Novogodišnji praznici – trenutak kada razmišljamo o promenama, u napuštanjima starog, o ulascima u novo.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Svaka, pa i sama pomisao na promene, angažuje naše emotivne, fizičke i mentalne kapacitete. Kao kada čistite kuću, menjate sezonsku garderobu u ormarima, selektujete stare stvari u podrumu ili na tavanu. Na kraju osećate umor. Zadovoljstvo, ali i umor. Iscrpljenost i zamor dešavaju se zbog dodatnog energetskog angažmana koji pokrećemo iz sopstvenih resursa.

Ako je već vreme kada uvodite novitete i ako ste već spremni za iste, podstaknite ih svežom energijom. Uvedite ih u svoje životno polje na način na koji ćete želeti da se zadrže: uz snažniju, osunčaniju energiju; uz drugačije, pozitivnije, samopouzdanije stavove; uz više hrabrosti i rešenosti da istrajete.

Revitalizujte se tako što ćete pokrenuti promene onih nekoliko svakodnevnih i uglavnom svima poznatih pojava:

– Spavajte dovoljno. Ustanite i lezite ranije

– Isključujte televizor i računar dva sata pre spavanja

– Obavezno doručkujte

– Jedite manje i više puta u toku dana

– Pijte mnogo vode

– Krećite se dovoljno

Razmislite zatim o mentalno – emotivnoj reenergizaciji.

  • Razmenite svoja osećanja sa drugima. Često verujemo da je zadržavanje anksioznosti, brige i strahova vrlo ‘‘odrastao način‘‘ nošenja sa svojim emocijama. Svako dugotrajno zadržavanje angažuje dodatne energetske resurse u nama, samom činjenicom da ih moramo kontrolisati i suzbijati.
  • Zapišite ono što vas brine ili ono čime želite da se pozabavite. Ako vam dan nije bio dovoljan da raščistite sve o čemu ste razmišljali, gledajte da to ne odnesete na svoj jastuk, pred spavanje. Zapišie, napravite plan, listu kojom ćete se sutradan pozabaviti. To ća vam dati osećaj rasterećenja i da ste već učinili neki korak ili napredak na temu o kojoj razmišljate.
  • Otpustite ono što zamerate sebi i drugima. Jedina osoba kojoj zameranje šteti, stresira je i iscrpljuje, upravo je sama ona osoba koja zamera. Ostali u tome prođu, tako reći, neoštećeno. Umesto zameranja radije vežbajte praštanje. Praštanje je snažan energetski punjač, a pored toga nas čini srećnijom i, kako emotivno tako i psihički, snažnijom osobom.
  • Češće slušajte muziku. Muzika je jedan od najefikasnijih načina da promenite raspoloženje, da brzo podignete energiju i da smanjite tenziju.
  • Dišite stomakom više puta u toku dana, kada se setite. Kada smo pod stresom, tipično je da dišemo plitko, brzo, grudnim košem. Produbljeno, dijafragmalno disanje, kao što to rade bebe dok spavaju, umiruje misli i relaksira celo telo.
  • Uradite nešto u humanitarne svrhe. Altruistična dela nas energiziraju na nekoliko načina: čine nas srećnijima, umnožavaju osećanja ispunjenosti i zadovoljstva sobom, podižu samopoštovanje, daju osećaj kontrole nad sopstvenim životom, podstiču fizičko zdravlje i dobro raspoloženje.

Energetsko ‘’reinstaliranje’’, u osnovnim tehnikama joge, gotovo je nezamislivo bez Pozdrava Suncu.

sito reseto

Pozdrav Suncu ili Surja Namaskar (Surya = Sunce;  Namaskar = pozdraviti, pokloniti se) na najbrži i na veoma efikasan način revitalizuje energiju u celom našem telu, daje podstrek zdravom i aktivnom načinu življenja, i osnovu za emotivnu i duhovnu stabilnost i rast.

Sunce je oduvek obožavano, i pored svih svojih poznatih značaja i značenja, ono se u čoveku doživljava i kao moćan simbol davanja, akcije, pokretanja, razvoja, ali i kao simbol širenja svesti.

Sunčeva energija osnova je života, te je tako i osnovna energija u našem telu. Pozdrav Suncu usklađuje nas prirodnije sa sunčevim ritmom, čime podstiče ‘‘internalizaciju sunca‘‘ u naš sistem, odakle na puniji način profitiramo od ove energije.

Hatha joga pozdrav Suncu podrazumeva 12 položaja tela (asana) koje, pored fizičkog, podstiču i suptilnije energije u telu: psihičku, emotivnu, duševnu. 12 položaja se izvode ritmično (ponavljanjem) čime se takođe podržava ritam prirode: 12 meseci u godini, 12 znakova zodijaka, 24 časa u danu.

Pozdrav se najčešće praktikuje ujutru, po izlasku, ili predveče, po zalasku Sunca. Idealno je biti okrenut licem ka Suncu. Broj ponavljanja ciklusa ne mora biti precizan. U početku se izvode dva do tri ciklusa usporeno, a kasnije i do 12 ciklusa dnevno (idealno: šest usporenih, šest ubrzanih). Najprirodnije će biti da pratite sebe i svoje dnevne potrebe i mogućnosti.

