‘Živeti punim plućima’ znači samo jedno – koristiti u potpunosti životnu snagu i kapacitet koji nam je na raspolaganju još od prvog dana rođenja.

Većina nas ne koristi svoj potpuni životni potencijal, što se vidi kako po pomanjkanju životne energije i elana, želje za novim, drugačijim, nepoznatim, tako i po čestoj malodušnosti, zatvaranju, nepoverenju, razvijanju raznih formi mišljenja o ljudima i pojavama.

Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move Foto: Darko Bursać
Autorka teksta: Sanja Petković, psihoterapeut, joga instruktor, kreator holističkog terapijskog koncepta Spirit&Move
Foto: Darko Bursać

Funkcionisanje na niskom energetskom nivou, koji je daleko ispod naših ljudskih mogućnosti (izuzimajući pojedince, ovdašnje, davnašnje, ali i buduće) vidi se i po površnosti i plitkoći disanja koju većina ljudi upražnjava. Zahvatati po malo od života, po malo uzimati, po malo davati, obazrivo, baveći se svim i svačim, a ponajmanje sobom, rezultira na fizičkom nivou kapacitetom iskorišćenosti plućnih krila.

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija

Eto, ni malo slučajno, pa smo i pluća nazvali krilima. Sloboda, letenje, razvijanje životnog poleta i snage, simbol su pluća i njihovog stanja.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Ako bismo sebi i dozvolili korišćenje većih životnih resursa i zaista udisali život punim plućima, to bi svakako značilo i da više osećamo sam život, te da naša osećanja u vezi svega što je u nama i što nas okružuje, nikako ne mogu biti na rezervi.

Pročitajte i ovo: Deformiteti kičmenog stuba – neoperativna korekcija skolioze

Tada, međutim, nismo pošteđeni kako onih fantastičnih poletnih osećanja, ali tako i onih neprijatnih, teških i bolnih. I tu je problem. Jer, zašto bi nas bolelo? Bolje je onda ostati na rezervi, štedeti se, izbeći bol, ali avaj, izbeći i radost. To je ono što stalno zaboravljamo da će se desiti kada zatvaramo dotok raznih energija ka sebi.

Pročitajte i ovo: Šta se krije iza nesanice?

Ima li onda veze plitko, površno, ili stegnuto, čak problematično disanje sa odbranom od osećanja?

Pa svakako da da, ako znate da su osećanja sam život! U terminologiji joge, disanje se prevodi kao pranayama. Prana takođe znači i životna snaga. Dakle, da bismo potpunije koristili život (životnu snagu) potrebno je da potpunije koristimo disajni aparat.

Disanje, razmena vazduha, povezano je sa svešću o povezanosti nas sa svime oko nas, i svega oko nas sa nama samima. Ova veza je neraskidiva. Svakako da se većini tokom skoro celog života čini da tu postoji nekakva odvojenost.

Pročitajte i ovo: Problemi sa jajnicima – blokiranje ženske kreativne sile

Doživljavamo svoje Ja odvojeno od drugih Ja, razdvojeno od pojava u prirodi, nepovezano sa događajima koji nas okružuju. Nije to neobična pojava, da svet tako sagledavamo. Rodimo se u telu, a ono ima svoje prirodne opipljive granice. To dođe kao prvi uslov za doživljaj uokvirenosti i odvojenosti, a tu su i kasnija učenja kojima se izložimo, a koja nekritično ovu pojavu odvojenosti potkrepljuju.

Pročitajte i ovo: Depresija kao neispoljena energija

Dah je prvi dokaz kojim ovakva učenja možete demantovati. Vazduh koristimo svi, i on je svuda oko nas i u nama.

Vazduh koji udišete i izdišete koristi i neko drugi, i sav živi svet oko vas. Ovo nas neraskidivo povezuje.

Preko vazduha, daha, vršimo stalan kontakt sa drugima, hteli mi to ili ne. Disanje je stoga usko povezano i sa značajem pojave kontakta i vezivanja u našim životima. Da, plućima obavljate kontakt sa drugima i sa sredinom oko sebe.

Pročitajte i ovo: Od čega se zaista branite kada bolujete od alergija

Ovaj kontakt, za razliku od kontakta kožom, tj. spoljnim telesnim organima, je indirektan, ali neizbežan! On se mora odigrati, dok kontakt preko kože možete odrediti. Nije stoga neobično, što se problemi na plućima (najčešće je upravo u pitanju astma) smenjuju sa pojavom problema na koži, poput ekcema.

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

Dakle, kada se problematika vezana za ostvarivanje kontakta odrazi na plućima, te se taj simptom sanira, vrlo često će se preseliti na kožu u vidu osipa. Osoba samo vizuelno i na spolja vidljivo, prikazuje svoju zonu konflikta, a to su: dodir sa sredinom, kontakt, razmena.

