NA REPERTOARU OVOGODIŠNJEG FESTIVALA OD 15. DO 19. JUNA  I EKSLUZIVNO OSTVARENJE „BRAT I SESTRA“ SA POZNATOM OSKAROVKOM MARION KOTILARD

Pravo s Kanskog festivala, na repertoar Festivala francuskog filma stiže i ostvarenje, „Brat i sestra“ ( Frere et Soeur) francuskog reditelja Orno Desplečina ( Arnaud Desplechin ). Naime, iako je već poznato koji će filmovi biti prikazani na tri lokacije u Beogradu i platformi MOJ OFF od 15. do 19.juna, pravo osveženje za ljubitelje francuske kinematografije biće i ovaj eksluzivni naslov koji stiže od višestruko nagrađivanog reditelja sa bogatom filmskom karijerom, koji je glavnu žensku ulogu u filmu podario poznatoj francuskoj glumici Marion Kotilard ( Marion Cotillard), inače dobitnici Oskara 2008.godine za vodeću ulogu u filmu „Mame“ (La mome).

Kotilardova je u svojoj karijeri dobila 82 nagrade, a imala je i oko 119 nominacija. S njom je na velikom platnu ovoga puta zaigrao i poznati francuski glumac, takođe nosilac brojnih  filmskih nagrada Melvil Poupaud ( Melvil Poupaud) poznat i po filmskoj avanturi i akciji „Brzina“ ( Speed racer ) iz 2008.godine. kao i po drami „Vreme je za odlazak“ iz 2005. godine (Le temps qui reste.)  Reditelj Desplečin je poznat po filmovima „Kraljevi i Kraljica“ ( Rois et reine); misteriji trileru iz 1992.godine „Sentinel“, kao i drami iz 1991. godine „Život mrtvih“ ( La vie des morts).

Film „Brat i sestra“  govori o odnosu brata i sestre koji se bliže pedesetim – Alis je glumica, Luj je bio učitelj i pesnik.  Oni više ne razgovaraju jedni sa drugima i izbegavaju jedni druge više od dvadeset godina, ali smrt njihovih roditelja nateraće ih da im se ukrste putevi.

Podsetimo, film koji će otvoriti festival je „Don Žuan“ reditelja Serža Bozona, gosta festivala, dok je ekskluzivni naslov koji će zatvoriti festival drama iz 2022. godine „Hronologija nasilja“, višestruko nagrađivanog reditelja Manuela Šapire, koji će takođe biti jedan od gostiju festivala. Autentičnu mušku ulogu u filmu tumači Dali Bensalah (Dali Benssalah) koji je zapažen i po ulozi u pretposlednjem Džejms Bondu iz 2021. Godine «Nije vreme za umiranje »( No time to die).

Festival francuskog filma ove godine  održava se u saradnji i uz podršku  Francuskog instituta u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja, opštine Stari grad,  kompanije Mlekoprodukt, TV 5 MONDE, Unifrance, Blitz filma,  mts Dvorane i MCF Megakom filma. Festival Francuskog filma  okviru predsedavanja Francuske Evropskom Unijom.

Filmovi će biti prikazivani na Kosančićevom vencu, Silosima Beograd, mts Dvorani , kao i online pltaformi MOJ OFF.