Najniži delovi leđa, kako lumbalna, tako i sakralna i repna regija, smeštena u karlici, nose telesnu težinu celokupnog gornjeg dela tela.

Kada na gornji deo leđa stavimo mnogo tereta, pršljenovi donjih leđa bivaju preopterećeni. Pod pritiskom, hrskavica između pršljenova biva ukleštena, čime pritiska nerve. Odavde nastaje bol koji se može osećati u samoj regiji donjeg dela leđa, ali može da se prostire i dalje, kroz karlicu i noge. Bol kod išijaltike najčešće ide samo u jednu nogu.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Scijatični nerv, koji je najduži nerv u našem telu, prostire se duž cele noge, i time izaziva bol u nozi, grčenje delova noge, trnjenje, gubljenje senzacija u nekim delovima noge.

Pročitajte i ovo: Depresija kao neispoljena energija

Kako dolazi do preopterećenja, pa je naša donja zona tela, koja nas nosi i omogućava pokrete kroz život, ugrožena?

Pročitajte i ovo: Od čega se zaista branite kada bolujete od alergija

Možete primetiti da osobe, sa ovakvim simptomom, često na sebe preuzimaju i više tereta nego što mogu poneti. Osećaju se odgovorno ili sprovode odgovornost za više stvari, situacija, ljudi. Čak i kada od njih to niko i ne traži. Potreba da budu jaki, snažni, izdržljivi, veliki pod teretom koji nose, pravi pritisak u bazi tela koja nas nosi i drži uzemljene.

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

Već nam je jasno da potreba da sebe u spoljašnjem svetu učinimo osobom snažnijom i sposobnijom nego što zaista želimo biti, govori o nadoknadi za nekakav unutrašnji doživljaj sebe kao slabe ili nesigurne osobe.

Photo by GREG KANTRA on Unsplash

Dakle, preuzimanje velikih tereta služi kao kompenzacija za unutrašnja osećanja nesigurnosti, nepouzdanosti ili nepoverenja ka sebi, ili čak osećanja manje vrednosti.

Pročitajte i ovo: Problemi sa jajnicima – blokiranje ženske kreativne sile

Ovakva osećanja se stiču, bilo da nam neko nije ukazivao na naše istinski jake strane, podsticao samopouzdanje i ljubav prema sebi, bilo da nas je obezvređivao, unižavao ili omalovažavao, fizički, emotivno, mentalno ili sve zajedno.

Pročitajte i ovo: Šta se krije iza nesanice?

Odatle i prirodna potreba da se dalje kroz život sebi i drugima dokazuje da smo vredni pažnje, da smo jaki, sposobni, uspešni u nečemu što radimo, da smo vešti. Problem nastane kada se u tome preteruje. Preterivanje, pak, ne dolazi slučajno. Osoba uporno za svoje uspehe, odgovornosti i rezultate, ne dobija pravo ispunjenje.

Photo by Raphael Rychetsky on Unsplash

Naime, dobija pohvale, nagrade, divljenje, materijalne dobitke, brojke i druge konkretne rezultate, pažnju drugih ljudi, ali ne dobija ono što traži – sopstvenu pažnju ljubav i samopriznanje. Odatle dodaje još tereta, u nadi da će, ovoga puta, dostići to što u sebi traži. Kako u toj situaciji, takav put traženja sebe ostaje bez pravog rezultata, osoba popušta pod teretom u bazi svoga tela koja je nosi. Međupršljenski diskovi se ili izmiču ili se vrši pritisak na hrskavicu i nerve.

Pročitajte i ovo: Kako nam nedovršenosti kradu energiju

Jedino istinsko rešeje u ovakvoj situaciji je da osoba, za početak, prizna svoju potrebu za dokazivanjem, time što je ponela teret i odgovornosti.

Pročitajte i ovo: Kako da se bolje upoznate sa svojom podsvešću

U tom slučaju, nije važno kome se dokazuje, sebi, drugima, nekome iz prošlosti. Sve je to na kraju jedna energija. Da prihvati, zatim, da je to oblik nadoknade za unutrašnje osećanje nedovoljne vrednosti. Odatle je već u mogućnosti da radi na uvidima u sopstvenu važnost, ličnu i svaku drugu vrednost koja je je uvek dovoljna takva kakva je.

Ko god da nauči osobu da ne zavređuje dovoljno pažnje, priznanja i ljubavi, ne mora ostati jedina uprintana slika o nama koje se moramo držati ceo život. Koliko god da je nešto jako i duboko utisnuto u nas, promenljivo je.

Pročitajte i ovo: Nežnost je tvoja najveća snaga

Svakoga dana, mi se ponovo rađamo, i svakoga dana imamo priliku da ne budemo ono što smo bili juče, ili ono u šta su nas drugi dugo ubeđivali da verujemo.

Pročitajte i ovo: Zašto se osetljivost, otvorenost i emotivnost smatraju slabostima?

Snažni ste i jaki i bez da to pokažete. Dovoljno je da sami to znate, pa ćete uvek znati i kada da ga upotrebite.

Pročitajte i ovo: Da li ste skloni da osuđujete druge?

Drugi vas neće voleti više ako im stalno nešto činite, ako ste skloni da uvek ponesete i za njih, ili ako dokazujete svoju spremnost, sposobnost i odgovornost. Voleće vas onda kada vi više cenite i volite sebe, i kada shvatite da ste dovoljni baš takvi kakvi ste u svakom trenutku. Ni manje, ni više. Ni veći, ni manji od onoga što ste sada. Tada prestaje da bude i bitno da li vas i koliko vole, cene i priznaju drugi. To ostavite njima.