Da bismo se uspešno razmenili sa okolinom, sa istom moramo imati i otvoren kontakt. Ako blokiramo kontakt, razmena je otežana, i putevi postaju zagušeni i tesni za protok.

Pročitajte i ovo: Kako nam nedovršenosti kradu energiju

U pojavi astme, bez obzira na to kakav bio povod njenog nastanka, dešava se uvek isti proces. Grčenje muskulature grudnog koša, dijafragme, mišića oko pluća, onemogućava osobi slobodan protok vazduha odnosno energije kroz pluća i najposle kroz celo telo.

Pročitajte i ovo: Kako da se bolje upoznate sa svojom podsvešću

Astmatična osoba se bori za vazduh. Njena borba se svodi na udisaj. Konstantno oseća da se guši i da ne može da udahne dovoljno vazduha za život. Ovo je svakako istina, ali razlog nemogućnosti udisaja je nedovršen izdisaj, odnosno više nataloženih nedovršenih izdisaja.

Photo by Tiko Giorgadze on Unsplash

Kada bi astmatična osoba oslobodila svoja pluća suvišnog zadržavanog vazduha, svakako bi napravila prostor za neometan i potpun novi udisaj, tj. upliv nove energije u sebe. Kako ovoga nije svesna, ona nasilno pokušava udahnuti, što pojačava spazam mišića koji učestvuju u disanju, i udisaj biva još više otežan ili onemogućen. Na relaciji davanja i primanja, astmatična osoba ima problem da da, odnosno, otpusti nešto od sebe.

Pročitajte i ovo: Nežnost je tvoja najveća snaga

Pročitajte i ovo: Kako da izgradimo samopouzdanje

Ako je dah prana, odnosno, životna energija, ono što se akumulira a ne otpušta i ne daje je upravo ta snaga. Ako malo bolje pogledate, velika količina energije, tj. te snage, zadržava se u našim nemanifestovanim osećanjima, koja tako potiskujemo, sabijamo, gušimo. Najčešći razlog je da će neko ugledati te naše emocije i zbog toga nas osuditi.

Photo by Ester Marie Doysabas on Unsplash

Možda i hoće (mada to ne znate za sigurno), ali od kad to nečija potreba da osuđuje govori nešto o vama? Zar to ne govori nešto o njima? Ipak, razumite i njihove osude. I one su došle tako što ih je neko tome naučio, a ne zato što je to istinska ljudska priroda.

Pročitajte i ovo: Da li ste skloni da osuđujete druge?

Dakle, ako biste se razdrali, pokazali, na primer, svoj bes, rekli nekome u lice to što osećate, izgovorili neke ”nepoželjne” reči (da ne kažem ”ružne”, jer ne znam šta to tačno znači), iskazali se u svom punom svetlu, izbacili ono što skupljate a prećutkujete, a staro je ko zna koliko, rekli i pokazali šta zamerate i šta vas boli u nečijem ponašanju ka vama, šta bi se desilo?

Pročitajte i ovo: Zašto se osetljivost, otvorenost i emotivnost smatraju slabostima?

Neko bi vam zamerio, nekoga biste šokirali, neko bi vas osudio? Moguće. A šta ako biste prestali da se gušite? Jer, gušite se. Zapravo gušite to što osećate. Kako vam se onda čini ta važnost osude i mišljenja drugih, u odnosu na važnost sopstvenog kvaliteta života? O tome već sami morate prosuđivati.

Photo by Danka & Peter on Unsplash

Kada udišemo, telo je u nekoj vrsti angažmana, dakle pravi napetost i aktivnost. Pri izdisaju dolazi do opuštnja. Vazduh se otpušta iz pluća i dolazi do relaksacije mišića, kako onih koji učestvuju u disanju, tako i celog tela.

Pročitajte i ovo: Sve bolesti su i bolesti našeg imunog sistema

Kako je u pojavi astme, problem u izdisaju, osoba govori da postoji problem u opuštanju. Opuštanje vodi ka otpuštanju iz sebe svega onoga što nam je suvišno, pa bilo da su to nepokazane emocije, ili izvesna nemanifestovana snaga, kreativnost, energetski naboj. Dakle, gubi se kontrola, i unutršnja dešavanja postaju vidljiva.

Pročitajte i ovo: Uzroci hroničnog bola za koje vaš lekar ne zna

Zato su grč i napetost ono što astmatičar zadržava za sebe, jer doživljava strah od samoga sebe, od onoga što bi mogao ispoljiti. Strah postoji samo zato što su mu određena područja života nepoznata. Dakle, sebe nije do sada video ili prikazivao u određenoj emociji, stanju, ili je prosto sputan učenjem da su neka ponašanja nepoželjna.

