobnost kolena, možete postaviti jastuk ili ćebence). Šakama se pridržavamo za zemlju i oslanjajući se i na njih, doziramo dubinu spuštanja kukova. Vodimo računa da otvorimo grudni koš na napred, kako bi se vremenom odvojili rukama od poda i krenuli u otvaranje gornjeg dela leđa. Dubina položaja se vremenom menja i treba je pažljivo i postepeno dozirati.

#4 Ustrasana – položaj kamile

ustrasanaStojeći na svojim potkolenicama, skupite kolena u širinu kukova i razdvojte stopala na istu tu širinu; opustite sedalnu regiju i aktivirajte stomak. Dovoljno je samo potiskivati kukove na napred dok šake držite na struku ili pozadi na donjem delu leđa. Gornji deo leđa će se postepeno izvijati, do trenutka kada budete komotni u tome da dohvatite svoja stopala. Za ovu asanu je potrebno vreme i ne treba je požurivati. U početku je sasvim dovoljno samo potiskivanje kukova na napred bez potrebe da se dohvate stopala.

#5 Setu Bandhasana – položaj malog mosta ili Urdhva Dhanurasana – položaj visokog mosta

20160717_100144Ležeći na leđima, privucite pete ka sedalnom delu; šakama možete dohvatiti skočne zglobove ili pak na lakši način- samo postaviti ruke ispod leđa na pod, ispravljenih laktova i sastavljenih dlanova. Odići sedalni deo i zadržati stopala i kolena u širini kukova. Za tzv. veliki most, potrebno je iz ovog položaja malog mosta postaviti šake ispod ramena, odići se na teme glave, a potom zadržati oslonac samo na šakama i stopalima. Pri vraćanju, prvo spustiti teme glave na pod.

20160717_100308