Naše telo, kao naš najiskreniji životni zaštitnik i partner u otkrivanju sebe samih, skladišti sve naše potencijale i kanale, neophodne da se kroz život ostvarimo i izrazimo na način koji će najbolje pokazati našu prirodu i kreativnost.

U nama, kao ljudskim bićima, postoji stalna potreba da nešto stvaramo i kreiramo. Naravno, i da rušimo, ali ne dajte da vas to zbuni. Rušenje je samo deo stvaranja.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Kreativnost se ne svodi samo na pravljenje neobičnih stvari, na talente kojima se umetnički izražavamo, na, u javnosti prepoznate kao nesvakidašnje ili neobične, veštine i sposobnosti.

Kreativno je sve što činimo. Sve što uradite, napravite, pomislite danas, vaša je kreacija.

Vaša kreacija je doručak koji ste jutros osmislili, plan koji ste za danas ili za celu nedelju napravili, bašta koju uređujete, poslovni ili prostor za življenje koji za sebe i svoju okolinu svakodnevno prilagođavate, način na koji rešavata bilo kakav tekući problem, od toga kako doći od tačke A do tačke B, do toga kako osmisliti novi poslovni projekat.

Kreacija je i nekakav telesni problem ili bolest koju sebi napravimo, jer je i to vid rešavanja problema, odnosno, iznalaženje načina da se makar privremeno izađe iz konflikta koji nas u nama muči.

Kreacija su deca koju donosimo na svet. Svaki put kada postojeći materijal oko sebe (fizički, mentalni, eterični) koristimo da stvorimo nešto novo, nadograđeno, ili više od onoga što ja taj materijal već sam po sebi bio, mi koristimo kreativnu energiju.

Na vrhu repnog dela kičme, na tj. neposredno iznad pubične kosti, a u donjem stomaku, nalazi se drugi po redu energetski centar, koji nosi naš kreativni potencijal. Zovemo ga Svadhišthana čakra. Svadhišthana se doslovno može prevesti kao ”mesto gde boravi naše sopstvo/sopstvenost”.

Swadhisthana 1 waterSimbol kojim se prikazuje je beli mesečev srp sa vrhovima okrenutim na gore. Mitska životinja koja je predstavlja je Makara, krokodil-riba, koja simbolizuje prebivalište nesvesnog. Element u prirodi koji odgovara Svadhišthani je voda, a nebeska tela, Mesec i Venera. Vibrira na frekvenci koju okom vidimo kao narandžastu boju, a sluhom čujemo kao notu D (ili Re). Izgovaranjem bidža (osnovne) mantre VAM, aktiviramo ovaj centar.

Direktno je povezana sa čulom ukusa, a njen telesni organ je ceo reproduktivni sistem. Kada na nešto odreagujemo strahom kao instinktivnom reakcijom, opet smo aktivirali ovaj centar. Energija Svadhišthane je više primajuća, dakle nosi karakteristike ženskog, pasivnog, lunarnog, hladnijeg, kao i onoga što izlazi iz domena logičnog i linearnog.

Kako je predstavlja voda, ova energetska čakra upućuje na kvalitete u nama koje nazivamo fleksibilnost, protočnost, kohezivnost odnosno povezanost, lakoća, zabava, zadovoljstvo.

Pored kreativnosti, odnosno, potencijala za stvaranje, ovu sakralnu čakru povezujemo sa mestom svojih još neostvarenih želja, sa osećanjima zadovoljstva (telesnim, emotivnim, mentalnim), sa sposobnošću uživanja, prepuštanja, poverenja, opšteg dobrog stanja, kreiranja ugodnosti i obilja u svakom smislu.

Kada je zatvorena, ili je kroz nju otežan protok energije, možemo osećati različite i česte strahove, dok je u pozadini strah od promene; možemo prolaziti kroz iskustvo emotivne nestabilnosti, kao i tendencije da se emocije potisnu; možemo bivati anksiozni ili depresivni, razvijati različite oblike zavisnosti; ili doživljavati seksualne smetnje i blokade.

Na telesnom planu, neizbalansirana sakralna čakra može praviti jedan ili više udruženih sledećih simptoma: bol u donjem delu leđa, ciste na jajnicima npr, ali i druge smetnje u zdravlju i funkcionisanju reproduktivnog sistema, impotenciju, bol pri seksualnom odnosu, česte urinarne infekcije, poteškoće u radu bubrega i bešike, i druge bolove i neusaglašenosti u maloj karlici, donjem delu stomaka, i donjim regijama leđa.

Kada je ovaj energetski centar otvoren, tj. u balansu, vrlo uspešno svoju energiju kanališemo u pravcu stvaranja, kreiranja novog, stalnog kretanja, materijalizacije želja, priušćivanja zadovoljstva sebi i drugima, ostvarivanja otvorenih i iskrenih odnosa sa drugim ljudima.

Kada radimo na podsticanju sakralnog centra, otkrivamo neograničenost kreativnosti koju pojedinačno nosimo u sebi; učimo se kako ostvariti zdrave odnose sa drugima i sa sobom, zasnovane na otvorenosti i na obostranom zadovoljstvu; težimo da uvidimo koje odbrane koristimo u suočavanju sa svojim skrivenim ili potisnutim emocijama; suočavamo se sa njima; postajemo veštiji u izražavanju sebe i svojih osećanja drugima, i učimo da postavimo zdrave granice.

Kako uopšte dođe do toga da se naša kreativnost, inventivnost i nesputanost u izražavanju blokiraju?