Photo by Šárka Jonášová on Unsplash

Kada je centar ljubavi u vama, kao kakva gravitaciona sila, privući ćete sve što vam je potrebno, i teško će neko tako lako svojim mišljenjem ili vrednovanjem vas samih, moći da vas pomeri iz vašeg centra, iz ljubavi i svesti o sebi, i iz osećaja sopstvene vrednosti.

Pročitajte i ovo: Diskus hernija – pod teretom vlastitog života

Veći je broj joga asana koje opuštaju mišiće lumbalnog dela i male karlice, te time oslobađaju od bola koji nastaje pritiskom na donje pršljenove. Ovo su samo neke.

Pročitajte i ovo: Kako da izgradimo samopouzdanje

Apanasana

apanasanaLezite na leđa. Privucite jedno pa drugo koleno na grudni koš. Zagrlite potkolenice i vodite računa da ne ukrštate stopala. Dišite svesno i produbljeno. Pokušajte da zadržite vrat što većom površinom na podu. Iz ovog položaja možete raditi i Ardha Pawanmuktasana, gde vam je samo jedna noga privučena na grudi, dok je druga položena na zemlju.

Pročitajte i ovo: Sve bolesti su i bolesti našeg imunog sistema

Odatle, privučenu nogu možete prebaciti preko pružene noge, tako da pritiskate koleno savijene noge da teži u pravcu poda. Na taj način pravite prijatnu rotaciju u kukovima. Težite ka tome da vam oba ramena idu ka podu, a ruka one strane tela gde je noga savijena u kolenu, se ispruža na pod u pravcu ramenog zgloba.

Ardha Matsyendrasana

ardha matsyendrasana (1)Postavite desno stopalo na pod uz spoljašnju stranu levog kolena. Levu nogu savijte u kolenu, tako da vam stopalo dođe na pod pored desnog sedalnog dela. Nemojte sesti na petu. Držite stopalo pored. Spuštajte tokom asane oba sedalna dela na zemlju. Za lakšu varijantu, levu nogu ne morate savijati.

Pročitajte i ovo: Uzroci hroničnog bola za koje vaš lekar ne zna

Ostavite je ispruženu ispred sebe. Postavite desnu šaku na pod iza leđa, što bliže kičmi, a levom rukom obuhvatite desnu nogu sa njene spoljašnje, bočne strane. Na ovaj način ste napravili polugu u telu, te se možete postepeno rotirati u desno, ispravljajući kičmu i gledajući preko desnog ramena, opuštenih vratnih mišića. Asanu ponovite i u drugu stranu.

Supta Eka Pada Padangusthasana

supta eka pada padangusthasanaLežeći na leđima, privucite jednu nogu ka sebi. Ne morate je držati kao na slici. Hvat može biti i niži: list, koleno, butina. Drugu nogu držite na podu, izduženu. Glavu i grudni koš privlačite ka podignutoj nozi.

Pročitajte i ovo: Kako da se zaštitimo od toksina iz kućne hemije

Ako vam ovo stvara napetost u vratu, ostavite glavu na zemlji. Takođe, nogu možete približavati pomoću trake kojom obuhvatite stopalo, ili se poslužite većim peškirom koji će imitirati kaiš tj. traku.

Eka Pada Raja Kapotasana

eka pada raja kap.Ovde se zapravo radi o pripremnom položaju za položaj goluba. Privucite npr. desno stopalo ka levoj preponi, tako da potkolenica ostane ispred vas. Desno koleno koje je savijeno, povlačite u stranu tako da vam ne bude ispod grudnog koša, nego izvan linije rebara.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

Pomažite se rukama u osloncu, dok postepeno kreirate prostor u kukovima tj. dok se postepeno karlicom krećete ka zemlji. U redu je da se po malo krećete levo-desno dok ne osetite i desni bok i levu preponu. Izdužujte levu nogu unazad, tako da je držite pruženu i spuštenu na zemlju preko sredine čašice kolena, i čineći je paralelnom sa dugačkom linijom prostirke.

eka pada raja kapotasana var.Ovde položaj može biti zaustavljen. Zarad daljeg otvaranja bokova, možete se preklopiti ka napred na podlaktice, ili na celu dužinu ruku, tako da vam desno koleno viri sa strane i da je vidljivo iz ptičije perspektive.

Pročitajte i ovo: Da li su nam potrebni antioksidansi?

Asanu ponovite i drugom stranom tela. Za dodatni izazov, donju nogu možete postaviti ispred sebe tako da je u kolenu savijete pod uglom od 90 stepeni. Tako ćete pojačati otvaranje bočnog sedalnog dela te noge.

Gomukhasana – varijacije

gomukhasanaPreklopite desnu nogu preko leve kao na slici, tako da vam gornje koleno što više preklopi donje. Spustite oba sedalna dela na pod, tako da vam stopala vire sa strane. Opuštajte bočne mišiće butina. Dlanove možete spustiti na tabane, poklapajući ih. Vrat i glava su opušteni.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

Za povećanje intenziteta, preklopite sa telom ka napred preko kolena i dalje spuštajući sedalni deo ka podu. Možete takođe skliznuti u desnu stranu, težeći i dalje grudima ka zemlji a šakama ka napred, a zatim u levu. Sedalni deo je i dalje na zemlji. Ponovite Gomukhasanu i drugom nogom. Za lakšu varijantu, donja noga može biti ispružena ispred vas, a gornju tretirate isto.