Trudnoća predstavlja neprocjenjiv dar žene i jedno od najlepših iskustava u njenom životu.

Trudnice sebi postavljaju mnoga nova pitanja, a neminovno je i javljanje novih osećanja, kao i strahova. Očekivano je suočavanje sa vlastitim strahovima i očekivanjima od sebe u ulozi roditelja, kao i utvrđivanje vlastitog stila roditeljstva.

Za mnoge žene majčinstvo predstavlja najvažniju ulogu u njihovimm životima i potvrdu vlastitog identiteta.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Veoma je teško proceeniti da li je u svim roditeljskim ulogama dominantan nagon za produženjem vrste ili se ljudi za potomstvo odlučuju iz nekih drugih razloga. Šta god bilo, svedoci smo da u današnje vreme sve više žena se odlučuje da postanu majke u sve kasnijoj životnoj dobi, posebno nakon četrdesete godine.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Najvalidnije opravdanje koje imamo za sve veći rast odluka o trudnoći u četrdesetim godinama nalazi se u socio-kulturalnim promenama i kvalitetu života, budući da žene žele najpre da ostvare svoj socijalni, profesionalni i akademski self koncept, pa se tek onda se odlučuju za trudnoću i potomstvo.

Ipak, reproduktivna sposobnost je najveća u periodu između dvadesete i dvadeset pete godine, a onda počinje polako da opada. Iznad trideset osme godine, kod žena se povećava rizik od neplodnosti i smanjuje se mogućnost začeća.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Ukoliko žena ima četrdeset i više godina i tek tada se odluči na prvu trudnoću, postoji rizik od podudaranja trudnoće i promena u samom telu žene, koje nosi menopauza.

Nakon porođaja u četrdesetim godinama, kako lagano može da dolazi menopauza, žena može da oseća pad raspoloženja, disforiju, uz koju ide pad energije i hronični umor.

Takođe, menopuza u intrapsihičkom aspektu, kod žene izaziva okretanje ka sebi i brigu za sebe i svoje potrebe, a majčinstvo ka posvećivanju malom djetetu.

Iz pomenutih razloga, žena bi trebalo da izbalansira te promene i da nađe ravnotežu između dve faze i uloge.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Za svaku ženu je iskustvo majčinstva jedinstvena i unikatna pojava, ali ipak, raznim istraživanjima se po određenim razvojnim fazama i godinama trudnice može, uprkos individualnim razlikama, govoriti i o nekim opštim karakteristikama.

Što se tiče mogućih psiholoških pojava u zrelim godinama trudnice, najizraženiji je strah od mogućeg spontanog pobačaja ili mogućnosti da se dete rodi sa određenim anomalijama, budući da se rizik za to povećava kako je majka starija.

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

U zrelim godinama, veća je opasnost od određenih hroničnih bolesti, što dovodi trudnicu do dvostruke zabrinutosti za vlastito zdravlje, ali i svoje dete. Ipak, ove pojave i saznanja mogu dovesti do toga da je trudnica opreznija i da češće proverava svoje zdravstveno stanje.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

U ovom periodu, potrebna je velika podrška trudnici, kako bi mogla da se izbori sa svojim strahovima koji su nametnuti godinama, ali i racionalnim strahovima koje imaju trudnice svih životnih dobi.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

U kasnijoj životnoj dobi, trudnice često mogu imati kognitivne opsesije o tome da li će biti dobre majke, da li će dobro izgledati kada njihovo dete malo poraste, hoće li moći da prati njegove potrebe i uživa u igri sa njim, da li će biti u dobroj formi i kondiciji da pruži detetu adekvatnu podršku i brigu.

Takva razmišljanja mogu znatno da utiču na raspoloženje trudnice, i u takvom raspoloženju joj je izuzetno potrebna podrška partnera i porodice, a u krajnjem slučaju i psihoterapijski rad, kako bi naučila da se nosi sa svojim strahovima, da ih posmatra, i na taj način kontroliše.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

Jedno od iracionalnih uverenja, koje se javlja u periodu trudnoće u zrelim godinama, jeste uverenje buduće majke da „Mora da bude savršena majka“.

Ovakvo uverenje dolazi kao rezultat prethodno navedenih razmišljanja i može da dovede do anksioznosti, pa čak i paničnih napada, ukoliko majka na početku majčinstva uoči kod sebe neke nedostatke, umor ili nezadovoljstvo. A kako smo naglasili na početku, ove pojave mogu biti uzrokovane i početnim fazama menopauze.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

U ovakvim situacijama, potrebno je sa trudnicom ili majkom raditi na iracionalnim strahovima, uverenjima, na njihovim osporavanjima i razuslovljavanju povezanih misli, emocija, i ponašanja.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Pored navedenih rizika i mogućih disfunkcionalnih razmišljanja u trudnoći zrelih godina, postoje i mnoge prednosti trudnoće u ovim godinama posmatrano sa psihološkog aspekta.

Naime, trudnice u zrelim godinama nemaju podeljena osećanja vezano za trudnoću. Prihvataju je, žele i raduju joj se bezuslovno.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Takva osjećanja su produkt pretpostavke da se žena u zrelim godinama ostvarila na svim poljima i aspektima života. Žena nije u difuznom i dinamičkom životnom periodu, pretpostavljamo da je izgradila status u profesiji, a sigurnija joj je i partnerska afektivna vezanost.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Takođe, neke karakteristike dolaze sa zrelim godinama.

Žena tada obiluje zrelošću, svesnošću, iskustvom i strpljenjem. Što je najvažnije, nema osećaj da bilo šta propušta zbog deteta, što je vrlo čest slučaj kod mladih majki.

Buduće majke u zrelim godinama imaju više samopouzdanja, a nemaju izražene strahove po pitanju telesne sheme, telesnih promena, širenja tela i dobijanja kilograma. I sam Karl Gustav Jung je u svojoj teoriji ličnosti pisao o tzv. jastvu, pojmu i pojavi koja se dešava u četrdesetim godinama.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

Tada se svjesno i nesvjesno u našoj ličnosti sedinjuje i nalaze ravnotežu i balans, te se ličnost samoaktualizuje, postaje svesna. To je jedna od velikih prednosti, ukoliko posmatramo trudnoću u ovom životnom periodu.

Pročitajte i ovo: Oralni seks – upotrebite usta – tehnika ”Gospođa usisivač”

Bez obzira na sve moguće komplikacije, strahove, anksioznosti, pad raspoloženja, koja mogu da se jave kod svih žena, bez obzira na njihovu starosnu dob, sigurno je da ovo blaženo stanje je po dosta stvari isto, a ipak, u svemu drugačije od prethodnih iskustava.

Pročitajte i ovo: Oralni seks – Magija jezika

Ako ste trudnica u četrdesetoj, puni životnog iskustva, koje ste racionalizovali u vašim razmišljanjima, otvorite se i uživajte u ovom čudesnom, čarobnom i veličanstvenom stanju, jer materinstvo predstavlja jednu od najvažnijih uloga u našem životu.

Pročitajte i ovo: Oralni seks – Potapanje čaja

Bez obzira u kojem životnom razdoblju, odluka da imate deete je veoma značajna, a to znači da ste odlučili da pustite srce u sveet.

Autorka teksta: Sanja Lukač, klinički psiholog, Medico S