Razmišljajući na temu celulita, tako važnu pojavu, osobito za ženski svet, nisam mogla, a da je ne povežem sa temom kretanja.

Kretanje je svakako širok pojam, i pored fizičkog, podrazumeva i kretanje kroz život. Znate ono, kao opis načina i stila življenja.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Da li se, na primer, kroz život krećete vedro, poletno, uživajući u svakom sadašnjem trenutku ili ste, pak, suviše zagledani u budućnost, pa trčite i jurite, propuštajući momente oko sebe? Ili ste, možda, neodlučni, tri koraka napred, dva nazad, pa se bavite prošlošću, ne otpuštate i teško zaboravljate?

Kako znamo da se celulit najviše pojavljuje na nogama, opet izranja simbolika kretanja, pokreta, premeštanja sa tačke A na tačku B, i to u određenom stilu, svojstvenom toj osobi. Kako se svi mi na kraju pomerimo s jedne na drugu životnu tačku, ovde su u pitanju samo razlike u načinima i brzinama. E, upravo taj način određuje izgled, zdravlje, stanje onih delova, regija ili organa tela zaduženih za tu radnju. U ovom slučaju je svakako akcenat na nogama.

Reći će vam svaki vaš savetnik, lekar, sportski trener, maser, da je u pojavi celulita, ne samo potrebno da se podvrgnete pravovremenim anti-celulit tretmanima, nego i da se bavite redovnom fizičkom aktivnošću, unosite dosta tečnosti i zdravo i ispravno se hranite. Dakako, to bih vam rekla i ja.

Ali pogledajte sada simboliku svega navedenog. Sve implicira, ne samo na to koliko vam je stalo do sebe ili slike o sebi u ovom trenutku, nego i na to kako i koliko razmišljate o sebi u budućnosti.

Unositi redovno i puno tečnosti je kao da ste rešili da budete spremni da se kroz vas stalno nešto spira, da teče, da odlazi staro i dolazi novo. Jednom rečju, da ste protočni. Naravno da pod protočnošću mislim na sve forme energije, ne samo na one fizički opipljive.

Opcija – biti protočan, javlja se u nama onda kada rešimo da otpustimo staro, da u sebi napravimo prostor, da primimo i opet otpuštamo novo. Da smo, dakle, otvoreni i prisutni u trenutku, rasterećeni davnih rana, povreda, starog materijala. Ista je situacija i sa savetom u vezi fizičke aktivnosti, tj. češćeg i redovnog kretanja.

To je kao da vam je neko rekao – ne zastajkujte mnogo u životu baveći se stvarima koje ne možete promeniti. Neće vam pomoći da preterano razmišljate i stojite u mestu. Krećite se napred. Otpuštajte i idite dalje. Učinite život poletnijim i lakšim.

Eto, nekako dođosmo do toga da i celulit ima veze sa nekakvim praštanjima i otpuštanjima starog. Pogledajte kako i sam celulit izgleda. Kao da nešto napakujemo na sebe. Kao neka zaštita, sloj koji je direktno ispod kože, i samo kada bismo se malo više i odlučnije pokrenuli, prodrmali bismo mu postojanje.

Tu je bio i onaj neizostavni savet o ishrani. Dakle, zdravo i redovno. Pa tako je. Čista ljubav prema sebi. Razmislite, kada vam se, na primer, dešava da se hranite neredovno i, takoreći, nezdravo? Reći ćete, kada nemate vremena. Mislite, kada ne vodite računa o sebi? Pošto je to odgovor.

Kada vodite računa o sebi, kada ste sebi bitni, nađete i način i vreme. Nisam rekla da je lako, ali je vrlo moguće. U načinima kako to sprovesti, potrebno je da sami budete i maštoviti, ali i vrlo rešeni da u tome uspete.

Sa druge strane, posezanje za brzim rešenjima, poput grickalica, slatkiša i slično, dešava se, ne samo u pomanjkanju vremena, nego i u pomanjkanju ljubavi prema sebi.

Da prevedem kako to izgleda, kada nam treba uteha za neko stanje ili situaciju koju ne razrešavamo. Kada ukusnom hranom odvraćamo sebi pažnju sa gorućeg problema kojim se treba pozabaviti. Kada hranom zatrpavamo osećanja.

Hranom razrešiti emotivni pritisak ili prazninu, poznato je i muškarcima i ženama, mada mi se nekako čini da su žene tome sklonije. Tendencija da se na ovaj način suočavamo sa problemima, dakle, zastati, napraviti sebi distrakciju (izbegavati), zatrpati (privremeno potisnuti), opet će voditi ka nekakvoj stagnaciji. Desiće se i emotivna i duhovna stagnacija, odnosno blokiranost, ali i fizička. Eto preduslova da telo fizički prikaže šta zapravo radimo. Na nogama, onim čime se krećemo kroz život, desiće se promene.

Nedavno sam naišla na članak venecuelanske psihološkinje Marte Navaro, koja je kroz godine prakse uočila obrazac kod svojih pacijenata – više problema sa celulitom imali su oni sa više emotivnih trauma i problema.

