Podržite regionalnu kampanju protiv nasilja u porodici

“Potpisujem: Sa reči – u akciju”!

U prošloj godini do policije je stiglo oko 6.000 prijava nasilja u porodici, od čega je 3.642 policija prosledila tužilaštvu. Osuđeno je 1.712, od čega samo 634 zatvorskom kaznom, ostalo su uslovne i novčane kazne. U istom periodu, nasilnicima je izrečeno samo 70 mera iseljenja, a kuće je moralo da napusti 1.250 žena sa svojom decom.

AZC NASTAVAK KAMPANJE OGLAS 1-2 SRBIJA_priprema (2)-page-001

 

Ova poražavajuća statistika najbolje pokazuje da Srbija ne primenjuje Istanbulsku konvenciju, koju je ratifikovala 2013. godine godine. Polazeći od toga, glavna poruka ovogodišnje kampanje Autonomnog ženskog centra i partnerskih organizacija „Potpisujem“ jeste da se zajedno sa građanima pošalje poruka državi, da ne primenjujući u praksi odredbe međunarodne konvencije, uskraćuje žrtvama primerenu zaštitu.

Iz tog razloga, ove godine kampanja se vodi pod sloganom „Sa reči – u akciju!“.

Pozivamo vas da u vreme trajanja kampanje, tokom novembra i decembra 2015, putem društvenih mreža i mejlova podržite kampanju i pozovete Vladu Srbije na odgovornost.

Regionalna kampanja Potpisujem deo je višegodišnje borbe protiv nasilja u porodici koju sprovode Autonomni ženski centar i partnerske organizacije iz zemlje i regiona. Kampanja je posvećena primeni Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija), a treću godinu za redom je organizuje Autonomni ženski centar.

Podržite kampanju protiv nasilja u porodici i pošaljite razglednicu Vladi Srbije.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.