Za dijabetes, ili šećernu bolest, danas se smatra da je najrasporstranjenije endokrinološko oboljenje, čija je prisutnost kod ljudi u stalnom porastu.

Endokrino je, jer se odnosi na žlezde sa unutrašnjim lučenjem. U pitanju je pankreas, čija se endokrina uloga bazira na proizvodnji hormona insulina. Insulin reguliše nivo šećera u krvi.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

U nedovoljnoj proizvodnji ovog hormona, dešava se ometanje razmene, ne samo ugljenih hidrata, nego i belančevina i masti u organizmu. Kao posledicu, osoba ima trajno povišen nivo glukoze (šećera) u krvi, a vremenom i mogućnost za promene na drugim vitalnim organima, krvnim sudovima, nervnom sistemu.

Pročitajte i ovo: Zašto se osetljivost, otvorenost i emotivnost smatraju slabostima?

Dijabetes je reč izvedena od grčkog glagola diabeinen, što se prevodi kao ”proticati kroz”, ”prolaziti”, ”teći kroz”. Kada joj je dodat sadašnji pun naziv, diabetes mellitus, dobila je svoj potpuni opis.

Pročitajte i ovo: Da li ste skloni da osuđujete druge?

Mellitus je latinska reč za sladak. Kako je zaista u slici ove bolesti prisutno stalno ”proticanje kroz”, jer osoba teži za stalnim uzimanjem tečnosti i za čestim mokrenjem, njen naziv postaje opravdan. Naročito kada se zna da osoba kroz mokraću izbacuje upravo šećer (mellitus).

Pročitajte i ovo: Diskus hernija – pod teretom vlastitog života

Ovde treba da se podsetimo na to kako vrsta hrane i ukusa koje biramo, govori o našim psihološkim i emotivnim tendencijama, o nekim ličnim karakteristikama ili pak nedostacima koje kroz hranu nadoknađujemo.

Pročitajte i ovo: Kako da izgradimo samopouzdanje

Da je slatko nadoknada za ljubav, nismo malo puta povezali. Zapravo, ne samo za ljubav, nego za sve ono za šta vezujemo zadovoljstva, tj. nekakva slatka životna iskustva. Slatko je u tome često simbol i za odstupanja, za zabranjeno, za ”grešno”. Dijabetičar ne uspeva dovoljno da integriše u sebe i da zadrži slatko. Slatko kao ljubav i kao ona raznovrsna slatka životna zadovoljstva. To ne znači da ih u životu nema. Osobito ne znači da im upravo intenzivno i ne teži. To se naročito vidi u tendenciji za slatkom hranom.

Pročitajte i ovo: Nežnost je tvoja najveća snaga

Ali, tendencija i konzumacija ne znači da će znati da ih zadrži i nekako, na dubljem nivou, da će znati da ih primi u sebe, kao potpun deo sebe. Uvek će osećati da mu nedostaju, jer ih kroz sebe samo propušta.

Pročitajte i ovo: Kako nam nedovršenosti kradu energiju

Da li je u pozadini toga strah, uslovljen pamćenjima, odnosno, prethodnim životnim iskustvima povređenosti i patnje usled nedovoljne ljubavi bitnih nam drugih, nekako se samo nameće i kao pitanje i kao odgovor. Ako još malo razmislimo da je to bolest današnjeg stresnog doba, onda je još više jasno kako je nedostatak integracije, uzimanja i zadržavanja ljubavi za sebe, kao sve češća pojava modernog konzumentskog društva, dala plodno tle za ovakvu i sve prisutniju fizičku manifestaciju problema.

Pročitajte i ovo: Kako da se bolje upoznate sa svojom podsvešću

Prava želja dijabetičara je ljubav koju želi da pusti u sebe, kao i dozvola sebi da punoćom uživa u slatkim životnim iskustvima. Zapravo, da dopusti sebi da sva iskustva tako i doživi.

Pročitajte i ovo: Prolećni umor – beg od realnosti i promena

Da zastane, možda i uspori, i da ih kroz osećaj zadovoljsta i ispunjenosti integriše baš u svoj život. Da manje kroz iste protrčava. Međutim, dijabetičar ne živi do kraja svoju potrebu za zadovoljstvima i ljubavlju, nego je svojom bolešću prinuđen da traži zamene, kao nadoknadu za primarnu potrebu. Dakle, potrebno je da traži supstitute u ishrani, ne samo za direktne šećere, nego i ono što će uopšte unosom povećavati nivo šećera u krvi. Kako ne može da asimiluje šećer (ljubav), on za istim čezne. Na neki svoj način, ne usuđuje se da aktivno živi područje uzimanja i dubljeg kanalisanja ljubavi.

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

Agresija ima mnoštvo različitih pojavnih oblika. Ne govorimo samo o direktnom fizičkom ili verbalnom nasilju. Agresija se vidi i u odbijanju da se prihvate novi i predloženi načini življenja koji kvalitet nečijeg života mogu poboljšati. Zatim, u zadavanju sebi suviše obaveza ili brzog tempa svakodnevnog funkcionisanja, kako bi se upravo izbegao dublji kontakt sa sobom. Ili, pak, suviše pasivnosti i bežanja u nekakvu drugu realnost, kojom se opet smanjuje mogućnost bavljenja sobom i onim što nam nedostaje.

