Penjanje uz stepenice ili nošenje torbi iz prodavnice mogu postati veoma teški nakon menopauze.

Iako nema stručnog objašnjenja, slabljenje kondicije moglo bi biti posledica prirodnog smanjenja mišićne i koštane mase, povećanja neaktivnosti, čak i depresije. Dobra vest: aerobne vežbe brzo popravljaju kondiciju, stanje krvnih sudova i kvalitet sna.

Pošto žena prođe kroz menopuzu, može biti suočena sa opadanjem sposobnosti da obavlja rutinske zadatke, kao što je penjanje stepenicama ili nošenje tereta, ukazala je američka studija obavljena na Univerzitetu u Pitsburgu.

Pročitajte i ovo: VAGINIZAM, kad od bolova ne mogu ni tampon da stavim

Nije sasvim jasno zašto je to tako, mada izvestan uticaj svakako imaju gojenje i simptomi depresije, napomenula je Lajza Ceng, rukovodilac ovog istraživanja, prenela je novinska agencija Rojters.

Model face photo created by nakaridore - www.freepik.com
foto by nakaridore – www.freepik.com

Studija je obavljena na više od 2.200 Amerikanki u petoj i šestoj deceniji života.

Utvrđeno je da je najmanje dve trećine ispitanica posle menopauze umereno ograničenih sposobnosti za obavljanje određenih vežbi ili za svakodnevne poslove, dok je među ženama pre menopauze takvih samo 10 odsto.

Pročitajte i ovo: Ženske dojke – kako da ih negujemo i očuvamo njihovo zdravlje

Poznato je da se sastav ženskog tela posle menopauze menja – povećava se sadržaj masnog tkiva, a smanjuje mišićna masa.

Osim toga, sa smanjivanjem nivoa estrogena, opada i koštana masa.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Prema tvrdnjama Timotija Čerča, stručnjaka Biomedicinskog istraživačkog centra u Baton Ružu, u američkoj saveznoj državi Luizijana, i kod muškaraca i kod žena posle 50. godine dolazi do opadanja količine mišićne mase i to i do dva odsto godišnje, a obično u to vreme ljudi postaju i neaktivniji.

Beach people photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com
foto by Drazen Zigic – www.freepik.com

Još se ne zna šta je uzrok, a šta posledica tih promena.

Pokazalo se, međutim, da kada pripadnice nežnijeg pola posle menopauze počnu redovno da vežbaju, dolazi do poboljšanja njihovog i fizičkog i mentalnog zdravlja.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Čak i one žene sa viškom kilograma i koje veći deo dana provode u sedenju, kada počnu da rade vežbe mogu da poboljšaju kondiciju, popravlja se stanje njihovih krvnih sudova i kvalitet sna.

Čerč preporučuje aerobne vežbe, pri čemu je dovoljno i samo 30 minuta hoda nekoliko puta nedeljno, kao i lakše vežbe snage.