Svih 12 asana prikazanih na slici predstavljaju polovinu jednog ciklusa; dakle, tek dva puta ponovljenih 12 asana činit‘ će jedan ciklus, i to tako što : U prvoj polovini ciklusa, kada dođete do 4. asane, ispružate levu nogu unazad, kao na prikazanoj asani broj 4. U povratku, kada dođete do položaja 9, opet ostavljate levu nogu nazad, kao što je na slici 4. U drugom delu istog ovog ciklusa (kada opet krenete od prve asane) ispružate desnu nogu nazad na asani broj 4, onako kako je prikazano na slici 9. U povratku, ostavljate ponovo desnu nogu nazad, baš kao što je na slici 9.

Surja Namaskar

Asana 1: Tadasana (položaj planine) ili Pranamasana (položaj molitve, gde se šake dlanovima mogu sklopiti ispred grudnog koša). Stopala su sastavljena, kičma i vrat izduženi ka nebu. Osetite uzemljenje. Izdahnite do kraja.

Asana 2 (i 11) : Hasta Uttanasana (položaj podignutih ruku). Do svojih mogućnosti i u skladu sa svojom udobnošću, izvijte blago gornji deo leđa, izdužujući kičmu, uvlačeći stomak, gledajući u šake. Dlanove okrenite na gore. Udahnite dok podižete ruke i izvijate se.

Asana 3 (i 10): Padahastasana (položaj šaka uz stopala). Preklopite se praveći pokret iz karlice i pri tome izdišite. Kolena ostaju prava. Šake ne moraju leći na pod; možete obuhvatiti svoje listove ili skočne zglobove. Težite temenom glave ka zemlji, raširite ramena udaljavajući ih od ušiju i prebacite malo više težinu tela na prste nogu.

Asana 4 i 9: Ashva Sanchalanasana (položaj jahača, slika 9) ili Anjaneyasana (mesečev srp, slika 4). Izbacite levu nogu nazad pridržavajući se šakama o pod (slika 9). Spustite karlicu i otvorite grudni koš ka Suncu, udišući dok ulazite u položaj. Ako se osećate stabilno i dovoljno zagrejano (ili ste pak napredan praktikant) ruke možete odići ka nebu, izviti leđa, i time još malo produbiti položaj (asana 4).

Asana 5 (i 8): Adho Mukha Svanasana (položaj psa koji gleda dole). Povucite sada i prednju nogu nazad, razdvojte stopala u širinu kukova, odižite sedalni deo ka nebu i aktivno se odgurujte dlanovima o pod. Izdišite dok ulazite u ovu asanu. Privucite bradu ka grudnoj kosti i usmerite pogled u pupak ili u kolena. Napravite od tela oblik jednakostraničnog trougla. U redu je ako vam pete u početku ne leže na zemlji. Vremenom će se i to desiti.

Asana 6: Ashtangasana (položaj osam tačaka oslonca). Iz prethodnog položaja spustite prvo kolena, zatim grudi, pa bradu na pod. Dlanovima aktivno pritiskajte podlogu. Laktove podignite na gore i privlačite ih ka kičmi. Sedalni deo ostaje izdignut. U ovoj asani zadržavate izdah; dakle ne dolazi do razmene daha.

Asana 7: Urdhva Mukha Svanasana (pas koji gleda gore). Udišite i oslanjajući se na šake, izvucite telo ka napred i gore, i izvijte se koliko želite, vodeći računa o udobnosti leđa. Stopala su razdvojena, stomak aktivan, a kolena i butine po mogućstvu odvojene od poda. Kao lakšu varijantu, možete raditi Bhujangasanu (položaj kobre) gde vam stomak ostaje oslonjen na pod (kao i noge) a odignut je samo grudni koš.

Pređite u asanu 8 izdišući, zatim u asanu 9 kroz udah (pazeći da vam ista noga kao i na početku ostane pozadi, a drugom iskoračite napred), te asanu 10 na izdah, privlačeći zadnju nogu ka prednjoj. U asani 11 udahnite i vratite se na kraju u početnu asanu (slika 12) praveći izdah.

Ponovite svih 12 asana kako biste napravili jedan pun ciklus, ostavljajući sada drugu nogu nazad u asanama 4 i 9.

Pored brze reenergizacije, Surja Namaskar redovnom praksom poboljšava rad celokupnog:

– digestivnog

– nervnog

– disajnog

– srčanog, ali i

– reproduktivnog i

– endokrinog sistema.

Takođe:

– Pokreće veće i manje zglobove.

– Isteže sve mišiće tela.

– Redukuje višak masti u organizmu.

– Jača imuni sistem.

– Poboljšava koncentraciju i efikasnost.

– Uvećava sabranost (osećaj prisutnosti u sadašnjem trenutku).

– Umiruje anksioznost i strahove.

– Podstiče optimizam u razmišljanju.

I u veoma hladnim danima, kao što su upravo tekući, zadržaće duže toplotu u vašem organizmu.