Emocije su sastavni deo života svakog čoveka.

Da nema njih, naša svakodnevica zasigurno ne bi bila uzbudljiva i zanimljiva kao što jeste. Upravo su emocije odgovorne za svaki dobar osećaj koji je usledio nakon odlično izvršenog zadatka na poslu, uspeha u nekom važnom projektu ili jednostavno iskrenog zagrljaja voljene nam osobe.

Sandro Kraljević, psiholog, Mind Lab

S druge strane, upravo su te iste emocije često odgovorne za lošu saradnju na radnom mestu i  nekvalitetne međuljudske odnose, kako u poslovnoj, tako i u privatnoj sferi života. Zbog negativnog uticaja emocija često se dogodi da poslovni pregovori između preduzeća ne odu u željenom smeru, klijenti odlaze jer više nisu zadovoljni kvalitetom saradnje, i loša atmosfera koja se vrlo brzo može proširiti čitavim preduzećem.

Pročitajte i ovo: Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona vas je odbacila kao staru krpu

Štaviše, istraživanja su pokazala da, zbog negativnog uticaja koje emocije imaju na svakodnevno poslovanje, preduzeća na godišnjem nivou gube milione dolara!

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Svako se od nas barem jednom našao u situaciji na radnom mestu u kojoj je na sopstvenoj koži posvedočio koliko zapravo emocije mogu da imaju štetnih posledica po našu fizičku i psihičku dobrobit.

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide

Zamislite situaciju u kojoj ste od vašeg šefa dobili iznenadan zadatak da treba da napišete vrlo detaljan i opsežan izveštaj u sledećih nekoliko dana, zbog čega ćete ne samo morati da pomerite ostale poslovne obaveze, već ćete sigurno ostati prekovremeno svakog dana dok ga ne napišete do kraja.

Pročitajte i ovo: Kako da vežbanjem svesnosti povećamo osećaj zadovoljstva životom

U potpunosti je razumljivo da ste zbog svega toga nezadovoljni, ali ćete se vrlo verovatno, ipak, primiti posla. Konačno, dovršavate izveštaj i, vidno iscrpljeni od celog posla, predajete ga šefu koji nije nimalo zadovoljan, govoreći vam da neke delove izveštaja morate odmah da prepravite.

Photo by Adam Birkett on Unsplash

Sada zastanite na trenutak i probajte da zamislite sebe u toj situaciji. Koje bi vam misli prolazile kroz glavu? Kako biste se osećali? Šta biste u tom trenutku rekli svom šefu? Gotovo je sigurno da nijedna od te tri komponente nije pozitivna.

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Bez obzira na to imate li poriv da odbrusite vašem šefu, baciti mu izveštaj u lice, ili čak fizički nasrnete na njega, činjenica jeste da bi se u takvoj situaciji svako od nas vrlo teško kontrolisao da neprimereno ne reaguje. Koliko god su takve reakcije opravdane i vrlo prirodne svakome od nas, one su, ipak, i te kako neprimerene.

Pročitajte i ovo: Danas ti se smeju, a već sutra žele da ti budu najbolji prijatelji

Naime, one bi nam zasigurno donele još veće probleme na radnom mestu. Upravo se u tome vidi koliko je zapravo važno znati kvalitetno upravljati sopstvenim emocijama.

Photo by Clarisse Meyer on Unsplash

Negativne emocije se ne moraju javiti samo zbog velikog izveštaja. Naprotiv, one se mogu javiti zbog niza drugih, najbanalnijih razloga. Prijateljica koja vas nije nazvala kako ste se dogovorili ili koleginica s posla koja je po deseti put došla u kancelariju da vas pita neko glupo pitanje, samo su neki od nebrojeno mnogo situacija koje mogu biti okidači za loše emocije, zbog kojih ćete se ne samo vi loše osećati, već i vaša okolina.

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

Na koji onda način da uspešno kontrolišemo svoje loše emocije?

Izbegavajte situacije koje uzrokuju loše emocije 

Jedna od najefektivnijih metoda kontrole loših emocija jeste upravo prevencija njihovog javljanja.

