Novogodišnji praznici – trenutak kada razmišljamo o promenama, u napuštanjima starog, o ulascima u novo.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Svaka, pa i sama pomisao na promene, angažuje naše emotivne, fizičke i mentalne kapacitete. Kao kada čistite kuću, menjate sezonsku garderobu u ormarima, selektujete stare stvari u podrumu ili na tavanu. Na kraju osećate umor. Zadovoljstvo, ali i umor. Iscrpljenost i zamor dešavaju se zbog dodatnog energetskog angažmana koji pokrećemo iz sopstvenih resursa.

Ako je već vreme kada uvodite novitete i ako ste već spremni za iste, podstaknite ih svežom energijom. Uvedite ih u svoje životno polje na način na koji ćete želeti da se zadrže: uz snažniju, osunčaniju energiju; uz drugačije, pozitivnije, samopouzdanije stavove; uz više hrabrosti i rešenosti da istrajete.

Revitalizujte se tako što ćete pokrenuti promene onih nekoliko svakodnevnih i uglavnom svima poznatih pojava:

– Spavajte dovoljno. Ustanite i lezite ranije

– Isključujte televizor i računar dva sata pre spavanja

– Obavezno doručkujte

– Jedite manje i više puta u toku dana

– Pijte mnogo vode

– Krećite se dovoljno

Razmislite zatim o mentalno – emotivnoj reenergizaciji.

  • Razmenite svoja osećanja sa drugima. Često verujemo da je zadržavanje anksioznosti, brige i strahova vrlo ‘‘odrastao način‘‘ nošenja sa svojim emocijama. Svako dugotrajno zadržavanje angažuje dodatne energetske resurse u nama, samom činjenicom da ih moramo kontrolisati i suzbijati.
  • Zapišite ono što vas brine ili ono čime želite da se pozabavite. Ako vam dan nije bio dovoljan da raščistite sve o čemu ste razmišljali, gledajte da to ne odnesete na svoj jastuk, pred spavanje. Zapišie, napravite plan, listu kojom ćete se sutradan pozabaviti. To ća vam dati osećaj rasterećenja i da ste već učinili neki korak ili napredak na temu o kojoj razmišljate.
  • Otpustite ono što zamerate sebi i drugima. Jedina osoba kojoj zameranje šteti, stresira je i iscrpljuje, upravo je sama ona osoba koja zamera. Ostali u tome prođu, tako reći, neoštećeno. Umesto zameranja radije vežbajte praštanje. Praštanje je snažan energetski punjač, a pored toga nas čini srećnijom i, kako emotivno tako i psihički, snažnijom osobom.
  • Češće slušajte muziku. Muzika je jedan od najefikasnijih načina da promenite raspoloženje, da brzo podignete energiju i da smanjite tenziju.
  • Dišite stomakom više puta u toku dana, kada se setite. Kada smo pod stresom, tipično je da dišemo plitko, brzo, grudnim košem. Produbljeno, dijafragmalno disanje, kao što to rade bebe dok spavaju, umiruje misli i relaksira celo telo.
  • Uradite nešto u humanitarne svrhe. Altruistična dela nas energiziraju na nekoliko načina: čine nas srećnijima, umnožavaju osećanja ispunjenosti i zadovoljstva sobom, podižu samopoštovanje, daju osećaj kontrole nad sopstvenim životom, podstiču fizičko zdravlje i dobro raspoloženje.

Energetsko ‘’reinstaliranje’’, u osnovnim tehnikama joge, gotovo je nezamislivo bez Pozdrava Suncu.

sito reseto

Pozdrav Suncu ili Surja Namaskar (Surya = Sunce;  Namaskar = pozdraviti, pokloniti se) na najbrži i na veoma efikasan način revitalizuje energiju u celom našem telu, daje podstrek zdravom i aktivnom načinu življenja, i osnovu za emotivnu i duhovnu stabilnost i rast.

Sunce je oduvek obožavano, i pored svih svojih poznatih značaja i značenja, ono se u čoveku doživljava i kao moćan simbol davanja, akcije, pokretanja, razvoja, ali i kao simbol širenja svesti.

Sunčeva energija osnova je života, te je tako i osnovna energija u našem telu. Pozdrav Suncu usklađuje nas prirodnije sa sunčevim ritmom, čime podstiče ‘‘internalizaciju sunca‘‘ u naš sistem, odakle na puniji način profitiramo od ove energije.

Hatha joga pozdrav Suncu podrazumeva 12 položaja tela (asana) koje, pored fizičkog, podstiču i suptilnije energije u telu: psihičku, emotivnu, duševnu. 12 položaja se izvode ritmično (ponavljanjem) čime se takođe podržava ritam prirode: 12 meseci u godini, 12 znakova zodijaka, 24 časa u danu.

Pozdrav se najčešće praktikuje ujutru, po izlasku, ili predveče, po zalasku Sunca. Idealno je biti okrenut licem ka Suncu. Broj ponavljanja ciklusa ne mora biti precizan. U početku se izvode dva do tri ciklusa usporeno, a kasnije i do 12 ciklusa dnevno (idealno: šest usporenih, šest ubrzanih). Najprirodnije će biti da pratite sebe i svoje dnevne potrebe i mogućnosti.

