Mnogo pre nego što je druga sezona serije And Just Like That … čak i debitovala, vest o Samantinom skorom povratku izašla je u svet, piše magazin Vulture.

Preostale zvezde serije Seks i grad nastavile su sa oprezom, dajući u svojim izjavama za medije navode koji smanjuju očekivanja. „Deluje kao da je ovo veoma velika stvar, ali nije baš velika stvar“, rekla je Kristin Dejvis za Entertainment Weekly.

I istina je, scena je duga oko minut, bliži se početku finala i ne menja se velikim emocijama, umesto toga odlučuje se za sladak razgovor između prijateljica. Samanta kaže Keri da je planirala da je iznenadi tako što će se pojaviti na jednu noć na zabavi zbog Kerinog napuštanja stana, Keri je tužna (ali ne i izbezumljena) što Samanta ne može da stigne, a Samanta se oprašta od stana. Sve je to veoma lepo.

Ali istina koju zna svako kome je stalo do ove serije je da je to zapravo veoma velika stvar. Samantha Jones je jedan od najomiljenijih TV likova svih vremena, a njenim odsustvom je zjapila rupa u tkivu AJLT-a.

Serija je pokušala da je ispuni na različite načine, pri čemu je Sima preuzela ulogu zeznute i zatvorene devojke, Entoni je preuzeo ono što bi bile Samantine šale za ručkom, a Šarlotine razborite sklonosti su smanjene bez njenog zaštitnog okvira.

Na neki način, uspelo je – druga sezona AJLT-a je jača od prve – ali Samantin duh se zadržava. A kada serija to prizna, to joj ide u prilog. Ali sa ovim kameom, AJLT se postavio za najgore od oba sveta: nesposoban da vrati Samantu u seriju i nesposoban da prizna uticaj njenog odsustva.

Kameo se oseća posebno potkopavajućim u svetlu najbolje scene druge sezone AJLT-a, svađa ispred frizerskog salona u kojoj Sima zamera Keri što je izneverila zbog Ejdana i povlači se od njihovog prijateljstva. Sima kaže Keri da neće ići sa njom u Hemptons i da joj treba malo prostora, a Keri uzvraća, odbijajući Siminu jasno postavljenu granicu. Samanta proganja ovu scenu.

Prva sezona AJLT-a je nametnula da su se Keri i Samanta posvađale, a zatim su nagovorili probno ponovno okupljanje putem SMS poruka (jedina opcija za seriju s obzirom na nespremnost Kim Katral da se zaista vrati), ali nikada nisu pokušali da tvrde da je njihovo prijateljstvo u potpunosti vraćeno na mesto gde je bilo.

Razgovor Keri i Sime u drugoj sezoni snažno je podstaknut Kerinim izgubljenim prijateljstvom i izborom serije da Simu doda kao jasan surogat Samante: Sima može da vidi Kerinu spremnost da se potopi u vezu po cenu svojih prijateljstava i odbacuje je, a Keri ne može da poštuje Siminu granicu jer je prethodno izgubila prijateljicu koja je trebalo da bude doživotna.

Zapravo, Samantino odsustvo nije bilo samo rupa, već rupa sa dramatičnom vrednošću.

Serija je to shvatila ozbiljno i imala je koristi istražujući kako će to uticati na Kerine veze sada. Bio je to prvi put da je gubitak Samante bio više od samo podtekstualnog namigivanja publici da Katral ne želi da se vrati i da se umesto toga osećala kao u seriji koja istražuje kako je gubitak prijateljstava deo starenja.

Kameo u finalu čini izvanredan posao vraćanja Keri i Samantu njihovim korenima. Deluju kao prijateljice koje nisu propustile ni jedan korak u regularnom ritmu. Očigledno, to je bila namera da se prizove maksimalna seta.

Na čast Katral i Sare Džesike Parker, njih dve igraju izuzetno dobro – zaista je kao da nikada nisu promašile ritam. Ali to je problem. Keri i Samanta su imale monstruozan raskid, zatim su se ponovo okupile (što se nije osetilo dramatično zbog odsustva Katralove), i sada su se vratile u normalu? Just like that?!

Za ljubitelje SATC-a, lepo je videti Cattrall nazad u Samantha modu, ali dramatično, to je beskorisno. Katral će i dalje odsustvovati sledeće sezone, a sada će nestati u kontekstu u kojem je serija utvrdila da Samantha ima i spremnost i sposobnost da se vrati u Njujork na brzaka kad god poželi.

U međuvremenu, u stvarnom svetu, Cattrall je čvrsto izjavila da se neće vratiti. Ne samo Samanti već i samoj seriji čini medveđu uslugu da samo nakratko ponovo spoje Keri i Samantu. Njihovo prijateljstvo je popravljeno, ali serija još uvek nema mogućnost da pokaže to prijateljstvo mimo poruka, a sada nema ni mogućnost da pokaže kako je gubitak Samante uticao na Keri.

Dženifer Senior napisala je za Atlantik 2022. godine, „Ljudi mogu reći da izdaje prijateljstva nisu tako loše kao romantične izdaje ako im se u upitniku predoče hipotetički scenariji. Ali to nije način na koji oni doživljavaju izdaje prijateljstva u stvarnom životu.” Istina je. Tokom te scene sa Simom, osećalo se kao da je AJLT spreman da preuzme težinu Keri i Samantinog raskida i da mu da prostor i vreme koje zaslužuje. Sada, beži od toga bez mogućnosti da prati njihovo ponovno okupljanje. I tek tako, propuštena je još jedna prilika.