Nesumnjivo je da je u današnje vreme gotovo pa svaka organizacija konstantno u potrazi za kvalitetnim zaposlenima.

Naime, nemoguće je ostvariti poslovni rast bez kvalitetnog kadra. Sam proces zapošljavanja donedavno je bio vrlo jednostavan – raspisivanje oglasa za posao na nekom od portala, selekcija kandidata prema njihovim poslovnim biografijama i stručnim znanjima, te konačni odabir zaposlenih uz pomoć psihološke procene ili nekog drugog strukturnog selekcionog postupka.

Sandro Kraljević, psiholog, Mind Lab

Međutim, u poslednjih nekoliko godina na tržištu se primećuje jedan zanimljiv trend.

Pročitajte i ovo: Kako da se nosite sa šefom koji vas maltretira

Poslodavci su uvideli da više nije dovoljno samo objaviti oglas za posao i očekivati da će se na njega prijaviti dovoljno veliki broj zainteresovanih kandidata, tako da od njih mogu s lakoćom odabrati onog “najboljeg”.

Pročitajte i ovo: Danas ti se smeju, a već sutra žele da ti budu najbolji prijatelji

Naprotiv, situacija je danas takva da kandidati ne pregledaju oglase za posao koliko su to radili ranije, zadovoljni su trenutnim poslom koji nisu spremni da promene čak ni za veću platu, te su više no ikad svesni svojih jedinstvenih poslovnih sposobnosti, koje im daju za pravo da za sebe ispregovaraju najbolje uslove rada.

Kako odgovoriti na ovaj problem s kojim se iz dana u dan suočava sve veći broj organizacija?

Pročitajte i ovo: Najčešće greške u upravljanju konfliktima i kako ih prevazići

Upravo vam u tome može pomoći employer branding. U svojoj suštini, on se sastoji od specifičnih strukturnih i marketinških aktivnosti, uz pomoć kojih vi svoju organizaciju ne samo da činite odličnim mestom za rad, već i to promovišete tržištu, što posledično privlači baš one kandidate koji vam svojim znanjima i veštinama mogu pomoći da ostvarite svoje poslovne ciljeve.

Pročitajte i ovo: Da li je vreme da konačno date otkaz

Evo nekih od najvećih dobrobiti koje employer branding može doneti vašoj organizaciji:

#1 Smanjićete troškove zapošljavanja novih radnika

Uz pomoć pravilno postavljene employer branding strategije, uspešno ćete se tržištu predstaviti kao poželjan poslodavac. To posledično znači da ćete uspostaviti kontakt i poboljšati komunikaciju s onim kandidatima za koje vi lično smatrate da vam mogu pomoći u ostvarenju vaših ciljeva, što će svakako smanjiti vaše troškove zapošljavanja.

#2 Kandidati će hteti da rade u vašoj organizaciji, čak i za manju platu

Istraživanja su pokazala da su kandidati generalno spremniji da rade čak i za nešto manju platu ukoliko kompanija ima dobru reputaciju, te aktivno ulaže u razvoj svog branda.

Pročitajte i ovo: Ćutanje je moć! Iskoristite je u svoju korist!

#3 Izbeći ćete bespotrebne troškove

Ukoliko aktivno radite na employer brandingu, vašim trenutnim zaposlenima zaista ćete stvoriti jedno prijatno mesto za rad. To, takođe, znači i da ćete svojoj kompaniji uštedeti novac koji bi ona u protivnom trebalo da da, da “popravi” situaciju nastalu nezadovoljstvom i nemotivisanošću radnika, fluktuacijom i njihovim odlaskom iz kompanije, itd. – što može doseći i milionske cifre.

Pročitajte i ovo: Mobing – psihičko i seksualno zlostavljanje na radnom mestu

#4 Interes kandidata prilikom zapošljavanja biće veći

Koliko ste se puta našli u situaciji u kojoj ste raspisali oglas za posao, ali broj prijava jednostavno nije bio dovoljan? Employer branding rešava vas tih muka. Naime, kada vaša firma ima kvalitetno razvijen brand, to kod vaših potencijalnih kandidata posledično povećava interes za radom u njoj, te su spremniji da se prijave na oglase za posao koje objavljujete.

Pročitajte i ovo: Loš dan za koučing

#5 Kandidati će biti spremniji da pređu da rade u vašoj organizaciji

Savremena poslovna praksa pokazala je da, čak i ako su uslovi rada nešto lošiji, kandidati su spremniji da pređu da rade u organizaciji koja ulaže resurse u izgradnju i održavanje svog branda. Naime, employer branding će vašu kompaniju učiniti prepoznatljivom na tržištu, a svi se mi prijatnije i sigurnije osećamo kada smo okruženi poznatim stvarima.

Pročitajte i ovo: Kako nas manipulišu

#6 Više ćete angažovati milenijalce

Želite da zaposlite mlade ljude u svojoj kompaniji i postepeno ih razvijate u stručnjake? Kvalitetno brandirajte svoje poslovanje, te ćete posledično dobijati sve veći angažman milenijalaca.

Pročitajte i ovo: Upoređivanje s drugima upropaštava ti život

Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash

#7 Uspešnije ćete koristiti društvene mreže prilikom zapošljavanja

Čak i ako već sada koristite društvene mreže kako biste došli do potencijalnih kandidata, employer branding će vam pomoći da vaš social media marketing dovedete na jedan viši nivo. U današnje vreme, svi mi stalno pregledavamo Facebook, Instagram i ostale platforme – zbog čega se onda vaši kandidati ne bi prijavili za rad u vašoj firmi dok čitaju vesti na svojoj omiljenoj društvenoj mreži?

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Photo by Ales Krivec on Unsplash

#8 Dobićete više kvalifikovanih kandidata u selekcionom postupku

Jeste li se ikada našli u situaciji kada ste raspisali oglas za posao, odradili intervjue sa željenim kandidatima, međutim, ubrzo nakon toga shvatili ste da nijedan od njih ne odgovara vašim zahtjevima?

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide

Razočarano ste se pitali hoćete li ikada naći dobrog kandidata za to radno mesto? Kvalitetno postavljena employer branding strategija pomoći će vam da dođete do najkvalitetnijih i najsposobnijih stručnjaka na tržištu.