Svih 12 asana prikazanih na slici predstavljaju polovinu jednog ciklusa; dakle, tek dva puta ponovljenih 12 asana činit‘ će jedan ciklus, i to tako što : U prvoj polovini ciklusa, kada dođete do 4. asane, ispružate levu nogu unazad, kao na prikazanoj asani broj 4. U povratku, kada dođete do položaja 9, opet ostavljate levu nogu nazad, kao što je na slici 4. U drugom delu istog ovog ciklusa (kada opet krenete od prve asane) ispružate desnu nogu nazad na asani broj 4, onako kako je prikazano na slici 9. U povratku, ostavljate ponovo desnu nogu nazad, baš kao što je na slici 9.

Surja Namaskar

Asana 1: Tadasana (položaj planine) ili Pranamasana (položaj molitve, gde se šake dlanovima mogu sklopiti ispred grudnog koša). Stopala su sastavljena, kičma i vrat izduženi ka nebu. Osetite uzemljenje. Izdahnite do kraja.

Asana 2 (i 11) : Hasta Uttanasana (položaj podignutih ruku). Do svojih mogućnosti i u skladu sa svojom udobnošću, izvijte blago gornji deo leđa, izdužujući kičmu, uvlačeći stomak, gledajući u šake. Dlanove okrenite na gore. Udahnite dok podižete ruke i izvijate se.

Asana 3 (i 10): Padahastasana (položaj šaka uz stopala). Preklopite se praveći pokret iz karlice i pri tome izdišite. Kolena ostaju prava. Šake ne moraju leći na pod; možete obuhvatiti svoje listove ili skočne zglobove. Težite temenom glave ka zemlji, raširite ramena udaljavajući ih od ušiju i prebacite malo više težinu tela na prste nogu.

Asana 4 i 9: Ashva Sanchalanasana (položaj jahača, slika 9) ili Anjaneyasana (mesečev srp, slika 4). Izbacite levu nogu nazad pridržavajući se šakama o pod (slika 9). Spustite karlicu i otvorite grudni koš ka Suncu, udišući dok ulazite u položaj. Ako se osećate stabilno i dovoljno zagrejano (ili ste pak napredan praktikant) ruke možete odići ka nebu, izviti leđa, i time još malo produbiti položaj (asana 4).

Asana 5 (i 8): Adho Mukha Svanasana (položaj psa koji gleda dole). Povucite sada i prednju nogu nazad, razdvojte stopala u širinu kukova, odižite sedalni deo ka nebu i aktivno se odgurujte dlanovima o pod. Izdišite dok ulazite u ovu asanu. Privucite bradu ka grudnoj kosti i usmerite pogled u pupak ili u kolena. Napravite od tela oblik jednakostraničnog trougla. U redu je ako vam pete u početku ne leže na zemlji. Vremenom će se i to desiti.

Asana 6: Ashtangasana (položaj osam tačaka oslonca). Iz prethodnog položaja spustite prvo kolena, zatim grudi, pa bradu na pod. Dlanovima aktivno pritiskajte podlogu. Laktove podignite na gore i privlačite ih ka kičmi. Sedalni deo ostaje izdignut. U ovoj asani zadržavate izdah; dakle ne dolazi do razmene daha.

Asana 7: Urdhva Mukha Svanasana (pas koji gleda gore). Udišite i oslanjajući se na šake, izvucite telo ka napred i gore, i izvijte se koliko želite, vodeći računa o udobnosti leđa. Stopala su razdvojena, stomak aktivan, a kolena i butine po mogućstvu odvojene od poda. Kao lakšu varijantu, možete raditi Bhujangasanu (položaj kobre) gde vam stomak ostaje oslonjen na pod (kao i noge) a odignut je samo grudni koš.

Pređite u asanu 8 izdišući, zatim u asanu 9 kroz udah (pazeći da vam ista noga kao i na početku ostane pozadi, a drugom iskoračite napred), te asanu 10 na izdah, privlačeći zadnju nogu ka prednjoj. U asani 11 udahnite i vratite se na kraju u početnu asanu (slika 12) praveći izdah.

Ponovite svih 12 asana kako biste napravili jedan pun ciklus, ostavljajući sada drugu nogu nazad u asanama 4 i 9.

Pored brze reenergizacije, Surja Namaskar redovnom praksom poboljšava rad celokupnog:

– digestivnog

– nervnog

– disajnog

– srčanog, ali i

– reproduktivnog i

– endokrinog sistema.

Takođe:

– Pokreće veće i manje zglobove.

– Isteže sve mišiće tela.

– Redukuje višak masti u organizmu.

– Jača imuni sistem.

– Poboljšava koncentraciju i efikasnost.

– Uvećava sabranost (osećaj prisutnosti u sadašnjem trenutku).

– Umiruje anksioznost i strahove.

– Podstiče optimizam u razmišljanju.

I u veoma hladnim danima, kao što su upravo tekući, zadržaće duže toplotu u vašem organizmu.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.