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Strah pravi grč, kao što strah uvek i radi. On funkcioniše po principima sužavanja, dok se ljubav manifestuje širenjem i opuštanjem stega.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

U njenom doživljaju, dotok ljubavi je negde prekinut. Taj prekid može biti i od strane nekih njoj značajnih ljudi, bez obzira da li se prekid zaista događa, ili neki odnos astmatična osoba tako doživljava. Nije retko da ga tako doživljava, jer i sama pokušava prekinuti jaku povezanost sa nekim, ali je strah od novog zadržava u grču, čime se teško razvezuje od poznatih relacija.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Razumevanje sopstvenog straha, tj. okretanje direktno ka strahovima, uzimati ih i integrisati u svoj život, sve dok ih ne zavolimo, rešenja su za to da se okrenemo širenju, tj. ljubavi.

Photo by Jacob Repko on Unsplash

Tako ćemo i uneti u svoj život ona nepoznata stanja i područja od kojih smo se do juče plašili. Tako ćemo konačno i dati i otpustiti nešto iz i od sebe, pre nego zatražimo da u sebe unesemo. Tako i astmatična osoba shvata da vapiti za ljubavlju koju očekuje od sredine i drugih, zapravo znači vapiti za samim sobom, za onim što oseća, misli, želi, nosi u sebi, ali se boji da ga otvoreno iskaže. Ljubav za koju je mislila da zavisi od drugih, počinje da pronalazi u samoj sebi.

Pročitajte i ovo: Da li su nam potrebni antioksidansi?

Brojne su asane koje će osobi sa astmom popraviti položaj tela, poravnati kičmeni stub, osloboditi i ojačati grudni koš, i inervisati i dovesti u balans celo telo. Tu je za početak neizbežan Pozdrav Suncu, čija smena udisaja i izdisaja u svakom položaju, dovodi telo u punu angažovanost, prokrvljenost i budnost, čime se i disajni kapacitet u trenutku povećava.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

Pranamasana (molitveni položaj)

pranamasana
Sanja Petković

Razdvojte stopala u širinu kukova i zadržite ih paralelno. Osetite uzemljenje, kao da puštate korenje kroz stopala. Izdužite kičmu temenom glave ka plafanu. Sastavite dlanove u molitveni položaj ispred srca. Blago pritisnite dlan o dlan. Dišite produbljeno i mirno.

Marjaryasana (položaj mačke)

marjaryasanaRazdvojte kolena u širinu kukova, opustite prednju stranu stopala na zemlju, postavite šake ispod ramena, i konstantno držite pupak blago povučen ka kičmi i aktvne uro-genitalne mišiće. Izdišite i podižite sredinu leđa ka plafonu, zaobljujući kičmu, povlačeći blago pelvis ka napred i bradu ka grudnoj kosti. Pri udahu, izvijte leđa, izbacujući repnu kost na gore i unazad, a bradu i lice ka plafonu. Asana je dinamična i ponovite je pet do deset puta.

Shashank Bhujangasana

shashankasana bhujangasanaOva asana se izvodi dinamično i ponavlja se pet do deset puta. Sedite u Balasanu i izdahnite. Dok izvodite udah, pritiskom dlanova o pod, provlačite telo na napred. U jednom trenutku ćete se naći u Ashtanga asani (slika druga) i dok udah traje izvucite se u položaj kobre. Tu možete i ostati nekoliko udaha i izdaha, ili pak nastavljete odmah dalje, tako što se istim putem vratite u Balasanu.

Shashankasana (položaj zeca)

shashankasanaDok sedite na svojim petama, šakama obuhvatite pete sa spoljašnje strane. Savijte kičmu ka napred, tako da se sklupčate. Čelo približite što bliže kolenima. Držeći pete, krenite telom ka napred, tako da vam težina postepeno prelazi na teme glave. Laktovi se vremenom zatežu. Dišite produbljeno i mirno.

Yoga mudrasana

yoga mudrasanaAko ste u mogućnosti, krenite iz položaja punog lotusa, ako ne, ukrstite noge ispred kao u položaju prekrštenih nogu. Ova asana se može raditi i iz Balasane. Ako su stopala u lotusu, možda ćete biti u mogućnosti da ih dohvatite ukrštenim rukama iza svojih leđa. Ako ne, ruke stavite iza leđa, sastavite dlanove i upletite prste. Druga opcija je da napravite mudru, tako što uhvatite jedan ručni zglob, dok druga šaka ostaje u pesnici. Preklopite se ka napred preko svojih nogu, opuštajući glavu i vrat.

Svakako, većina inverzivnih položaja, naročito Sarvangasana (položaj sveće), pokreću disajni trakt i dijafragmu, kao i asane-rotacije, poput Ardha Matsyendrasane ili Marichyasane C i D.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.