Pročitajte i ovo: Od čega se zaista branite kada bolujete od alergija

Ta ljutnja koja se javlja kod osoba se dijabetesom, bilo da je direktno možete zapaziti, bilo da je posredno prisutna u komunikaciji i odnosima, bilo da se zapaža kroz povećanu kiselost organizma (više neobrađenog šećera u krvi), tiče se upravo osećanja da joj nešto nedostaje. Kao da nije dobila sve što je smatrala da zaslužuje. To i jeste istina. Ideja je sada samo da jedina osoba koja joj to može nadoknaditi je ona sama. Ljubav prema sebi. Voleti sebe u svim svojim oblicima i sa svim svojim potrebama. Osvestiti sopstveno osećanje bitnosti i vrednosti, te time razumeti da to ne treba da nam da neko drugi, ili neki spoljašnji sistem.

Pročitajte i ovo: Depresija kao neispoljena energija

Dozvoliti sebi da osećanja traju. Usporiti. Sve što nam se dešava, usvojiti kroz ljubav. Ljubav je kada istinski shvatimo čemu nam neka iskustva služe i kako su nam koristila, a da ih ne posmatramo samo kroz prizmu nedaća, nepravde, žrtve, nesrećnih okolnosti.

Pročitajte i ovo: Problemi sa jajnicima – blokiranje ženske kreativne sile

Neke od joga asana koje pospešuju rad pankreasa, ali i drugih organa u sistemu organa za varenje, su:

#1 Ardha Matsyendrasana

ardha matsyendrasanaPostavite desno stopalo na pod uz spoljašnju stranu levog kolena. Levu nogu savijte u kolenu, tako da vam stopalo dođe na pod pored desnog sedalnog dela. Nemojte sesti na petu. Držite stopalo pored. Spuštajte tokom asane oba sedalna dela na zemlju. Za lakšu varijantu, levu nogu ne morate savijati. Ostavite je ispruženu ispred sebe. Postavite desnu šaku na pod iza leđa, što bliže kičmi, a levom rukom obuhvatite desnu nogu sa njene spoljašnje, bočne strane. Na ovaj način ste napravili polugu u telu, te se možete postepeno rotirati u desno, ispravljajući kičmu i gledajući preko desnog ramena, opuštenih vratnih mišića. Ne zaboravite da u rotacijama osvešćeno i produbljeno dišete, kako bi došlo do masiranja unutrašnjih organa. Asanu ponovite i u drugu stranu.

#2 Gomukhasana

gomukhasanaPreklopite desnu nogu preko leve kao na slici, tako da vam gornje koleno što više preklopi donje. Spustite oba sedalna dela na pod, tako da vam stopala vire sa strane. Kada nađete stabilnost u položaju, udahnite podižući ruke iznad glave. Odatle, savijte desnu ruku u laktu, tako da vam šaka sklizne niz leđa. Levom šakom odozdo i iza leđa, dohvatajte desnu. Ako vam je ovo daleko, uhvatite traku ili peškir između šaka, pa ga rastežite. Gornji lakat treba da ide pravo ka plafonu (ni iza ni ispred glave), tako da nadlaktica ide uz uho. Ponovite Gomukhasanu i drugom stranom tela.

#3 Dhanurasana

dhanurasanaLežeći na stomaku, uđite u položaj Sfinge, a zatim privucite sastavljene pete ka sedalnom delu. Ukoliko osećate da je ovde vaš limit, ne morate ići dalje. Samo nastavite da privlačite stopala ka sedalnom delu, a grudnu kost otvarajte ka napred, otiskujući se podlakticama o pod. Uhvatite skočne zglobove, sa spoljašnje strane. Gledajte da vam stopala ostanu sastavljena, ili pak samo veliki prsti na nogama. Odižite polako šake i stopala u isto vreme ka plafonu. Grudi i butine će vam se vremenom sve više odvajati od poda, kako leđa postaju jača i fleksibilnija.

#4 Supta Virasana

supta virasanaOvaj položaj može biti zahtevan, i ukoliko ste početnik, nemojte ga raditi. Umesto toga, navikavajte se na Položaj heroja. Sedite između svojih stopala, sastevljenih kolena, tako da vam se cela prednja strana stopala nasloni na pod. Polako se spustite pozadi na podlaktice, opuštajući kolena i noge. Možete se zadržati na ovom nivou, a možete se spustiti i sasvim leđima i glavom na zemlju (pomozite se rukama pri spuštanju). Šake vam mogu ostati na butinama, a za veći intenzitet ih možete ispružiti iznad glave. Konstantno povlačite pupak ka kičmi, opuštajte butine i privlačite koleno jedno ka drugom. Za lakšu varijantu, ispod cele površine leđa, vrata i glave, postavite ćebad. Iz položaja izađite na isti način kao što ste i ušli, podupirući se postepeno podlakticama i šakama o pod.

#5 Halasana

halasanaLežeći na leđima, odgurnite se šakama o pod, tako da vam noge pređu preko glave. Stopala ne moraju dodirnuti podlogu i kolena mogu ostati savijena ili ih možete osloniti na čelo.