Kada smo bili deca, sve nam je to bilo prirodno. Ako nešto ne može na jedan način, vrlo brzo nađemo drugi, ili pređemo na nešto drugo, što je prvi pokazatelj fleksibilnosti i kreativnosti u rešavanju postojeće prepreke. Deca emocije pokazuju otvoreno, zbog čega tako lako i brzo prelaze s jedne na drugu (isfiltriraju ih, nema zadržavanja, pa time ni trajanja ni vraćanja). Bez razmišljanja su iskrena i kažu baš ono što vide, a ne ono što bi trebalo.

A to što bi ”trebalo” je upravo ono što, srećom, još uvek ne znaju, pa im preostaje samo da slušaju ono što je unutar njih. Tu se dakle i za nas odrasle nalaze rešenja. Na prvom mestu, slušati sebe! Bez obzira da li smo učeni ovako ili onako, da li se od nas nešto očekuje, da li smo se prethodno u nešto baš uložili, pa shvatili da nam sada ne odgovara, da li je nešto od strane nama važnih ljudi prihvatljivo ili nije.

Sve su to tačke spoticanja u aktiviranju svoga ja, načini da se sputaju sopstvene potrebe, osećanja, sopstvena kreativnost. Igrati se energijom kreativnosti kao što to rade deca, znači više rizikovati i biti spreman na uspeh i neuspeh podjednako. I to samo zato što ste (kao što smo to znali i kao deca) svesni da sve uvek možete napraviti iz početka, možda čak ovoga puta i sa nešto boljim materijalom.

Kada vam se sopstvena kreacija ispred vas ruši, to je zato što ste spremni da stvorite novu.

Pod kreacijom ne mislim samo na materijalne i čulima opipljive stvari koje stvaramo, nego i na navike, na sopstveni život, na svakodnevnicu koju smo sebi iskreirali i možda potpali pod njenu vlast, ubeđeni da smo u istoj nemoćni.

Pored iskrenijeg emotivnog otvaranja ka samima sebi, preuzimanju većih rizika u kreiranju svog načina življenja, redovnijeg okretanja zadovoljstvima, i pronalska užitka u svemu što radimo i onome što nas okružuje, Svadhišthanu aktiviramo i joga asanama i tehnikama disanja, kao što je na primer Ida Nadi Pranajama, tj. disanje samo levom nozdrvom. Zatvorite desnu nozdrvu i udahnite i izdahnite samo kroz levu, osam do deset puta. Neke od brojnih asana su:

#1 Uttanasana

uttanasana (3)Sastavite stopala. Preklopite se ka napred, praveći pokret iz kukova. Izdužujte leđa. Šakama ne morate dohvatiti pod. Možete obuhvatiti svoje listove i pete i lagano se opuštati dok se gornji deo trupa privlači ka nogama. Raširite ramena i opustite teme glave ka zemlji, tako da vam se vrat potpuno izduži i opusti, povučen silom gravitacije. Težinu tela prebacujte malo više na prste nogu.

#2 Bhujangasana – položaj kobre

bhujangasana (2)Ležeći na stomaku, postavite šake na zemlju u visini rebara ili pupka; laktove podignite ka plafonu, sastavite pete i opustite sedalne mišiće; podignite glavu i grudni koš, težeći da se oslanjate na snagu mišiča leđa, a što manje na potiskivanje šakama. Za veći intenzitet (kao što je asana na slici), razdvojte stopala i odignite se istomakom od poda, ali tako da vam pubična kost ostane naslonjena na podlozi. Laktovi ostaju povijeni, a glava se najposle može zabaciti i unazad.

#3 Shalabhasana – položaj skakavca

shalabhasanaLežeći na stomaku, sastavite noge i pete. Šake stavite pored rebara, tako da laktovi idu ka plafonu. Odignite u isto vreme glavu, grudi i noge, tako da vam stopala ostanu sastavljena, a kolena prava. Osetite kao da prstima na nogama želite dotaći zid iza sebe. Jedna od varijacija Shalabhasane je i da stavite šake u pesnice, palčeve unutar pesnica. Postavite šake ispod kukova, na prepone ili butine, okrećući koren palca ka zemlji. Ako može, podvucite laktove ispod rebara. Noge su u širini kukova, a kolena blago savijena. Oslonjeni ste na bradu ili čelo (ako je vrat bolan). Odignite noge od poda, dok brada ostaje na zemlji.

#4 Baddha Konasana – položaj ograničenog ugla

badha konasanaIz sedećeg položaja, sastavite tabane ispred sebe i približite ih ka karlici. Šakama koje su iza leđa, odižite se više puta od poda karlicom, spuštajući kolena ka zemlji. Najposle, možete uhvatiti šakama stopala, nastaviti da spuštate kolena i ispravljati leđa. Ne morate se spuštati ka napred ako vam je ovo dovoljno, ali ako idete ka tome, težite da ispravljate leđa, težeći stomakom ka stopalima. Vodite računa da ne stežete ramena i vrat.

#5 Setu Bandhasana

setu bandhasana (3)Ležeći na leđima, privucite pete ka sedalnom delu, držeći stopala i kolena u širini kukova. Ako vam je udobno, dohvatite skočne zglobove, ako ne, ostavite ruke ispod tela, sastavljenih dlanova, prepletenih prstiju i zategnutih laktova. Podignite sedalni deo. Osetite kako vam repna kost gura pubičnu kost ka plafonu. Gledajte u stomak, rebra ili kukove.