Često u želji da dobije više, na kraju dobije mnogo manje.

Afrička poslovica glasi: “Ne trči za srećom, možda je iza tebe.”

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

U praksi, gotovo kod svih klijenata, postoji orijentisanost ka cilju, ka snošaju, ka orgazmu. To je toliko jako da su neki zbog te opsesivne tendencije upali u problem.

Pročitajte i ovo: Poza u seksu 69 – ultimativna erotska senzacija

Bili su funkcionalni, ali su želeli više seksa, par puta dnevno, svaki dan do “iznemoglosti”… I upali su u problem – telo više nije htelo da ih sluša, njihov penis više nije bio onako čvrst, prestao je da reaguje na isti način.

Zabrinutost je tu, kao i sumnja u svoje sposobnosti. Samopouzdanje se smanjilo, a sa njim i želja za seksom. Strah je nadjačao želju, pa nesigurnost ne da mira.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

Kada se jave za terapiju, ovi klijenti su obično jako “uzdrmani”, s obzirom na to da je ranije sve bilo u redu, a sada se odjednom tako nešto dešava. Zbog toga žele da što pre saniraju rane svog ega i skloni su “instant rešenjima”.

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

Sećam se jednog klijenta koji nikada nije ostvario ljubavni odnos sa ženom, već ih je samo menjao (a koristio je i usluge erotske masaže) od rane mladosti do trenutka kada je došao kod mene sa smanjenjom željom i problemima sa erekcijom. Zahtevao je da mu vratim “funkcionalnost”, bez ikakvog razrađivanja njegovih misli i emocija, dakle, bez prilike da upozna strahove i otpore koji su uslovili takav ljubavno-seksualni stil ponašanja.

On je bio seksualni zavisnik, ali mnogi drugi koji to nisu, takođe imaju zavisničku notu zvanu: “jak seksualni nagon”.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Uz izuzetak početnog perioda upoznavanja kada “prštite” od strasti, koliko god da vam je nagon jak, vama suštinski nije do seksa nakon prethodnih dana i noći provedenih u seksualnim igrarijama. Telo je izmoreno, testosteron se potrošio, ostala je ideja nečega što je bilo dobro i zbog toga pokušavate da se ponovo uključite na taj seksualni “vagon”, ali to nije ono što vam suštinski treba. Zašto onda i dalje stremite ka seksu?

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Zato što vam je seks postao jedini relaksator duše. Kao kada narkoman ne ume da se opusti bez droge, tako ni vi ne možete da se osećate dobro ako nema seksa (u velikoj meri). Trčeći za još većim zadovoljstvom, počinjete da gubite i ono što ste imali.

Uvek se možete vratiti nazad, smanjiti želje i očekivanja. Uglavnom, kada su u problemu, muškarci samo žele da im se povrati funkcija i da imaju seks dva – tri puta nedeljno. Znači, kada se problem javi, onda se malo “probudimo” i razvijamo realna očekivanja, kao bolestan čovek koji krene da ceni zdravlje koje mu prethodno nije bilo bitno.

Pročitajte i ovo: Tajna seksualne želje u dugim vezama

Treba odabrati novi pristup i pogled na seks, gde nećete da dokazujete svoju vrednost, muškost, moć, snagu, itd., već ćete osluškivati sopstvene unutrašnje potrebe. Ako budete bili pažljivi, shvatićete da mnogo puta niste ni želeli seks (pogotovo nakon čestih odnosa ili zbog strahova), a ušli ste u to na silu, samo da ne biste ispali manji u svojim i njenim očima.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o seksualnom neverstvu

Sve to ste potkrepili jednom mišlju u pozadini: “Pravom muškarcu je uvek do seksa.” Na taj način gubite kontakt sa sopstvenim uslovima za dobar seks.

Mitovi koji postoje na planu seksualnosti često uvuku čoveka u problem i održavaju isti još dugo vremena.

Psihoseksualna terapija može da prekrati dugotrajne muke, ali to nije instant rešenje.

Pročitajte i ovo: Kako doći do Tantričkog seksa i zašto nam je on potreban

Ona, zapravo, pomaže klijentu da se fokusira na bitnije stvari od ukrućenog penisa i broja odnosa: na raspoloženje, na prepoznavanje automatskih misli za vreme seksa, njihovu promenu, na čulni fokus, postepene dodire, na masažu i istraživanje, ne samo genitalnih delova, već i drugih aspekata u odnosu između partnera.

Pročitajte i ovo: I muškarci imaju G tačku! Uzmite stvari u svoje ruke!

Psihoseksualna terapija ne trči ka cilju, već mu se polako, ali sigurno približava i na kraju ga realizuje.