Naročito je isticala one sa duboko ukorenjenim traumama iz detinjstva. Kako studija o ovome nije tada sprovedena, dokazi za ovakvu povezanost ne mogu se tvrditi, ali je ideja svakako i dobra i logična. Kada nas muče nerazrešene emotivne teškoće, više boravimo u prošlosti, više se okrivljujemo, pa samim tim smo skloniji većoj fizičkoj pasivnosti, koja kreće od povećanog doživljaja patnje. Bol i nerazrešena trauma svakako navode i na sklonost ka konzumiranju ‘‘utešne hrane‘‘. Sve ovo, uslovi su za pojačan celulit.

Teškoća da se krene napred, da se pokrenemo, razrešimo starog i poletimo u novo, ima svoj telesni izraz i simbol. Jedan od njih je upravo – pojačan celulit.

U nastavku sledi nekoliko joga asana kojima sebi možete pomoći u suočavanju sa temom celulit.

Parivrtta Trikonasana (uvrnuti trougao)

Sanja Petković
Sanja Petković

Razdvojte stopala nešto šire od kukova (za dužinu jedne cele noge) i postavite pete u istu liniju. Roirajte desno stopalo tako da ide uz tu liniju (koristite linije prostirke), a levo stopalo rotirajte blago na unutra (ugao od oko 30 stepeni u odnosu na liniju prostirke). Ruke odručite u visinu ramena. Rotirajte se kukovima u pravcu desne noge, tako da dobijte mogućnost da levu šaku spustite na pod (možete postaviti i joga blokove ili knjige, kako biste smanjili intenzitet i dubinu, i na njih spustiti šaku), a desnu ruku otvorite ka plafonu. Osećajte kako vam se širi grudni koš, i ako se osećate stabilno, gledajte u prste gornje ruke. Ako ne, gledajte napred u pravcu gde gleda vaš grudni koš. Sve isto ponovite i na drugu stranu.

Parivrtta Parsvakonasana (uvrnuto bočno istezanje) – varijacija

parivrtta parsva konasana

Raširite stopala kao na slici, tako da vam pete ostanu u jednoj liniji. Okrenite desno stopalo da bude paralelno sa prostirkom. Savijte desno koleno, a zatim spustite levo koleno na pod. Rotirajte se tako da levo rame navlačite na spoljašnju stranu desnog kolena. Sastavite dlanove, podignite levi lakat ka plafonu i pritiskajte dlan o dlan. Ako ste stabilni, odignite levo koleno od zemlje, ispravite tu nogu i levu petu spustite na pod okrećući stopalo kao na slici. Ponovite asanu na drugu nogu.

Gharudasana (položaj  orla)

gharudasana

Iz stojećeg položaja, upletite levu nogu oko desne. Po mogućstvu ćete se levim stopalom zakačiti za list desne noge. Ako ne, ostavite stopalo dokle može stići u tom preklapanju.

Podvucite levu ruku ispod desne, tako da vam se podlaktice upletu. Prstima leve šake hvatate desni dlan. Čučnite i zadržite balans. Asanu ponovite i desnom stranom tela.

Eka Pada Raja Kapotasana – varijacije

eka pada raja kapotasana

Ovde se zapravo radi o pripremnom položaju za položaj goluba. Privucite npr. desno stopalo ka levoj preponi, tako da potkolenica ostane ispred vas. Desno koleno koje je savijeno, povlačite u stranu tako da vam ne bude ispod grudnog koša, nego izvan linije rebara. Pomažite se rukama u osloncu, dok postepeno kreirate prostor u kukovima tj. dok se postepeno karlicom krećete ka zemlji. U redu je da se po malo krećete levo-desno dok ne osetite i desni bok i levu preponu. Izdužujte levu nogu unazad, tako da je držite pruženu i spuštenu na zemlju preko sredine čašice kolena, i čineći je paralelnom sa dugačkom linijom prostirke. Ovde položaj može biti zaustavljen. Zarad daljeg otvaranja bokova, možete se preklopiti ka napred na podlaktice, ili na celu dužinu ruku, tako da vam desno koleno viri sa strane i da je vidljivo iz ptičije perspektive. Asanu ponovite i drugom stranom tela.

Gomukhasana (položaj kravljeg lica) – varijacije

gomukhasana

Preklopite desnu nogu preko leve kao na slici, tako da vam gornje koleno što više preklopi donje. Spustite oba sedalna dela na pod, tako da vam stopala vire sa strane. Opuštajte bočne mišiće butina. Dlanove možete spustiti na tabane, poklapajući ih. Vrat i glava su opušteni. Za povećanje intenziteta, preklopite sa telom ka napred preko kolena i dalje spuštajući sedalni deo ka podu. Možete takođe skliznuti u desnu stranu, težeći i dalje grudima ka zemlji a šakama ka napred, a zatim u levu. Sedalni deo je i dalje na zemlji. Ponovite Gomukhasanu i drugom nogom.