Pročitajte i ovo: Najčešće greške u upravljanju konfliktima i kako ih prevazići

Ako znate da niste preterano strpljiva osoba i da će vam „pući film“ ako kolega još samo jednom zakasni da vam pošalje neke važne podatke e-mailom, učinite nešto po tom pitanju! Sledeći put mu blagim, ali odlučnim tonom recite da je jako važno da vam on te podatke pošalje na vreme, kako biste vi svoj deo posla mogli da obavite u traženom vremenskom roku i kvalitetu.

Pročitajte i ovo: Da li je vreme da konačno date otkaz

Odvojite malo vremena kako biste sagledali njegovu situaciju, te dobili informacije o tome zbog čega on uvek kasni sa slanjem tih podataka, te „sasekli taj problem u korenu“.

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Modifikujte sopstvena očekivanja

Nedvojbena je činjenica da se loše emocije često javljaju zbog nerealnih (kako sopstvenih, tako i tuđih) očekivanja.

Pročitajte i ovo: Ćutanje je moć! Iskoristite je u svoju korist!

Nema smisla da imate grižu savesti zbog toga jer niste uspeli da napišete savršen izveštaj, misleći da ništa što ste napisali ne valja. Vrlo je mala verovatnoća da je baš ceo izveštaj loš; nadalje, usmerite se na onaj deo koji ste odlično napisali i slobodno pohvalite samog sebe za dobro odrađen posao!

Photo by Artem Bali on Unsplash

Promenite vaš fokus

Loše emocije nam se često javljaju upravo zbog toga jer čeznemo za nečim (u tom trenutku) nedostižnim.

Pročitajte i ovo: Mobing – psihičko i seksualno zlostavljanje na radnom mestu

Koliko ste se samo puta uhvatili mesec dana pred leto i shvatili da ne stižete da skinete sve suvišne kilograme kako biste imali dobru liniju za plažu? Koliko god očajavali zbog toga, to vam neće pomoći da za mesec dana dostignete građu sa naslovnih strana manekenskih časopisa.

Pročitajte i ovo: Antisocijalni poremećaj ličnosti

Međutim, ono što sigurno možete jeste da intenzivno krenete u teretanu i redukujete ishranu, te vidite kakav ćete rezultat, ipak, ostvariti u tih mesec dana.

Fokusirajte se upravo na taj proces i neki rezultat će sigurno doći, a za nagradu se uvek možete počastiti novim kupaćim kostimom!

Photo by Héctor Martínez on Unsplash

Poradite na svojim mislima

Veliki broj istraživanja jednoznačno je potvrdilo da misli imaju vrlo značajnu ulogu u javljanju naših emocija.

Pročitajte i ovo: Zašto varamo svoje partnere?

To zapravo znači da se možda loše osećate jer imate pogrešne misli ili uverenja o nekoj situaciji ili aspektu života koji vas muči. Niste uspeli da skuvate ručak za vaše prijatelje onako kako ste hteli i mislite da će vas oni sada gledati kao manje sposobnog domaćina? Realnost situacije je gotovo pa sigurno drukčija – ako ste do sada odlično kuvali, zaista je mala je verojatnoća da oni misle kako je ručak bio loše spremljen, a čak i ako im je to zasmetalo, sigurno vas zbog toga neće tretirati kao manje vrednog prijatelja.

Photo by Mahir Uysal on Unsplash

Kontrolišite sopstvene reakcije

U nekim situacijama, ipak, ne možemo da utičemo na sopstvene misli, modifikujemo situaciju ili posegnemo za nekom trećom metodom, već se loše emocije jave „kao grom iz vedra neba“.

Pročitajte i ovo: Zašto zavist dominira odnosima?

Koliko god vam se činilo da biste najradije „eksplodirali“ i drugoj strani rekli svašta u lice, uvek imate mogućnost da birate svoju reakciju. Možda vam je srce počelo brže da lupa ili ste počeli da osećate grč u želucu, ali nipošto ne znači da to treba da pokažete i spolja.

Pročitajte i ovo: Kako da se borimo protiv straha

Ustanite sa stolice i prošetajte u susednu sobu, nekoliko puta duboko udahnite, ili zatvorite oči i vizualizujte neku umirujuću scenu. Štagod odabrali da uradite, uvek imajte na umu činjenicu koju svi mi često zaboravljamo, a to je da ste upravo vi odgovorni za kontrolu vaših emocionalnih reakcija, a ne obratno!